Veiligheid2 minuten

Tips voor veilig daten

Tips voor veilig daten

1. Laat je nooit opjagen of onder druk zetten: je hebt zelf volledige controle over je anonimiteit totdat jij jezelf klaar voelt om je e-mail adres of telefoonnummer uit te geven of om ergens af te spreken. Als een andere member je onder druk zet om af te spreken, blokkeer deze dan.
2. De grote datingsites zoals Lexa.nl scant zorgvuldig de content: medewerkers en software zoeken nauwgezet op pornografische uitingen, (half) naakte foto’s worden geweigerd, teksten moeten waarheidsgetrouw zijn.
3. Als je besluit om ergens af te spreken, doe dit dan in een drukke, openbare plaats en zorg voor eigen vervoer. Vertel een kennis waar je naar toe gaat en met wie. Als de persoon in het echt totaal niet lijkt op het profiel dat op Lexa.nl staat, kan dit een slecht voorteken zijn.
4. Maak een aparte e-mail account aan (bijvoorbeeld bij Hotmail of Yahoo)
5. Stel veel vragen en kijk uit voor inconsequente of ontwijkende antwoorden: dit kan duiden op iemand die je probeert te misleiden.
6. Geef nooit je bankrekeningnummer uit en leen geen geld uit. Als iemand vraagt om financiële bijdragen, gaat het in bijna alle gevallen om oplichterij. Het is verstandig om altijd een gezonde achterdocht te hebben, zeker wanneer er geld bij betrokken is.
7. Vraag om een foto: als de member met wie je correspondeert geen foto heeft, of geen foto naar je wilt mailen, dan heeft hij/zij waarschijnlijk iets te verbergen. Aangezien het zeer eenvoudig is om een foto te (laten) scannen, is er geen reden om geen digitale foto te hebben. Zorg dus dat je de member altijd op de foto ziet voordat je elkaar ontmoet.
8. Laat je nooit opjagen en vertrouw op je instinct. Maak je geen zorgen dat de andere persoon je paranoïde zou vinden, jouw eigen veiligheid gaat boven alles.
9. Neem bij een eerste (en eventueel 2e) afspraak een mobieltje mee; vanaf het toilet kun je per SMS aan wakende vrienden laten weten dat het geen compleet enge date is (of juist wel) en dat redding in de vorm van een telefoontje waardoor je weggeroepen wordt binnen handbereik is.

Ruim 5.5 miljoen berichten worden elke
maand gestuurd op Lexa*****
Gratis inschrijven