Tips7 minuten

20 ijsbrekers en gespreksonderwerpen voor eerste dates!

Ilkka, 29/11/2022
20 ijsbrekers en gespreksonderwerpen voor eerste dates!

Zoek je als man een leuke vrouw of als vrouw een leuke man? Maar hoe ontmoet je iemand in Nederland? Download de gratis Lexa app. Begin online leuke nieuwe singles te ontmoeten die open staan voor een serieuze relatie. Iemand ontmoet die je leuk vindt? Dan is het nu tijd een duik te nemen in de dating wereld en elkaar goed te leren kennen op jullie eerste dates! Maar soms kan een eerste date best ongemakkelijk zijn. Want waar ga je het samen over hebben? Wat is het onderwerp van jullie gesprekken? In dit artikel helpen we je op weg met wat tips en ijsbrekers, lees snel verder!

 • Films In plaats van te vragen naar zijn of haar favoriete film, vraag je naar de slechtste film die hij of zij ooit gezien heeft. Vergelijkbaar kun je ook vragen naar de ‘guilty pleasure’ films, oftewel die enorm foute film maar die hij/ zij tóch ontzettend leuk vindt. Of misschien zelfs naar de eerste film voor boven de 18 die ze ooit gezien hebben voor een wat spannender gespreksonderwerp. Kijk of de persoon met wie je een date hebt dit aan jou wil vertellen.
 • Muziek Van dezelfde muziek houden is vaak een raakvlak en een meespelende reden om nog eens af te spreken. Maar als je niet van dezelfde muziek houdt, is dat juist een tool om een grappig gesprek over te voeren. Wat iemands eerst bijgewoonde concert was en in welke band hij/ zij zou spelen als die keuze er was, zijn vragen die voor een leuk gesprek kunnen zorgen. En die zorgen dat jij de persoon tegenover je beter leert kennen.
 • Fantasie-diner Een gouden oude: vraag je date wie ze zouden uitnodigen, dead or alive, voor een droomdiner. Zou Michael Jackson misschien wel aanschuiven? Of Pamela Anderson in haar goede jaren? Als je het idee hebt dat hij/ zij namen noemt om jou te imponeren, zeg dan dat je het niet gelooft en vraag wie hij/ zij écht zou willen spreken aan tafel.
 • Fobieën en angsten Uitvinden waar iemand bang voor is in het leven, is een briljante manier om tot leuke anekdotes, interessante inzichten en een leuk gesprek te komen. Ben jij bang voor spinnen en vindt de ander harige beestjes wél leuk, kunnen jullie zomaar elkaars ultieme match zijn!
 • Eten Waar je date wel of niet van houdt qua eten is een onuitputtelijke bron van gespreksstof en voor sommige vrouwen en mannen misschien wel een van de leukste gespreksonderwerpen. Én meteen een goed idee om te onthouden en volgende keer een restaurant voor te stellen dat precies past bij zijn/ haar wensen. Op naar de volgende leuke en originele date!
 • Mensen kijken Goede tips voor een leuk gesprek tijdens je date? Bedenk samen verhalen over dat stel op het terras of die voorbijlopende mensen. Met een beetje verbeelding komen de leukste ideeën op gang en voor je het weet kom je samen niet meer bij van het lachen.
 • Familie Over broers en zussen of andere familie praten is soms makkelijker dan over jezelf. Daarnaast krijg je door het praten over familiewaarden een goed beeld van iemand en hoe hij/ zij aankijkt tegen relaties en familiebanden. Een onderwerp wat voor de toekomst van belang kan zijn en een goed gespreksonderwerp om elkaar beter te leren kennen.
 • Reizen Ben je onlangs naar de Himalaya geweest of heb je geraft in de Ardennen? Vertel hier over! Is het al een tijd geleden of waren je laatste trips niet zo spannend, vraag je date dan waar hij/ zij je naar toe zou sturen voor je volgende trip. Wie weet eindig je wel samen op je date’s favoriete bestemming!
 • Back to the future Prikkel elkaars fantasie door te bespreken waar je naartoe zou gaan als je in de tijd kon reizen. Gaat je date liever naar de toekomst of naar een interessante tijd in het verleden? Een topic waar je echt lang over kunt doorpraten!
 • Werk In plaats van standaardpraatjes over ‘wat doe je voor werk’ en ‘heb je het naar je zin’, vraag eens naar iemands droombaan, als alles mogelijk was! Je voorkomt een negatief gesprek over het leven als blijkt dat hij/ zij een hekel heeft aan de baan die hij/ zij nu heeft én je praat over dromen, dus leuke dingen!
 • Man versus vrouw De vraag wat hij/ zij zou doen als hij/ zij een dagje van het andere geslacht zou kunnen zijn, kan een leuk gesprek opleveren over wat je precies interesseert en boeit aan het vrouw of man zijn en dat is leuk om te weten over de persoon die je voor je hebt. Een leuk gespreksonderwerp voor mannen en vrouwen!
 • Kindertijd Weet je date nog wat hij/ zij wilde worden toen hij/ zij een jaar of zes was? Grote kans dat oude televisieseries en andere ‘dingen van toen’ de revue passeren als jullie min of meer uit dezelfde tijd komen!
 • Superpowers Als je verder praat over je televisiehelden van vroeger is de stap naar welke superkrachten hij/ zij zou willen hebben én waarom snel gemaakt!
 • Vrije tijd Wat iemands favoriete bezigheid is in zijn/ haar vrije tijd of hoe iemands lievelingsweekend eruit ziet, zijn mooie haakjes om meer van elkaar te weten te komen. Laat je date je alles over zijn of haar favoriete dingen in het leven vertellen!
 • Verborgen talenten Veel mensen hebben verborgen talenten of grappige trucjes die ze vaak doen op feestjes en partijen. Op je handen lopen of jongleren bijvoorbeeld. Vraag of hij/ zij zulke trucjes heeft en als de avond lekker loopt kun je hem/ haar vragen om het voor jou te doen, desnoods de volgende keer! Een leuke vraag om te stellen voor een grappig gespreksonderwerp op je date.
 • Tafelmanieren Breek het ijs door een grapje over jezelf te maken, bijvoorbeeld over je tafelmanieren. Ben je altijd de laatste met bestellen, omdat je niet kunt kiezen of vind je het moeilijk om wijn uit te kiezen? Gooi het op tafel en vraag wat hij/ zij zou doen. Een ander je laten helpen met dingen waar jij niet goed in bent laat zien dat jij je openstelt en geeft de ander de kans om punten te scoren. Win-win situatie!
 • Als je zou moeten kiezen.. Kies je dan voor winter of zomer? Hakken of sneakers? Zwemmen of rennen? Een spelletje dat altijd werkt. Zeker als je creatief aan de slag gaat met je vragen kun je er een hoop van leren én zo ver gaan als je zelf wilt! In bed of onder de douche..? Kijk of je date al wat spannende details met je wil delen.
 • Het nieuws Het hebben over iets interessants dat je gelezen hebt is een handig haakje om over te praten. Een beetje bijblijven is altijd handig, vooral om te voorkomen dat hij/ zij met iets komt waar jij niet over mee kunt praten.
 • De loterij Is praten over het nieuws niet zo vrolijk uitgepakt, begin dan over wat je zou doen als je de loterij zou winnen! Samen dagdromen werkt heel goed en is een leuk onderwerp om over te praten en over te vertellen.
 • Praat over je date Een van de beste onderwerpen is de ander! Begin over iets leuks aan hem/ haar, iets wat hij/ zij aan heeft. Misschien niet een heel diepzinnig gesprek, maar een complimentje maken laat iemand zich in ieder geval goed voelen!
Ruim 5.5 miljoen berichten worden elke
maand gestuurd op Lexa*****
Gratis inschrijven