Je bent al een tijdje met iemand aan het daten, of staat op het punt om iemand voor het eerst te ontmoeten. Nu vraag je jezelf af: na hoeveel dates ben je verliefd en wanneer wordt de ander verliefd? In dit artikel krijg je hierop antwoord, maar ontdek je ook na hoeveel dates een man verliefd is.

Hoelang moet je daten tot de vonk overslaat?

Voor veel mensen is een eerste date ontzettend spannend. Het liefst sla je die misschien over, maar dat gaat natuurlijk niet als je de ander wilt leren kennen. Tijdens een eerste date heeft vrijwel iedereen de neiging om direct een oordeel te willen vellen over de ander. Vind je hem of haar aantrekkelijk genoeg? Voel je wel een klik? Toch is het verstandig om niet gelijk een mening te vormen over de ander. Vaak moet je iemand toch echt beter leren kennen, voordat je weet of jullie goed bij elkaar passen.

Helaas is er geen exact nummer te koppelen aan het aantal dates dat je moet hebben voordat je verliefd wordt. De ene keer kan dit heel snel zijn, de andere keer duurt het wat langer. Ook al is je date niet per se het type waar je normaal voor valt, je kunt alsnog verliefd op hem of haar worden. Het magische woord is dan ook in dit geval: tijd. Geef de verliefdheid een kans om te komen.

Liefde op het eerste gezicht klinkt altijd romantisch en iets om naar te streven. Toch zijn eerste ontmoetingen vaak niet spectaculair. Over het algemeen zijn eerste dates ongemakkelijk; je bent zenuwachtig, de ander is nerveus. Pas bij een tweede of derde date ebben deze gevoelens weg en is er ruimte voor andere gevoelens om te ontwikkelen. Eerst is er een klik, een buikgevoel dat komt als er zowel fysieke als mentale aantrekkingskracht is.

Heb je na drie dates nog geen gevoelens? Geef het dat nog niet op. Je wordt namelijk niet verblind door het verliefdsheidgevoel, wat wordt veroorzaakt door oxytocine. Hierdoor kun je realistisch blijven kijken of jullie een goed setje vormen of niet. Er is dus geen eenduidig antwoord op de vraag ‘na hoeveel dates ben je verliefd’ te geven. Maar als je zoekt naar oprechte liefde, dan is het verstandig om het de tijd te gunnen.

Na hoeveel dates is een man verliefd?

Uit Brits onderzoek blijkt dat één op de vier mannen in liefde op het eerste gezicht gelooft. Ze weten binnen enkele seconde of de ander de ware is. Een interessant feitje om te weten, is dat mannen niet alleen sneller, maar ook vaker verliefd worden dan vrouwen. Zo zijn mannen gemiddeld drie keer in hun leven verliefd. Bij vrouwen is dit niet hoger dan één keer. Een groot deel van de ondervraagde mannen is dan ook eens verliefd geweest waarbij de ander dat niet op hem was. En een klein deel wacht nog steeds op de allereerste verliefdheid. Uit het onderzoek blijkt ook dat mannen vaak veel eerder de woorden ‘ ik hou van jou’ zeggen, dan vrouwen. Terugkerend naar de vraag ‘na hoeveel dates is een man verliefd?’ Dat kan dus al vanaf het eerste moment zijn dat hij zijn date ziet.

Wat kun je doen om de ander verliefd op je te maken?

Er zijn een aantal handige trucjes om iemand verliefd op jou te maken. Er zijn allerlei onderzoeken naar gedaan, dus perfect om zelf ook toe te passen wanneer je iemand verliefd wilt op je wilt maken, of wanneer je zelf verliefd wilt worden.

 1. Lichaamstemperatuur speelt een rol in onze persoonlijkheid
  John Bargh, een psycholoog die verbonden is aan Yale, ontdekte het volgende: wanneer je je fysiek warm voelt, dan gedraag je je ook warmer naar anderen toe. Kies dus als locatie voor je dates warme plekken uit. Ga in een knus restaurant wat eten, of stap samen (op badpakkendag) de sauna in.
 2. Positiviteit is aantrekkelijk
  Tijdens een onderzoek in 2010 onderzoek kregen 2.100 mannelijke studenten foto’s van vrouwen te zien. De eerste groep kreeg alleen de foto’s te zien en moesten aangeven of ze de vrouwen aantrekkelijk vonden. De tweede groep mannen kreeg ook informatie over de persoonlijkheid van de vrouwen voorgeschoteld, waarvan de ene groep voornamelijk de positieve en de andere groep voornamelijk de negatieve karaktertrekken hoorden. De groep die de positieve karaktertrekken over de vrouwen te horen kregen, die vonden de vrouwen aantrekkelijker dan de andere groepen. Blijf dus positief op je dates.
 3. Praat minder en luister meer
  Eigenlijk geldt deze tip net zo goed voor getrouwde stellen als mensen die op eerste date gaan. Uit een onderzoek van de universiteit van Michigan bleek dat wanneer stellen een discussie rustig uitpraten, ze niet zo vaak uit elkaar gaan als mensen die dit niet doen. Maar ook om verliefd te worden is luisteren een belangrijk aspect, je date wilt namelijk graag gehoord worden. Net als iedereen.
 4. Maak veel oogcontact
  Tijdens een onderzoek in 1970 ontdekte sociaalpsycholoog Zick Rubin dat hoe meer oogcontact een stel maakt, hoe sterker hun relatie is. Maar ook andere onderzoeken komen tot deze conclusie. Door het kijken in iemands ogen, al is het van een vreemde, komt er een gevoel van intimiteit.
 5. Lachen is sexy
  Wanneer je oprecht lacht, maak je meer indruk op je date en kan het zelfs zijn dat zij of hij je aantrekkelijker vindt. Tijdens het onderzoek in 2014 ontdekten de onderzoekers dat mensen aantrekkelijker werden bevonden als ze een intense glimlach hadden.

Laatste tip om verliefdheid te kunnen onderscheiden

Als je iemand leert kennen, is het verleidelijk om elkaar iedere dag te zien. Toch is ons advies om maar een keer per week af te spreken in de eerste maand dat jullie elkaar leren kennen. Door elkaar te vaak te zien kun je namelijk een vals gevoel creëren van intimiteit en verbondenheid. Dat wil je vermijden, je wilt een oprecht gevoel krijgen.

Uit een kleine studie in 2001 bleek dat je het beste advies over je relatie kunt vragen aan je vriendinnen. Uit deze studie kwam namelijk naar voren dat vrouwelijke vrienden beter in staat zijn om te voorspellen of een relatie zes maanden standhoudt of niet. Mannelijke vrienden bleken hier minder goed in te zijn. Vraag dus vooral aan je vriendinnen hun mening over je relatie.

Ons laatste advies: net als jij wilt de ander waardering voelen. Het is daarom verstandig om te kijken wat je leuk en goed vindt aan de ander. Spreek dit ook daadwerkelijk uit naar hem of haar. Dit geeft niet alleen de ander een goed gevoel, maar jij focust je ook meer op de positieve aspecten van je date. Hierdoor kan het zijn dat je eerder verliefd wordt.