Verbeter je profiel8 minuten

Hoe schrijf je de perfecte profieltekst?

Hoe schrijf je de perfecte profieltekst?

Je schrijft je in op een datingsite om singles te ontmoeten, niet om je schrijfkunsten te laten zien. Dat begrijpen we helemaal. Maar je zult toch enige tijd en moeite in je online dating profieltekst moeten steken om ervoor te zorgen dat de singles waar je een klik mee hebt, je ook weten te vinden! In dit artikel geven we je een aantal goede tips en tricks voor de perfecte profieltekst. Zo creëer je toch dat goede persoonlijke profiel, ook als je niet bekend staat om je poëtische taalgebruik.

Het doel van je profieltekst

Om de perfecte tekst voor je datingprofiel te schrijven, is het belangrijk om te weten wat het doel ervan is. De profieltekst is gemaakt om singles een beeld te geven van jouw interesses en kijk op het leven, om hen op deze manier jou te laten vinden! Dus, wil jij die lieve, spontane vrouw of man echt interesseren en aangrijpen met jouw foto én persoonlijke profiel? Vermijd kant-en-klare berichtjes of oneliners: maak het zo persoonlijk mogelijk – laat de ware jij spreken.

Wanneer je op een feestje iemand ontmoet, wil je diegene misschien beter leren kennen op basis van een grapje dat hij of zij maakt, of een stukje informatie dat hij of zij deelt. Daarin is er weinig verschil tussen online dating en iemand in real-life tegen het lijf lopen: dit is namelijk ook wat je wilt bereiken met de tekst op jouw dating profiel: informatie delen over jezelf, waarmee je mensen aanspreekt die je beter willen leren kennen.

Eerlijkheid loont

Vind je schrijven maar niets, dan ben je echt niet alleen. Wees daar eerlijk over, en benoem het misschien zelfs in je profiel. Wanneer je aangeeft dat je het makkelijker vindt om te praten dan te schrijven, is dat meteen duidelijk voor de persoon aan de andere kant. Zo kom je ook sneller in contact met singles die het de voorkeur geven aan videobellen. Of misschien betekent dit wel dat diegene het ook helemaal oké vindt om meteen op date te gaan.

Is het andersom, en vind je het juist moeilijk om te praten, maar ben je een kei in schrijven? Maak daar ook gebruik van, en geef dat aan in je profiel. Zo tref je sneller singles die het ook fijn vinden om eerst online uitgebreid contact te hebben.

Een van de belangrijkste tips wat betreft eerlijkheid op jouw online datingprofiel: zorg ervoor dat je zelf jouw profieltekst schrijft. Er is namelijk niemand die jouw persoonlijkheid beter kan overbrengen dan jijzelf! Hoewel het kan helpen iemand met je mee te laten denken/schrijven, kan dit ervoor zorgen dat jouw profieltekst een indruk achterlaat die niet helemaal overeenkomt met wie je bent. En dat wil je natuurlijk het liefst vermijden!

Structuur, grammatica en spellingcontrole

Spelfouten en een profieltekst waar geen structuur in te bekennen is, geven een negatief beeld van jou als persoon. Terwijl wat er in de tekst staat misschien juist heel interessant is voor de single man of vrouw die jouw profiel bekijkt! Tip: zorg daarom dat je genoeg witregels gebruikt en je de tekst goed opdeelt in verschillende alinea’s, zodat hij makkelijk te volgen is.

Ben je niet zo’n ster in spelling? Vergeet dan ook zeker niet een spellingcontrole uit te voeren voordat je de tekst online zet, om slordigheidsfouten in alledaagse woorden te voorkomen.

Hoewel er geen specifieke opbouw is die voor iedereen werkt, delen we hieronder een aantal bruikbare tips rondom structuur voor een profielschets. Zo ben je er zeker van dat tijdens het schrijven alle belangrijke informatie wordt meegenomen en goed naar voren komt op jouw persoonlijk profiel. En dan dus ook dat je op zoek bent naar serieuze dating!

Begin met een begroeting

Net zoals in een normaal gesprek, is een begroeting erg belangrijk. Het is de start van je dating profiel tekst! Zo zorg je dat alle mannen of vrouwen die op jouw profiel terecht komen, het gevoel hebben dat je hem direct aanspreekt. In een begroeting kun je ook ontzettend veel persoonlijkheid kwijt, dus de manier waarop je dit doet, is van belang! We weten allemaal dat er een behoorlijk verschil zit tussen beginnen met hoi, hallo of heyy, bijvoorbeeld.

Vertel iets over jezelf en je dagelijks leven

Schrijf bijvoorbeeld over je werk, maar nog belangrijker: ook wat je graag in je vrije tijd doet. We raden aan om de nadruk te leggen op wat je het leukst en belangrijkst vindt, zodat de persoon aan de andere kant dat als aanknopingspunt kan gebruiken om je beter te leren kennen. Als je bijvoorbeeld IT’er bent en je baan eigenlijk heel saai vindt, is het jammer als je door over IT te praten in je profiel iemand aantrekt die daar helemaal verzot op is.

Wat maakt jouw leven nu écht het allerleukst, en waar kan je uren over praten? Dat is wat mensen graag zien: iemand die gepassioneerd is over een bepaalde hobby, activiteit of beroep. Er is niets wat meer persoonlijkheid overbrengt dan dat! Misschien kun je wel refereren aan een van de foto’s die op jouw datingprofiel te vinden zijn of heb je een leuke tip voor jouw profielbezoeker.

Deel waar je naar op zoek bent

Laat de single man of vrouw in kwestie weten dat je op zoek bent naar een goede, fijne relatie. Je mag er natuurlijk vanuit gaan dat alle singles op Lexa daarnaar op zoek zijn, en bereid zijn daarin te investeren. Leg bijvoorbeeld ook de nadruk op het gevoel dat je graag wilt delen met iemand en de activiteiten die je graag samen zou willen doen. Wat maakt jou het gelukkigst aan het hebben van een partner? Die lazy Sundays samen doorbrengen, of genieten van de gastronomie, cultuur, reizen?

Vertel wat een van je grote dromen is

Een wereldreis, een boerderij kopen, een instrument spelen, of juist een huisje in the middle of nowhere om helemaal je eigen plek te hebben en te disconnecten van de rest van de wereld? Alles kan. Door jouw persoonlijke ultieme droom te delen, vergroot je de kans dat je leuke mannen of vrouwen ontmoet die dezelfde of een vergelijkbare droom hebben. Daarnaast is het een ontzettend goede manier om online een leuk gesprek te hebben met dit onderwerp als ijsbreker!

Voorbeelden van een profieltekst

Op basis van de structuur hierboven delen we hier 2 goede voorbeelden van profielschetsen voor online datingsites, voor zowel mannen als vrouwen. Onthoud goed dat er geen vast template is dat je klakkeloos kunt overnemen voor de perfecte profieltekst, maar uiteraard kun je gerust gebruik maken van deze opzet om je eigen datingprofiel tekst te schrijven. Lees je in, laat je inspireren en laat je persoonlijkheid goed naar voren komen wanneer je aan jouw eigen profielschets voor een datingsite begint!

Leuke profieltekst voor op een datingsite: voorbeeld 1

Hoi, ik ben Robin, liefhebber van de prachtige stad Rotterdam, waar ik woon. Ik vind het heerlijk om met mijn golden retriever Sam te wandelen door het bos en na te denken over de roadtrips die ik nog wil maken in het busje dat ik de afgelopen jaren zelf heb opgeknapt. Ik lees graag, maar als ik onderweg ben met mijn busje zoek ik altijd avontuur op!

Mijn werk als verzorger in een woonzorgcentrum geeft me veel voldoening, maar, weet dat ik er het liefst op uit ga in de natuur. Nieuwe paden ontdekken in mijn eigen woonplaats en in de rest van het land (en de wereld) vind ik heerlijk, en dat zou ik graag doen met iemand die wat spraakzamer is dan Sam 😉

Het liefst zou ik in een hutje op de hei wonen en zelfvoorzienend leven, maar in de tussentijd ben ik heel tevreden met mijn moestuintje en erop uit te gaan tijdens mijn vakantie. Ik sta altijd open om nieuwe dingen en activiteiten te proberen. Het leven is te kort om stil te zitten!

Leuke profieltekst voor op een datingsite: voorbeeld 2

Hello, hello! Ik ben Kris, en ik hou van rust en regelmaat. Hoewel ik het heerlijk vind om naar het theater te gaan en met mijn beste vriendinnen te gaan lunchen, breng ik graag tijd door in mijn eigen huisje. Met een grote kop thee in mijn hand lees ik het liefst een tof fantasyboek.

Ik houd van lange gesprekken over van alles en nog wat, maar heb daarentegen ook een hartstikke introverte persoonlijkheid. Na afloop van een leuke activiteit kan het dus best zijn dat ik wat tijd nodig heb om bij te komen. Het lijkt me daarom ook fijn om in contact te komen met een man die op dezelfde manier in het leven staat. Op deze manier kunnen we er samen op uit, maar kunnen we ook samen rust pakken.

Mijn ultieme droom is om een kamer te hebben die als volwaardige bibliotheek kan worden ingericht à la Belle en het Beest, bijvoorbeeld (al is een kleinere kamer ook heel acceptabel).

Nu jij!

Klaar om ervoor te gaan en singles te ontmoeten die bij jou passen? Tijd om je profieltekst wat op te peppen met deze bruikbare tips en voorbeelden. Laat die berichtjes van leuke singles maar komen, en wie weet heb jij binnen de kortste keren een leuke date gepland staan.

Ruim 5.5 miljoen berichten worden elke
maand gestuurd op Lexa*****
Gratis inschrijven