Datingsite | Schrijf je gratis in en bekijk profielen van singles

De verschillende voor- en nadelen van een latrelatie

Serious Dating Crazy Love
Geboortedatum
Je moet ouder zijn dan 18 om je aan te melden
  Profielen die aansluiten op jouw criteria
  Singles laten zichzelf zien met gedetailleerde profielen
  Singles bij jou in de buurt ontmoeten
  Veiligheid en bescherming van je persoonlijke gegevens

  Latrelatie: Voor- en nadelen van een latrelatie

  De meeste mensen koppelen een serieuze relatie aan huisje-boompje-beestje. Je kent het wel: samenwonen in een fijne VINEX-wijk, met een leuk tuintje, een hond of kat en twee kinderen. Toch kan je prima een serieuze relatie hebben zonder samen te wonen. Je gaat dan een latrelatie met elkaar aan. LAT staat voor Living Apart Together: je woont dus apart, maar bent toch samen. Deze vorm van wonen is niet voor ieder koppel weggelegd. Wat zijn de voor- en nadelen van samenzijn, maar niet samenwonen?

  Latrelaties zie je meestal als twee partners in aparte steden wonen. Latrelaties komen steeds vaker voor, omdat steeds meer stellen elkaar online leren kennen in plaats van de plaatselijke supermarkt. Verhuizen kan, maar behoort niet altijd tot de mogelijkheden. Daarnaast moet je het maar net zien zitten: huis en haard verlaten voor je geliefde. In dit geval is samen zijn, maar niet samenwonen de oplossing. Een latrelatie dus. Deze relatievorm kent zowel voor- als nadelen. Om te weten waar je aan begint hebben we een paar belangrijke punten voor je op een rij gezet.

  Ze ontmoetten elkaar op Lexa. Wees de volgende!
  • Mieke & Rien
  • Marian & Ed
  • Joyce & Richard
  • Jolanda & Jay
  • Henk en Irene
  • Twan & Dianne
  • Rob & Marja
  • Han en Gini
  • Jolanda en Dennis
  • Stephan & Sabine
  • Maarten en Suzanne
  • Will en Linda
  • Kees & Tjitske
  • Truus & Jeu
  • Jessica & Rob
  • Michiel & Wendy
  • Debby & Michael
  • We hebben onze relatie echt aan lexa.nl te danken
  • Linda & Theo
  • Patricia & Jan
  Gratis Aanmelding

  De voordelen van een latrelatie

  Er zitten verrassend veel voordelen aan een latrelatie. Je hoeft bijvoorbeeld niet te verhuizen. We hadden het hierboven al over het feit dat verhuizen en samenwonen voor sommige partners gewoonweg niet mogelijk is. Dit kan met veel dingen te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan werk, zorg voor eventuele kinderen of in de buurt wonende familie. Door een latrelatie aan te gaan hoef je jouw vertrouwde plek niet achter te laten om in een andere stad een toekomst op te bouwen. Je dagelijkse leven blijft ongeveer hetzelfde, maar je geniet, op afstand, ook nog eens van jouw ware liefde. Dit is echter niet het enige voordeel van latrelaties, er zijn er nog veel meer.

  Voordeel 1: Je leert elkaar beter kennen

  Een latrelatie hoeft helemaal niet permanent te zijn. Sommige stellen zien het latten als een overgangsfase naar het uiteindelijke samenwonen. Bij elkaar gaan wonen is nu eenmaal een grote stap. Zeker als een van de twee letterlijk alles opgeeft om bij de ander in te trekken. Het voordeel van een lat relatie is dat je elkaar veel beter leert kennen. Door te beginnen met een latten is er een veel kleinere kans dat (mocht je relatie toch op de klippen lopen) je achterblijft met een hele grote bak aan ellende en verdriet.

  Voordeel 2: Zelfstandigheid

  Door een latrelatie aan te gaan blijven jullie beide zelfstandig. Je hoeft op dagelijkse basis geen verantwoording af te leggen aan een inwonende partner en kan zelf beslissen wat je doet met het eten en de inrichting. Daarnaast heb je – mocht je relatie onverhoopt toch eindigen – altijd je eigen woning, netwerk en dagelijkse leven nog.

  Voordeel 3: Je kan jezelf terugtrekken

  Iedere relatie heeft zijn pieken en dalen. Latrelaties hebben weer als voordeel wat makkelijker kan terugtrekken als het even niet meezit. Wanneer je samenwoont heb je constant te met elkaar te maken. Soms kan dit ervoor zorgen dat ruzies sneller worden uitgepraat, maar een groot nadeel is dat situaties ook eerder kunnen escaleren. Door even afstand te nemen zie je dingen vaak helderder en het hebben van een latrelatie leent zich hier prima voor.

  Voordeel 4: Iets om naar uit te kijken

  Elkaar weer in de armen vallen na een periode apart is het fijnste gevoel dat er is. Tijdens een latrelatie kan je, gedurende de momenten dat je niet samen bent, heerlijk uitkijken naar naar het moment dat je je partner weer in de armen kan sluiten. Dit maakt het samenzijn nog specialer en intiemer. Je hebt elkaar tenslotte ontzettend gemist.

  De nadelen van latrelaties

  Op het gebied van relaties heeft ieder zijn nadeel. Als je een latrelatie aangaat is dit niet anders. Het is belangrijk om bovenstaande pluspunten, goed af te wegen tegenover de volgende minpunten van latrelaties.

  Nadeel 1: Je ziet elkaar minder

  Als je een latrelatie hebt zie je elkaar de ene periode veel, maar soms ook weer heel weinig. Dit kan al gebeuren als een van jullie twee een iets te druk schema heeft om naar de ander toe te komen. Hoewel dit niet per se een nadeel hoeft te zijn kan het soms lastig zijn als je elkaar een periode wat minder ziet.

  Nadeel 2: Het financiële plaatje

  Hoewel je in een latrelatie de baas blijft over je eigen financiën, is het zeker geen goedkope bedoeling. Je zit tenslotte vast aan dubbele woonlasten en, afhankelijk van hoever je partner woont, reiskosten. Dit kan, hoe langer je relatie duurt, flink in de papieren lopen.

  Nadeel 3: Je kan jezelf terugtrekken

  Ja, het bovengenoemde voordeel is dus ook een direct nadeel. Hoewel het bevrijdend kan werken om elkaar tijdens de mindere periodes uit de weg te gaan, kan dit er ook voor zorgen dat je relatie een bepaalde diepgang gaat missen. Zoals we net besproken hebben zijn er in een relatie altijd pieken en dalen. Als je er alleen maar bent als het leuk en gezellig is leer je nooit om te gaan met de negatieve aspecten van een relatie en je partner. Tenslotte is het leren omgaan met elkaars minpunten ook belangrijk als je een langdurige relatie aan wilt gaan. In een latrelatie kan je minpunten makkelijker uit de weg gaan en zie je misschien een beperkter deel van wie jullie beiden werkelijk zijn.

  Nadeel 4: Minder gezamenlijke dromen en doelen

  Het kan soms voelen alsof een latrelatie minder risico’s heeft, omdat je in het slechtste geval alleen een partner verliest. Je behoudt je eigen leven, vrienden, werk en geniet daarnaast van een fijne relatie zonder dat je hiervoor al te veel concessies hoeft te doen. Het grote nadeel hiervan is dat een gezamenlijk leven op een laag pitje blijft staan. Dit geldt ook voor eventuele toekomstdromen en doelen voor jullie samen. Zolang jullie gescheiden wonen, is er veel minder ruimte voor iets wat echt van jullie beiden is. Dit kan ten koste gaan van de intimiteit die je in je relatie ervaart en op de lange termijn zelfs je relatie kosten.

  Is een latrelatie iets voor mij?

  Of een latrelatie bij jou en je partner past is niet zomaar te zeggen. Het is sowieso belangrijk om de voor- en nadelen goed tegen elkaar af te wegen. Toch kom je er pas echt achter of het iets voor jullie is door het gewoon eens uit te proberen. Een latrelatie is sowieso een minder drastische verandering en een stuk makkelijker dan direct samenwonen. Je kan er dus zonder enige problemen mee beginnen, zeker aan het begin van je relatie. Het belangrijkste is vooral dat je goed met elkaar blijft praten over waar jullie je prettig bij voelen.

  Ruim 5.5 miljoen berichten worden elke
  maand gestuurd op Lexa*****
  Gratis inschrijven