Je schrijft je in op een datingsite om singles te ontmoeten, niet om je schrijfkunsten te laten zien. Dat begrijpen we helemaal. Maar je zult toch enige tijd en moeite in je profieltekst moeten steken om ervoor te zorgen dat de singles waar jij een klik mee hebt je ook weten te vinden.

In dit artikel geven we je een aantal tips en tricks voor de perfecte profieltekst, ook als je niet bekend staat om je poëtische taalgebruik.

Het doel van je profieltekst

Om de perfecte tekst voor je datingprofiel te schrijven, is het belangrijk om te weten wat het doel ervan is. De tekst is bedoeld om singles die aansluiten bij jouw interesses en kijk op het leven jou weten te vinden.

Wanneer je op een feestje iemand ontmoet, wil je diegene misschien beter leren kennen op basis van een grapje dat hij of zij maakt, of een stukje informatie dat hij of zij deelt. Dat is wat je ook wilt bereiken met de tekst op je profiel: informatie delen over jezelf, waarmee je mensen aanspreekt die je beter willen leren kennen.

Eerlijkheid loont

Vind je schrijven maar niets, dan ben je echt niet alleen. Wees daar eerlijk over, en benoem het misschien zelfs in je profiel. Wanneer je aangeeft dat je het makkelijker vindt om te praten dan om te schrijven, is dat meteen duidelijk voor de persoon aan de andere kant. Zo kom je ook sneller in contact met singles die het prima vinden om te videobellen, bijvoorbeeld, of die het fijn vinden om snel in het echt af te spreken om te kijken of er een klik is.

Vind je het juist moeilijk om te praten, en veel makkelijker om te schrijven? Maak daar ook gebruik van, en geef dat aan in je profiel. Zo tref je sneller singles die het ook fijn vinden om eerst digitaal uitgebreid contact te hebben.

Laat je profieltekst in ieder geval niet door iemand anders schrijven, dat geeft altijd een indruk die niet helemaal overeenkomt met wie jij bent.

Structuur en spellingcontrole

Spelfouten en een profieltekst waar geen structuur in te bekennen is, geven een negatief beeld van jou als persoon. Terwijl wat er in de tekst staat misschien juist heel interessant is voor de single die jouw profiel bekijkt.

Zorg daarom dat je genoeg witregels gebruikt en je de tekst opdeelt in verschillende alinea’s, zodat hij makkelijk te volgen is. Vergeet ook niet een spellingcontrole uit te voeren voordat je de tekst online zet, om slordigheidsfouten te voorkomen.

Er is geen specifieke opbouw die voor iedereen werkt, maar hieronder delen we een mogelijke structuur voor een profieltekst waar alle belangrijke informatie in staat.

  • Begin met een begroeting, zodat de persoon aan de andere kant het idee heeft dat je hem of haar direct aanspreekt. De manier waarop je dit doet laat een stukje persoonlijkheid zien, want er zit een behoorlijk verschil tussen beginnen met hoi, hallo of heyy bijvoorbeeld.
  • Vertel iets over je leven. Dat kan je werk zijn, maar ook wat je in je vrije tijd doet. We raden aan om de nadruk te leggen op wat je het leukst en belangrijkst vindt, zodat de persoon aan de andere kant dat als aanknopingspunt kan gebruiken om je beter te leren kennen. Als je bijvoorbeeld IT’er bent en je baan eigenlijk heel saai vindt, is het jammer als je door over IT te praten in je profiel iemand aantrekt die daar helemaal verzot op is.
  • Deel waar je naar op zoek bent. En dan mag je verdergaan dan ‘ik zoek een fijne relatie’, want je mag ervan uitgaan dat alle singles op Lexa daarnaar op zoek zijn en bereid zijn daarin te investeren. Leg in plaats daarvan de nadruk op het gevoel dat je graag wilt delen met iemand, en de activiteiten die je graag samen zou willen doen.
  • Vertel wat een van je grote dromen is. Een wereldreis, of juist een huisje in de middle of nowhere om helemaal je eigen plek te hebben? Alles kan. Door jouw ultieme droom te delen, vergroot je de kans dat je iemand ontmoet die dezelfde of een vergelijkbare droom heeft.

Voorbeeld van een profieltekst

Op basis van de structuur hierboven delen we hier twee voorbeelden van teksten voor je datingprofiel. Onthoud dat er geen template is dat je klakkeloos kunt volgen voor de perfecte profieltekst, maar maak gerust gebruik van deze opzet om je eigen tekst te schrijven.

Voorbeeld 1

Hoi, ik ben Robin! Ik vind het heerlijk om met mijn golden retriever Sam te wandelen door het bos, en na te denken over de roadtrips die ik nog wil maken in het busje dat ik de afgelopen jaren zelf heb opgeknapt.

Mijn werk als verzorger in het woonzorgcentrum geeft me veel voldoening, maar het liefst ga ik erop uit in de natuur. Nieuwe paden ontdekken in mijn eigen woonplaats en in de rest van het land (en de wereld) vind ik heerlijk, en dat zou ik graag doen met iemand die wat spraakzamer is dan Sam 😉

Het liefst zou ik in een hutje op de hei wonen en voor mijn eigen eten zorgen, maar in de tussentijd ben ik heel tevreden met mijn moestuintje en the mididle of nowhere opzoeken tijdens de vakantie.

Voorbeeld 2

Hello, hello! Ik ben Kris, en ik hou van rust en regelmaat. Hoewel ik het heerlijk vind om naar het theater te gaan en met vriendinnen te gaan lunchen, breng ik graag tijd door in mijn eigen huisje met een grote kop thee en een fantasyboek.

Ik houd van lange gesprekken over van alles en nog wat, maar ben hartstikke introvert en heb na afloop tijd nodig om bij te komen. Het lijkt me dan ook fijn om in contact te komen met iemand die op dezelfde manier werkt, zodat we er samen op uit kunnen en vervolgens de rust kunnen pakken.

Mijn ultieme droom is om een kamer te hebben die als volwaardige bibliotheek kan worden ingericht à la Belle en het Beest (al is een kleinere kamer ook heel acceptabel).

Klaar om ervoor te gaan en singles te ontmoeten die bij jou passen? Pas dan nu je profieltekst aan, en laat die berichtjes maar komen.