Verliefd worden7 minuten

Na hoeveel dates voel jij verliefdheid?

Na hoeveel dates voel jij verliefdheid?

Zoek je als man een leuke vrouw of als vrouw een leuke man? Maar hoe ontmoet je iemand? Download de gratis Lexa app. Begin online leuke nieuwe singles te ontmoeten die open staan voor een serieuze relatie. Iemand ontmoet die je leuk vindt? Dan is het nu tijd een duik te nemen in de dating wereld en elkaar goed te leren kennen zodat jij die leuke relatie vindt.

Je bent al een tijdje met iemand aan het afspreken, of staat op het punt om iemand voor het eerst te ontmoeten. Nu vraag je jezelf af: na hoeveel keer daten ben je verliefd en wanneer heeft de ander dezelfde gevoelens? Wanneer hebben we een (beginnende) relatie? In dit artikel proberen we je hier antwoord op te geven, maar ontdek je ook na hoeveel keren afspreken, een man of een vrouw gevoelens krijgt. Want het doel van dating is voor de meeste mensen meestal toch wel een serieuze relatie. Lees snel verder voor informatie en tips in de liefde.

Hoelang moet je daten tot de vonk overslaat?

Voor veel mensen is een eerste date ontzettend spannend. Het liefst sla je die misschien over, maar dat gaat natuurlijk niet als je de ander echt wilt leren kennen. Tijdens een eerste date heeft vrijwel iedereen de neiging om direct een oordeel te willen vellen over de ander betreft heel veel dingen. Vind je hem of haar leuk en aantrekkelijk genoeg? Voel je wel een klik? Toch is het verstandig om niet gelijk een mening te vormen over de ander. Vaak moet je iemand toch echt beter leren kennen, voordat je weet of jullie goed bij elkaar passen en deze persoon jouw ware is.

Helaas is er geen exact nummer te koppelen aan hoe vaak je moet afspreken voordat je echte gevoelens ontwikkelt. Soms kan dit heel snel zijn, de andere keer duurt het wat langer. Ook al is je date niet per se het type waar je normaal voor valt, weet dat je alsnog de romance samen kan vinden. Het magische woord is dan ook in dit geval: tijd. Geef de verliefdheid en de relatie een kans.

Love at first sight klinkt altijd romantisch en iets om naar te streven. Toch zijn eerste ontmoetingen vaak niet spectaculair. Over het algemeen zijn eerste afspraakjes ongemakkelijk; niet alles gaat zoals je wil, je bent zenuwachtig, de ander is nerveus. Pas bij een tweede of derde date ebben deze gevoelens weg en is er ruimte voor andere gevoelens om zich te gaan ontwikkelen.

Heb je na drie dates nog geen gevoelens en heb je het idee dat het te lang duurt? Geef het dan nog niet op. Je wordt namelijk niet verblind door het verliefdsheidgevoel, wat wordt veroorzaakt door oxytocine. Hierdoor kun je realistisch blijven kijken of jullie een goed setje vormen of niet en jullie matchen op de belangrijke dingen in het leven. Er is dus geen eenduidig antwoord op de vraag wanneer je verliefd wordt en wanneer afspraakjes uitlopen tot een relatie. Maar als je zoekt naar oprechte liefde, dan is het verstandig om de tijd te nemen. Eerst een aantal maanden daten met een persoon is echt niet zo’n slecht idee om je perfecte match te vinden.

Na hoeveel dates voelt een man verliefdheid?

Uit Brits onderzoek blijkt dat één op de vier mannen in liefde op het eerste gezicht gelooft. Ze weten binnen enkele seconde of de ander de ware is en of er een kans is op een serieuze relatie. Een interessant feitje om te weten, is dat een man niet alleen sneller, maar ook vaker gevoelens krijgt dan een vrouw. Zo zijn mannen gemiddeld drie maal in hun leven verliefd. Bij de vrouw is dit niet hoger dan één maal. Een groot deel van de ondervraagde mannen is dan ook eens in love geweest waarbij de ander dat niet op hem was. En een klein deel wacht nog steeds op de allereerste liefde. Uit het onderzoek blijkt ook dat een man vaak veel eerder de woorden ‘ ik hou van jou/I love you’ zeggen, dan een vrouw. Terugkerend naar de vraag ‘na hoeveel dates heb je een man zijn hart veroverd?’ Dat kan dus al vanaf het eerste moment zijn dat hij zijn date ziet. Zou hij jou direct echt leuk vinden?

Wat kun je doen om de ander verliefd op je te maken?

Er zijn een aantal handige trucjes om iemand gevoelens voor jou te laten krijgen. Er zijn allerlei onderzoeken naar gedaan, dus perfect om zelf ook toe te passen wanneer je iemand verliefd wilt op je wilt maken, of wanneer je zelf vlinders wilt krijgen. Wij geven je wat tips!

  1. Lichaamstemperatuur speelt een rol in onze persoonlijkheid John Bargh, een psycholoog die verbonden is aan Yale, ontdekte het volgende: wanneer je je fysiek warm voelt, dan gedraag je je ook warmer naar anderen toe. Kies dus als locatie voor je dates warme plekken uit. Ga in een knus restaurant wat eten en voer een fijn gesprek of stap samen (op badpakkendag) de sauna in.
  2. Positiviteit is aantrekkelijk Tijdens een onderzoek in 2010 onderzoek kregen 2.100 mannelijke studenten foto’s van vrouwen om te bekijken. De eerste groep kreeg alleen de foto’s te zien en moesten aangeven of ze de vrouw op de foto aantrekkelijk vonden. De tweede groep mannen kreeg ook informatie over de persoonlijkheid van de vrouwen voorgeschoteld, waarvan de ene groep voornamelijk de positieve en de andere groep voornamelijk de negatieve karaktertrekken hoorden. De groep die de positieve karaktertrekken te horen kregen, vonden de vrouwen aantrekkelijker dan de andere groepen. Blijf dus positief op je date en laat mensen je positieve kant zien.
  3. Praat minder en luister meer Deze tip geldt ook voor getrouwde stellen, een beginnende relatie of voor mensen die op eerste date gaan. Uit een onderzoek van de universiteit van Michigan bleek dat wanneer stellen een discussie rustig uitpraten, ze langer samen blijven dan mensen die dit niet doen. Maar ook om gevoelens te krijgen is luisteren een belangrijk aspect, je date wilt namelijk graag gehoord worden. Net als iedereen. Laat de ander helemaal zichzelf zijn in een rustig en open gesprek.
  4. Maak veel oogcontact Tijdens een onderzoek in 1970 ontdekte sociaal psycholoog Zick Rubin dat hoe meer oogcontact een stel maakt, hoe sterker hun relatie is. Maar ook andere onderzoeken komen tot deze conclusie. Door het kijken in iemands ogen, al is het van een vreemde, komt er een gevoel van intimiteit.
  5. Lachen is sexy Wanneer je oprecht lacht, maak je meer indruk op je date en kan het zelfs zijn dat zij of hij je aantrekkelijker vindt. Tijdens het onderzoek in 2014 ontdekten de onderzoekers dat mensen aantrekkelijker werden bevonden als ze een intense glimlach hadden.

De laatste tips om verliefdheid te kunnen onderscheiden

Als je iemand leert kennen, is het verleidelijk om elkaar iedere dag te zien, snel seks te hebben en helemaal in elkaar op te gaan. Een initiële klink is natuurlijk een goed teken, toch is ons advies om maar een keer per week af te spreken in de eerste maand dat jullie elkaar leren kennen. Door elkaar te vaak te zien kun je namelijk een vals gevoel creëren van intimiteit en verbondenheid. Het is belangrijk om dit te vermijden, je wilt een oprecht gevoel krijgen tijdens je date periode en die kans op een serieuze en duurzame relatie. Neem de tijd om elkaar echt leuk te gaan vinden.

Uit een kleine studie in 2001 bleek dat je het beste advies over je relatie kunt vragen aan je vriendinnen. Uit deze studie kwam namelijk naar voren dat vrouwelijke vrienden beter in staat zijn om te voorspellen of een relatie zes maanden stand houdt of niet. Mannelijke vrienden bleken hier minder goed in te zijn. Vraag dus vooral aan je vriendinnen hun mening over je relatie en je love life.

Ons laatste tip van dit artikel: net als jij wilt de ander waardering voelen. Het is daarom verstandig om te kijken wat je leuk vindt aan elkaar. Spreek dit ook daadwerkelijk uit naar hem of haar. Dit geeft niet alleen de ander een goed gevoel, maar jij focust je ook meer op de positieve aspecten van je date. Hierdoor kan het zijn dat je eerder de verliefdheid aanwakkert.

Ruim 5.5 miljoen berichten worden elke
maand gestuurd op Lexa*****
Gratis inschrijven