Tips6 minuten

Dating: onze beste datingtips en -trucs

Dating: onze beste datingtips en -trucs

Heb je een leuke date via Lexa op de planning staan, of ben je van plan binnenkort te starten met daten? Dat kan best spannend zijn! Dating is vooral heel erg leuk, maar het is begrijpelijk dat het voor de nodige zenuwen zorgt. Want waar kun je het best naar vragen, voor oprechte diepgang? En hoe voorkom je dat je gedachten afdwalen? Wij helpen je graag op weg en hebben daarvoor onze allerbeste datingexperts ingeschakeld. Zo ben jij helemaal klaar voor je volgende date.

Datingtip 1: Wees je bewust van je verwachtingen

Als je over je droomliefde fantaseert, heb je waarschijnlijk bepaalde verwachtingen van hoe die persoon eruit ziet en zich gedraagt. Maar hoe realistisch zijn die verwachtingen? En nog belangrijker: zijn ze echt allemaal even belangrijk? Als je kritisch bent op je eigen verwachtingen, wordt daten niet alleen leuker, maar leer je ook steeds meer over jezelf.

Sta er dus eens bij stil wat jij graag wilt tijdens het daten, en wat je nodig hebt. We kunnen ontzettend veel te wensen hebben, en eventueel concessies daarop doen, maar je echte behoeften zijn dat niet zo snel inwisselbaar. Heb je een bepaalde haarkleur, lichaamslengte of bepaald beroep ‘nodig’? Waarschijnlijk niet. Door verwachtingen die niet per se noodzakelijk zijn los te laten heb je juist veel meer kans iemand tegen te komen die echt bij je past. Misschien kom je er zelfs wel achter dat die minder belangrijke verwachtingen voorkomen uit bepaalde eerdere ervaringen zoals oude relaties, of ervaringen op werk of studie.

Het lastige is dat die echt belangrijke dingen minder zichtbaar zijn. Dit zijn bijvoorbeeld normen en waarden, maar ook levensdoelen en ambities. Gelukkig zijn dit dingen die tijdens het daten goede gespreksonderwerpen zijn waar je naar kan vragen!

Datingtip 2: Zie het grotere plaatje

Wie echt openstaat voor een betekenisvolle connectie, verliest zichzelf niet uit het oog. Het is zo belangrijk om jezelf te blijven. Blijf je bewust van de balans tussen je potentiële relatie en de dagelijkse of wekelijkse bezigheden waar je van geniet, of dit nu je hobby’s, vrienden, werk of gezondheid betreft. Je zoektocht naar een relatie is niet het middelpunt van je leven – je geluk is dat. Als jij gelukkig bent met wat je hebt, zal je dat uitstralen en dat is precies wat je zo aantrekkelijk maakt voor een ander.

Ook een belangrijk deel van een groter plaatje zien is dat je niet altijd blindelings af moet gaan op de eerste indruk. Zeker bij online dating kan het nog wel eens gissen zijn hoe iemand in het echt is, of trek je al snel een conclusie, en dat terwijl de echte kwetsbaarheid en puurheid van iemand vaak pas na buiten komt ná die eerste indruk. Misschien vindt de ander het wel nog spannender dan jij en waren ze daarom een beetje stil aan het begin?

Datingtip 3: Creëer een echte connectie

Iedereen voelt een zekere (gezonde) spanning voorafgaand en tijdens een date, ook de meest zelfverzekerde personen. Tijdens het daten ontdek je constant nieuwe dingen, zowel over jezelf als de ander. Vind je het moeilijk om uit je hoofd te treden tijdens een date, of kom je snel verlegen over? Lees dan zeker even onderstaande gouden datingregels door voor een optimale voorbereiding.

 • Wees nieuwsgierig. Als je aandacht besteedt aan wat iemand denkt, voelt en vindt, en dus ook doorvraagt, zal dat jullie beiden een goed gevoel geven. Dit zorgt namelijk niet alleen voor een dieper gesprek, maar zal ook positief worden opgevat door de ander. Ja, ook jij zal interessanter overkomen wanneer je jouw date vragen stelt.
 • Wees oprecht. Misschien een belangrijke notitie voor het vorige: echte interesse kun je niet faken. Als je puur en alleen vragen stelt om het gesprek en jullie date te beïnvloeden, dan zal dat te merken zijn. Wees ook eerlijk over jezelf, zelfs als dat betekent dat je iets deelt waar je minder trots op bent. Als je op zoek bent naar een langdurige relatie kan je maar beter gelijk eerlijk zijn.
 • Wees aandachtig. Het is heel erg belangrijk je aandacht naar buiten te richten, in plaats van naar binnen. Als je je niet anders probeert voor te doen en met jezelf bezig bent, maar oprecht luistert zul je veel meer onthouden over de ander. Ook heeft het weinig zin om je anders voor te doen dan je bent, want je wilt immers iemand die je leuk vindt om wie je bent.

Datingtip 4: Stel oprechte vragen

Ben je bij Lexa terecht gekomen voor wat concrete vragen voor een date? Dat is een goed plan! Veel mensen vinden het moeilijk te bedenken welke vragen te stellen tijdens een date. Vooral voorafgaand aan de date zit er veel tijd in het piekeren over goede vragen. Maar maak je niet te veel zorgen, als het gesprek eenmaal op gang is gekomen loopt het vaak wel los.

Hierbij een aantal vragen om tijdens je date te stellen:

 1. Wat is je favoriete plek op aarde en waarom?
 2. Wat zou je nog willen leren, of beter in worden?
 3. Waar ben je trots op?
 4. Hoe ziet een typische dag er voor jou uit?
 5. Ben je privé nog met een project bezig?
 6. Zou je liever … of …?
 7. Wie zijn de meest speciale personen in je leven?
 8. Wat is het beste cadeau dat je ooit hebt ontvangen (of gegeven)?
 9. Wat zijn jouw stiekeme irritatiepuntjes?
 10. Wat maakt jou uniek?
 11. Wat is het meest beschamende dat je ooit (of recent) is gebeurd?
 12. Noem drie willekeurige dingen over jezelf, die ik niet zou kunnen raden.
 13. Is er iets dat je niet eet?
 14. Heb je vandaag nog iets verrassends meegemaakt?
 15. Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?

En denk eraan, voor die echte connectie vraag je door, en ga je niet chronologisch het lijstje af. Luister naar het antwoord van je date en speel daarop in.

Helaas hebben we geen magische datingtips die altijd en op iedereen perfect werken, maar Hopelijk helpen deze datingtips ervoor te zorgen dat je lekker jezelf blijft, en ook een mooie dosis inspiratie hebt opgedaan om een echte connectie te kunnen maken met je volgende date. Dat zijn de twee belangrijkste punten voor een succesvolle date/ Neem snel een kijkje tussen onze uitgebreide lijst singles in jouw omgeving, en onthoud: wie openstaat voor nieuwe ervaringen, is al op de helft. Veel plezier met je date!

Ruim 5.5 miljoen berichten worden elke
maand gestuurd op Lexa*****
Gratis inschrijven