Sex6 minuten

Casual dating betekenis: wat is een casual date? Onze definitie

Pierre, 19/11/2021
Casual dating betekenis: wat is een casual date? Onze definitie

Veel mensen vragen zich af wat de betekenis is van casual dating. Casual dating is een term die je steeds vaker hoort, maar wat betekent het eigenlijk? Lexa zocht het voor je uit. In dit blog kom je dan ook alles te weten over wat casual dating betekent én krijg je vijf tips hoe je het beste kunt casual daten.

Casual dating: de betekenis

Casual dating is een fysieke en emotionele relatie tussen twee mensen, zonder dat ze daar de verplichtingen bij verwachten of voelen van een ‘echte’, romantische relatie. Dat kan inhouden dat ze alleen ‘casual seks’ met elkaar hebben, maar het kan ook een ‘lossere’ relatie zijn zonder seks. Vaak komt bij casual dating wel steun, genegenheid en plezier kijken.

Casual dating is een informele relatie die zo lang duurt als beide partijen dat willen. De betekenis van casual dating is niet altijd ‘polygaam’. Sommige mensen kiezen namelijk ook tijdens casual dating voor partnerexclusiviteit.

Waarom mensen kiezen voor casual dating in plaats van een meer officiële relatie? Die redenen kunnen zeer uiteenlopen en heel persoonlijk zijn. Soms heb je even geen behoefte aan een serieuze relatie; dan betekent casual dating een geweldige alternatief!

Een meer vrijblijvende relatie komt het meest voor bij jonge volwassenen, zoals studenten. Losse relaties kunnen een gezonde uitlaatklep voor seksuele behoeften en verlangens zijn.

Verschil tussen casual dating en serieuze relatie

In een officiële relatie relatie moet je bereid zijn om compromissen te sluiten, rekening te houden met elkaar en elkaars behoeften. Bij casual dating hoef je dat allemaal niet te doen. Je kunt komen en gaan wanneer je wilt en hebt minder verantwoordelijkheid voor elkaar.

Synoniemen voor casual dating

Er zijn veel andere woorden voor casual dating. Deze synoniemen voor casual dating betekenen ongeveer hetzelfde:

  • Losse relatie
  • Informele relatie
  • Vrijblijvende relatie
  • Friends with benefits
  • No strings attached-relatie

Richtlijnen voor casual dating

Een casual relatie, die een combinatie is van vriendschap en een niet-romantische (seksuele) relatie, zorgt ervoor dat je voor uitdagingen komt te staan. Denk dus niet dat casual daten betekent dat het ‘makkelijker’ is dan in een ‘echte’ relatie.

Veel mensen met een informele relatie stellen samen richtlijnen of regels op. Zo kun je overeenstemmen wat je van elkaar en van de relatie verwacht. Om casual dating te laten slagen, is het heel belangrijk om goed met elkaar te communiceren. Als je elkaar goed kent of vrienden bent voordat je gaat casual daten, is dat vaak makkelijker dan wanneer je elkaar nog niet goed kent.

Het wordt lastig om casual te daten wanneer een van de twee romantische gevoelens krijgt. Dit kun je echter nooit voorkomen.

5 Tips om casual dating te laten slagen

Tip 1. Zorg ervoor dat je beiden dezelfde regels hanteert

Als je niet op zoek bent naar een serieuze relatie, is het belangrijk dat de persoon met wie je aan het casual daten bent, dat weet. Maak dit duidelijk vanaf het begin. De ander heeft dan nog de mogelijkheid om te zeggen dat hij of zij daarin niet geïnteresseerd is of om erover na te denken.

Zeg bijvoorbeeld: “Ik vind het heel leuk om tijd met je door te brengen, maar ik wil er zeker van zijn dat je weet dat ik nu niet op zoek ben naar iets serieus”.

Tip 2. Houd respect naar elkaar

Casual daten betekent dat je een relatie met iemand hebt. Respect is belangrijk in elke relatie, of deze relatie nu casual is, serieus of ergens daar tussenin. Dat betekent dat je de persoon met dezelfde vriendelijkheid moet behandelen als ieder ander mens.

Tip 3. Wees niet bezitterig

Als je toevallig op sociale media ziet dat je casual date ook met andere mensen datet, moet je daar kalm mee omgaan. Merk je dat iemand bezitterig wordt, beëindig dan de informele relatie. Voor bezitterigheid is geen ruimte bij casual dating. Vraag de ander dus ook niet om persoonlijke gunsten, maar bel een familielid, vriend of vriendin als je hulp nodig hebt met je verhuizing of wanneer je een oppas zoekt voor je kat. Dat soort verwachtingen horen niet bij de betekenis van een casual relatie.

Plan niet verder dan een paar dagen vooruit met je casual date. Anders begeef je je op het vlak van een serieuze relatie. Het is belangrijk om in het moment te leven, wetende dat het moment misschien alles is wat je hebt. De ander kan namelijk altijd iemand ontmoeten met wie hij of zij wél serieus wil daten.

Tip 4. Focus op andere dingen in je leven, want dat kan nu!

Serieuze relaties kosten meestal veel energie. Het voordeel van de betekenis van casual dating is dat je die energie kunt besteden aan je werk, studie, vrienden of hobby’s. Casual dating geeft je een sociale en misschien seksuele uitlaatklep, maar zorg dat het je niet te veel tijd en emoties kost.

Tip 5. Beëindig casual dating op een volwassen manier

Als je iemand niet meer leuk vindt, dan kun je twee dingen doen. Je kunt niets meer laten weten en hopen dat de ander het signaal opvangt en uit je leven verdwijnt. Of je vertelt gewoon dat je het niet meer leuk vindt om met elkaar om te gaan.

Eerlijkheid duurt het langst en dus is de tweede optie absoluut de beste manier om casual dating te beëindigen. Zeg bijvoorbeeld: “Ik heb echt genoten om tijd met je door te brengen, maar ik denk dat het nu voorbij is.” Het is namelijk gemeen om iemand te ghosten door niets meer van je te laten horen.

Bijna alles kan als het gaat om casual daten. Casual dating betekent niet veel meer dan jullie eigen regels én respect voor elkaar. Casual dating vraagt wel om op volwassen manier met elkaar te communiceren. Wil je dus niet verder met de vrijblijvende relatie, beëindig het dan ook op dezelfde volwassen manier!

Ruim 5.5 miljoen berichten worden elke
maand gestuurd op Lexa*****
Gratis inschrijven