Eerste dates kunnen heel erg leuk en spannend zijn, maar laten we wel eerlijk wezen: een beetje intimiderend zijn ze ook. Je doel voor de date is immers dat je een klik hebt met de ander, en het mogelijk grotere doel is het vinden van een betekenisvolle connectie. Een bezoek aan een gezellige bar of goed restaurant is natuurlijk altijd leuk en raden we ook zeker niet af. Ben je bang onvoldoende gespreksonderwerpen te hebben, of spreek je liever overdag af? Dan is een actievere date misschien een beter voorstel. Om je op weg te helpen hebben we een flinke lijst met laagdrempelige en originele eerste date-ideeën voor je samengesteld, zodat jij je kunt focussen op het belangrijkste: het maken van de connectie. Zo kun je na die eerste date ook een tweede binnenslepen.

Hoe kies ik een eerste date-idee?

Als je een leuk idee voor een eerste date wilt vinden, is het belangrijk om bij jezelf na te gaan wat voor jou belangrijk is. Als jij de gedachte aan een eerste date al ongemakkelijk genoeg vindt, is het aan te raden de uitwerking comfortabel te houden. Maak het dus niet te ingewikkeld of stressvol voor jezelf, zodat je er naast een dosis gezonde spanning ook gewoon bij bent – en kunt genieten! Kies bijvoorbeeld voor een locatie die wat spontaniteit of keuzevrijheid biedt voor als de plannen veranderen, en zorg ervoor dat je qua vervoer niet afhankelijk van de ander bent als de date toch niet zo geslaagd is.

De leukste eerste dates

 1. Speel toerist in eigen stad
  Hoe groot of klein jouw stad of dorp ook is, er is vast iets dat je nog niet hebt ontdekt. Bekijk samen eens jullie omgeving of een nabijgelegen stad door de ogen van een toerist. Kies een gezellige buurt uit om door te wandelen, bezoek een expositie of museum en drink een drankje op dat ene terras waar je normaal nooit zit. Wedden dat jullie nog voor verrassingen komen te staan? Gezelligheid gegarandeerd, en je hoeft je ook niet vast te houden aan een strikte planning.
 2. Doe mee met een wijn-, bier- of whiskyproeverij
  Een beetje zoals een bezoek aan een bar, maar met als bonus én activiteit én nieuwe kennis. Als jullie allebei van een glaasje wijn op z’n tijd houden, is het moeilijk om niet te slagen met een wine tasting. Je geniet samen van nieuwe wijnen, hebt direct een gespreksonderwerp voor je neus en enige ongewenste spanning in je lijf ligt ook al snel wat lager. Is bier of whisky meer jullie ding? Kijk dan eens naar een speciaalbier- of whiskyproeverij in de buurt.
 3. Bezoek een buitenbioscoop
  Bioscopen zijn meestal not-done voor een eerste date – je ziet en spreekt elkaar twee uur lang niet – maar een buitenbioscoop brengt een heel andere sfeer met zich mee. Ben jij gezegend met een buitenbioscoop in je omgeving? Ga er dan voor. Je hebt het entertainment van een film, er is nog voldoende licht om elkaar te zien, kunt zelf snacks meenemen of bij een foodtruck terecht, en een beetje praten tussendoor is vaak geen ramp.
 4. Rommel op de rommelmarkt
  Zijn jullie beiden niet vies van vintage en tweedehands vondsten? Kies dan samen een rommelmarkt in de buurt uit om eventjes heerlijk rond te neuzen. Hier is niet alleen voldoende te zien, het is ook een mooie kans om te leren over de interesses van de ander. Zijn er weinig rommelmarkten in de buurt of regent het? Overweeg dan een kringlooptour met z’n tweeën.
 5. (Her)ontdek het kind in jezelf in een pretpark
  Pretparken zijn heus niet alleen voor kinderen en je hoeft ze ook niet mee te nemen als jij dat niet wil. Houden jullie allebei wel van een beetje spanning en nemen jullie jezelf niet al te serieus? Dan maakt een bezoekje aan een pretpark heel wat emotie en adrenaline los! Vergeet de nostalgische attracties niet, om weer even helemaal terug te gaan naar een bijzondere jeugdherinnering die je met elkaar kunt delen.
 6. Struin door een botanische tuin
  Voor een eerste date wil je misschien niet direct naar een afgelegen bos. Geef je echter wel de voorkeur aan een dosis natuur in combinatie met een wandeling? Dan is een botanische tuin een goed idee. Je hebt alle ruimte voor een goed gesprek, en bent daarnaast omringd door prachtige planten waar vanalles over te leren valt.
 7. Bezoek een museum
  Museums zijn er in alle soorten en maten, van klassiek tot modern en superniche. Ze zijn een geweldig idee voor een eerste date, omdat ze je de kans bieden over iets anders te praten dan de standaardvragen. En een beetje cultuur aan je leven toevoegen kan natuurlijk nooit kwaad.
 8. Spreek af bij een bijzondere boekwinkel
  Zijn jullie beiden echte boekenwurmen? Dan is een gezamenlijk bezoek aan een boekwinkel een ideale manier om een connectie te leggen. Ontdek zelf iets nieuws en bespreek jullie favoriete vondsten en onderwerpen. Nog niet uitgepraat? Begrijpelijk. Loop dus maar even regelrecht door naar de koffietent om de hoek.
 9. Probeer samen een nieuwe sport
  Er is niks leukers dan nieuwe skills leren, of je ze nu nog gaat gebruiken of niet. Probeer eens iets totaal uit jullie comfortzone, of dit nu darten of karten is. Ga liever niet voor een sport die frustratie kan opwekken en houd het bovenal sportief! Je bent er om samen lol te beleven en als je het ons vraagt is het bijna verplicht dat je daarbij fouten maakt. Heeft de ander het wél goed te pakken? Vraag dan om tips – grote kans dat jullie daarvoor letterlijk en figuurlijk wat dichter bij elkaar zullen komen.

En als ik het liever traditioneel aanpak?

Met een traditionele date, zoals een wandeling, koffiedate of diner is natuurlijk helemaal niks mis. Doe bovenal wat jou (en de ander) leuk lijkt en comfortabel is. Bedenk van tevoren vragen om de ander te stellen, maar behoud ook wat spontaniteit – het moet geen sollicitatie worden. Ga je het liefst naar een restaurant voor een sfeervolle en smakelijke date? Probeer dan eens uit te vogelen wat de ander lekker vindt, en verras je date met jouw gepersonaliseerde keuze. Zo scoor je al punten nog voordat jullie zitten.