Serieuze relatie3 minuten

De rol van geld in een relatie

De rol van geld in een relatie

Houden jullie ook altijd een stukje maand over aan het einde van jullie geld? Hoe hebben jullie het onderling geregeld? Heeft de één wellicht meer financiële lasten dan de ander of is de één voortdurend blut en moet de ander steeds bijleggen?  Wederzijds onbegrip kan het begin zijn van grote spanningen. Bij de eerste vlinders in je buik ga je niet meteen denken aan een financieel plan met je geliefde. Lees hier onze tips.

De een betaalt meer dan de ander
In relaties komt het vaak voor dat de één meer bijdraagt aan de huishoudpot, het is vaak ook een gewoonte die gewoon is ontstaan. Het is dan ook vaak dezelfde die afrekent in het restaurant of die zorgt dat er voldoende geld op de en/of rekening staat.

Heb jij het gevoel altijd degene te zijn die betaalt?
Deze situatie kan ook een resultaat zijn van een duidelijke afspraak tussen jullie twee. Het kan echter ook zijn dat deze gewoonte er vanaf het begin langzaam is ingeslopen en dat jij je op een dag realiseert dat je alles aan het betalen bent. Dan wordt nu wel tijd om de situatie weer recht te zetten. Praat er eerlijk en open over en probeer duidelijke afspraken te maken waar jullie je allebei goed bij voelen.

Heb je het gevoel dat alles voor je betaald wordt?
Deze situatie kan in materieel opzicht heel aangenaam zijn, maar er bestaat een risico dat er spanningen tussen jullie ontstaan. Wees er zeker van dat de ander geen problemen heeft met deze situatie, anders loop je het risico dat het op een dag tot een uitbarsting komt.  

Alle rekeningen delen
Dit houdt vaak concreet in dat elke euro die één van de twee uitgeeft wordt opgeschreven.

Voordelen van het delen van rekeningen:
Als het splitten van de rekeningen in goede harmonie gebeurt, zonder dat jullie hierin doorschieten, dan is het natuurlijk prima.  

Risico’s van het delen van rekeningen:
Binnen een relatie is het in de praktijk vaak lastig om het concreet bij te houden. Er is er altijd wel één in de relatie die meer behoefte aan kleding, vaker uit eten wil of andere aankopen belangrijker vindt. Het risico is dat op deze manier de relatie veel tijd en energie gaat kosten en het belangrijkste: jullie relatie verliest aan spontaniteit.  

Salarisverschillen
Zorg ervoor dat degene die het meeste verdient niet de indruk krijgt dat een ander zijn of haar geld het belangrijkste vindt. Het moet wel in balans zijn. Communiceer met elkaar: wees er zeker van dat iedereen zich gelukkig voelt in deze situatie. Zie jullie als één geheel waarin zowel geld als geluk worden gedeeld. Het geluk van de één is immers het geluk van de ander.
Succes.

Ruim 5.5 miljoen berichten worden elke
maand gestuurd op Lexa*****
Gratis inschrijven