Tips voor online daten6 minuten

Trans-date: tips voor transgender dating in Nederland

Pierre, 18/10/2022
Trans-date: tips voor transgender dating in Nederland

Het is voor transgender mannen en vrouwen vaak net wat lastiger om een date te vinden die er net zo serieus in staat als zij. Bij Lexa is er gelukkig ruimte voor iedereen, onafhankelijk van hoe je geboren bent of tot wie je je aangetrokken voelt. Iedereen heeft recht op liefde en we doen niets liever dan mensen samenbrengen om elkaar te versterken. Ben je transgender en kun je wat tips gebruiken bij het online daten? Of ben je zelf cisgender en ga je binnenkort op een trans-date? Lees dan snel verder voor onze beste tips en advies voor transgender dating in Nederland.

Kies de juiste datingsite voor je trans date

Als je op zoek bent naar een serieuze trans-date in Nederland, is het van groot belang dat je op een datingsite kijkt die er net zo serieus in staat als jij. Niet alle apps en websites zijn ontworpen voor betekenisvolle connecties, en zeker wanneer het op transgender dating aankomt, is een gezonde dosis fatsoen helaas soms ver te zoeken. Gelijkwaardigheid en respect staan bij Lexa hoog in het vaandel, en om dat te bereiken vind je bij ons zorgvuldige moderators en meldpunten die een veilige date-omgeving bewerkstelligen. We zijn er daarnaast enkel voor serieuze singles die op zoek zijn naar een waardevolle vriendschap of langdurige relatie.

Deel ik op mijn profiel dat ik transgender ben?

Of je direct op je profiel deelt dat je transgender bent, is aan jou. Aan zowel het wél als het niet delen, zitten bepaalde voordelen. Het voordeel van je transseksualiteit delen is dat je alvast deels het kaf van het koren scheidt: singles die geen idee hebben hoe ze met je seksualiteit moeten omgaan, gepaard met mogelijk irritante vragen, houd je met grote kans buiten de deur. Ook trek je specifiek de personen aan die wel oprecht geïnteresseerd zijn in jou en je genderidentiteit. Tegelijkertijd zou dat een nadeel kunnen zijn: het trekt mogelijk singles aan die om de verkeerde redenen interesse in je hebben, en minder serieus zijn in het vinden van een relatie. Dankzij de veilige omgeving van Lexa wordt dat bij ons uiteraard tot een minimum beperkt, en is het eenvoudig te melden als een single minder respectvol is.

Ook handig om te weten: op basis van de voorkeuren die je aangeeft betreffende de relatie waar je naar op zoek bent, zorgt Lexa ervoor dat de beste matches automatisch bovenaan je eigen overzicht zullen verschijnen. Onze singles die dus openstaan voor trans-dating in Nederland, verschijnen ook het eerst bij jou.

Advies voor je eerste date met een transgender persoon

Ben je zelf cisgender en heb je binnenkort een trans-date op de planning staan? Dan wil je zeker zijn dat je niet de verkeerde vragen stelt, en een zo comfortabel mogelijke omgeving voor jullie date kunnen bieden. Over het algemeen is dating met een trans persoon natuurlijk hetzelfde als elke andere date. Wel zouden we je willen vragen om na te denken waarom je op date wilt met een transgender man of vrouw. Als de persoon in kwestie je oprecht erg leuk lijkt en je diegene beter wilt leren kennen, is dat het juiste antwoord. Is je redenering toch anders? Dan mag je jezelf afvragen of je interesse een gezonde basis voor een relatie is.

Als algemeen advies geldt om respectvol om te gaan met vragen over de geschiedenis van je date en zijn of haar lichaam – misschien dat je deze vragen zelfs wilt vermijden en de ander de kans wilt bieden hier zelf over te beginnen. Focus op het leren kennen van je date als persoon, en doe dat door goed te luisteren: je date zal de beste gids zijn voor jullie gesprek.

Tips voor je trans date

  1. Kies de juiste locatie voor jullie date. Ontmoet je date op de locatie van zijn of haar keuze, of zorg voor een akkoord op de plek die je zelf in gedachten hebt. Denk hier ook niet te zwaar over na! Het is tenslotte gewoon een date – check simpelweg even of je date je keuze ook ziet zitten.
  2. Gebruik de juiste voornaamwoorden. Als je date een transgender vrouw is, geeft ze waarschijnlijk de voorkeur aan zij/haar. Een transgender man geeft meestal de voorkeur aan hij/hem. Non-binaire transgender personen verkiezen vaak zij/hen of die/hen. Probeer de juiste voornaamwoorden eerst te achterhalen door aandachtig te luisteren, en als je er niet achter komt – en het op dat moment van belang is – mag je het gerust vragen. Benoem bijvoorbeeld wat je zelf gebruikt, en vraag vervolgens hoe jouw date graag aangesproken wil worden.
  3. Gebruik dezelfde date-etiquette als bij een cisgender persoon. Afhankelijk van waar je woont en wie je bent, behandel je een vrouw mogelijk anders dan een man. Ben je zelf een man en houd je altijd de deur open voor een vrouw, en betaal je graag de eerste date? Doe dit dan ook bij een transgender vrouw – tenzij ze dit liever niet heeft, natuurlijk.
  4. Leer je date kennen als persoon. We hebben het hierboven al kort benoemd, maar het is een belangrijke: focus op de persoon, niet de genderidentiteit. Vraag wat je date voor zijn of haar plezier doet, waar hij of zij over droomt, hoe een gemiddelde dag eruit ziet. En doe ditzelfde natuurlijk ook met betrekking tot jezelf!
  5. Complimenteer je date niet met hoe ‘mannelijk’ of ‘vrouwelijk’ hij of zij eruit ziet. Hopelijk een inkopper, maar we benadrukken het graag. Zeg bijvoorbeeld nooit tegen een transgender vrouw dat ze er opvallend vrouwelijk uitziet of zo door kan voor een cisgender vrouw. Dit toont weinig respect en kan pijnlijk zijn.
  6. Communiceer ruim voldoende wanneer het intiem wordt. Stel je date voldoende vragen als er een intieme aanraking tussen jullie gaat plaatsvinden, van welke soort dan ook. Grote kans dat je date voorkeuren heeft of sommige aanrakingen zelfs oncomfortabel zal vinden. Door dit vooraf te communiceren en openheid te creëren is het voor jullie beiden even prettig.

Een belangrijke om te onthouden is dat trans-dating in feite niet anders is dan een heteroseksuele of homoseksuele date. Maak het dus ook niet meer dan dat. Uiteindelijk gaat het om de persoon voor je, en niet zijn of haar genderidentiteit. Kleine foutjes kunnen altijd gebeuren, zoals een minder doordachte vraag of een verkeerd voornaamwoord, maar deze hoeven heus niet het einde van jullie date te betekenen. Corrigeer jezelf en bied je excuses aan, en houd het daarbij. En bovenal: heel veel plezier met je date!

Ruim 5.5 miljoen berichten worden elke
maand gestuurd op Lexa*****
Gratis inschrijven