Tips3 minuten

Wanneer zeg je ‘ik hou van je’?

Wanneer zeg je 'ik hou van je'?

Te snel of eigenlijk al een tikkie te laat: die magische vier woorden zijn lastig te timen. Toch is de eerste keer dat je het zegt een belangrijk moment en kan een fundamenteel verschil maken. Dit is how & when je het zegt.

Te vroeg

Totaal in de wolken en onder de indruk van de rollercoaster waar je gevoelsmatig in lijkt te zijn gestapt, is het niet gek dat je in je euforie iets roept vanaf je roze wolk. Plotseling, tussen vurige zoenen en een partijtje rollebollen in, heb je zomaar die vier woorden eruit gegooid: ‘ik hou van je’.
Al denk je op dat moment dat je het meent, wees er liever niet te vroeg mee. Misschien verwar je spanning, nieuwigheid of verliefdheid met houden van. Dat laatste heeft vaak te maken met een periode dat je met elkaar om gaat, iets dat van binnen steeds verder groeit tot je echt kunt zeggen dat je van iemand houdt. Na twee dagen of een week zoiets zeggen kan totaal verkeerd overkomen. Misschien dat je partner (to be) het verdacht zal vinden, of op z’n minst raar dat je dat zegt. Zou hij/ zij dat altijd zo snel roepen? Of misschien schrikt hij/ zij zó erg van je dat hij/ zij de benen neemt!

(Te) laat

Anderzijds zijn er de (te) laatkomers, mensen die het met geen mogelijkheid over hun lippen krijgen. Zelfs als je al een paar maanden een relatie hebt, wie weet zelfs al enorme intense momenten hebt gedeeld en dan nóg lukt het niet. Als je zegt van iemand te houden, betekent dit dat je jezelf heel open en kwetsbaar opstelt. En dat is eng. Er schuilt ook meer in die paar woorden: dat je hem/ haar belangrijk vindt, belooft geen pijn te doen en bij hem/ haar te blijven. Die woorden gaan veel verder dan fysieke aantrekkingskracht of een oppervlakkige verhouding.
Voor mensen die bang zijn om deze woorden uit te spreken, zijn er talloze redenen om ze uit te stellen. Natuurlijk kunnen gebaren, liefkozingen, aandacht, zoenen enzovoorts ook getuigen van je liefde voor de ander. Maar er komt een moment waarop de ander behoefte krijgt aan mondelinge geruststelling. Een geruststelling die mensen met bindingsangst, die erg verlegen zijn of bang zijn om afgewezen te worden, liever niet geven.
Voor deze mensen is het van belang om ook weer niet te lang te wachten. De ander blijft namelijk niet eeuwig wachten op het moment dat je het gaat zeggen. En misschien dat degene dan zelfs denk dat je simpelweg niet van hem/ haar houdt als je het niet hardop durft uit te spreken…

Het ideale moment

Maar wat is dan wél het perfecte moment om het te zeggen? Helaas is er geen formule of draaiboek voor, alleen jij kunt dit aanvoelen. Een richtlijn is misschien om te denken om het niet eerder dan na 1 maand daten en niet later dan na 6 maanden daten te doen. Het allerbelangrijkste is het te zeggen als je er zeker van bent. Maak er een speciaal momentje van en zeg het op een bijzondere plek en/ of gelegenheid zodat het goed blijft hangen in de herinnering van jullie beide.
Mocht je het toch nog eng of moeilijk vinden om het te zeggen, dan kun je het ook (eerst) op een briefje of kaartje schrijven dat je bijvoorbeeld in zijn/ haar jaszak stopt. Een kaartje onder het kussen, een post-it op de koelkast of een officiële liefdesbrief: ergens diep van binnen schuilt bij ons allemaal een Cupido!

Ruim 5.5 miljoen berichten worden elke
maand gestuurd op Lexa*****
Gratis inschrijven