Zoenen op een eerste date? Wanneer doe je dat nu wel en wanneer niet? En is het eigenlijk wel slim om al tijdens je eerste date met iemand te zoenen? Lees de datingtips van Lexa over zoenen op een eerste date.

Wel of niet zoenen op een eerste date? Het antwoord hangt helemaal van jou af en van de persoon met wie je een date hebt. Dat klinkt logisch, maar toch circuleren er nog steeds bepaalde ouderwetse ‘wijsheden’ over zoenen tijdens een eerste date. Zo zeggen mensen soms dat je tijdens een eerste date niet moet zoenen. Je zou dan te snel gaan of ‘te makkelijk’ zijn. Nooit zoenen tijdens een eerste date is volgens hen de beste optie. Onzin. Zoenen tijdens een eerste date is alleen verkeerd als het slecht getimed is of als een van jullie tweeën het niet wil.

Wanneer zoenen tijdens eerste date

Er zijn situaties waarin zoenen op een eerste date zeker geen slecht idee is.

1. Jullie hebben via de chat spanning opgebouwd

Stel dat jullie al een tijdje via Lexa chatten en een bepaalde spanning hebben opgebouwd door leuke en/of spannende berichtjes. Dan is het helemaal niet gek dat die opgebouwde spanning tijdens een eerste date ontlaadt in een kus.

2. Er is een klik en het voelt goed

Hebben jullie direct een klik en voelt het goed? Als het meteen klikt, kan een zoen de perfecte afsluiter zijn van een geweldige eerste date. Of misschien zoenen jullie al tijdens de date! Uiteraard moet die klik er wel van beide kanten zijn. Lees hieronder hoe je weet of iemand je wil zoenen.

3. Er is een sterke fysieke aantrekkingskracht

Worden jullie fysiek enorm naar elkaar toegetrokken? Een sterke fysieke aantrekkingskracht kan leiden tot een zinderende zoen tijdens jullie eerste date. Soms zijn woorden overbodig. De fysieke aantrekkingskracht moet natuurlijk wel van beide kanten komen. Verderop in dit artikel lees je meer over de signalen die mensen afgeven als ze met elkaar willen zoenen. Handig om te weten als je gaat daten.

Zoenen op eerste date: timing eerste kus

Wat is het juiste moment voor een kus tijdens een eerste date? Veel singles geven de eerste zoen bij het afscheid, bijvoorbeeld als ze samen naar de auto lopen of voor de deur staan. Zoenen aan het einde van een eerste date is fijn, omdat je dan al een tijdje met iemand hebt doorgebracht. Maar een zoen tijdens de date kan natuurlijk ook, tijdens een wandeling over het strand of door het park bijvoorbeeld. Het juiste moment kiezen voor een kus kan lastig zijn, maar wees niet bang om de eerste stap te zetten.

Kijk hoe je date reageert op voorzichtige toenadering. Let goed op de signalen en lichaamstaal.

Zo weet je of iemand wil zoenen op eerste date

Hoe weet je of iemand met je wil zoenen? Lichaamstaal en signalen zijn belangrijk. Mensen die elkaar willen zoenen volgen vaak onderstaand patroon:

  • Ze raken elkaar steeds wat vaker op een subtiele manier aan, ze raken bijvoorbeeld een arm of schouder van de ander aan.
  • Ze hebben veel oogcontact.
  • Ze kijken naar elkaars lippen.
  • Ze spiegelen elkaars bewegingen.
  • Ze gaan steeds dichter bij elkaar zitten of staan.
  • Ze beginnen iets zachter en intiemer te praten.
  • Hun gezichten komen steeds dichter bij elkaar tot ze elkaar zoenen.

Geef zelf ook duidelijke signalen af

Heb je zin om je date te zoenen? Laat met signalen en subtiele toenadering zien dat je openstaat voor een zoen. En kijk hoe de andere persoon op je reageert. Ga er niet meteen vanuit dat de ander altijd de eerste stap durft te zetten. Je kunt trouwens ook gewoon vragen of je iemand een zoen mag geven: “Mag ik je kussen?”

Loop je een blauwtje? Dat is misschien even slikken, maar het kan de beste overkomen. Een afwijzing betekent niet dat je hebt gefaald. Het laat zien dat je iets hebt geprobeerd.

Wanneer niet zoenen op eerste date

Er zijn ook situaties waarin zoenen tijdens een eerste date geen goed idee is.

1. Een van jullie zoent liever niet op eerste date

Misschien wil jij of de ander om persoonlijke redenenen liever niet zoenen tijdens een eerste date. Dat is helemaal prima. Geef gewoon je eigen grenzen aan en respecteer die van de ander.

2. Je date voelt nog te veel als een onbekende

Heb je het gevoel dat je iemand nog niet goed genoeg kent om te zoenen? Zoenen op een eerste date met iemand die te veel als een vreemde voor je voelt is geen goed idee. Misschien heb jij of de ander meer tijd en/of dates nodig.

3. Je voelt geen klik

Hebben jullie leuk gechat via Lexa, maar is er in het echt geen klik? Je kunt beter niet zoenen op een eerste date als je geen klik voelt. Je schept zo misschien verwachtingen bij de ander en voor jezelf voelt het waarschijnlijk ook niet goed.

4. Je vindt niet het juiste moment

Je hebt misschien geen zin om in een vol restaurant te gaan zitten zoenen, of bij het afscheid in een druk treinstation. Soms is er tijdens een eerste date gewoon geen goed moment voor een kus. Geen probleem. Je weet maar nooit wat er tijdens een tweede date gebeurt!

Geen zin in zoenen tijdens eerste date

Heb je geen zin om te zoenen tijdens een eerste date? Dat kun je natuurlijk zeggen, maar duidelijke lichaamstaal helpt ook. Houd fysiek afstand, ook als de date afgelopen. En steek bij afscheid je hand uit om je date te bedanken.

Tot slot: zoenen is gezond!

Wist je dat tongzoenen niet alleen leuk is, maar ook heel gezond voor je tanden en tandvlees? Door het zoenen maak je extra speeksel aan waardoor bacteriën sneller worden weggespoeld, Dit voorkomt tandplak en gaatjes. Hou je dus vooral niet in als het moment er is!