Serieuze relatie7 minuten

Verliefd op iemand met bindingsangst: tips & advies van ons

Verliefd op iemand met bindingsangst: tips & advies van ons

Je hebt leuk contact met iemand via Lexa; jullie hebben al flink wat berichtjes naar elkaar gestuurd en een aantal afspraakjes gehad. Je bent tot over je oren verliefd. Je voelt alleen een beetje afstand, en bedenkt dat de ander misschien wel bindingsangst heeft. Lees hier meer over hoe je bindingsangst herkent, wat je kunt doen als je verliefd bent op iemand met bindingsangst en of jullie een relatie kunnen beginnen. Kortom: dit zijn onze tips wanneer je verliefd wordt op iemand met bindingsangst.

Wat is bindingsangst?

Mensen met bindingsangst zijn bang om zich te binden aan hun date of potentiële partner omdat zij bang om afgewezen te worden en daarom geen relatie begint of kan vasthouden, noemen we dat ook wel bindingsangst. Als een man of vrouw bindingsangst heeft, dan vindt hij of zij het moeilijk om langdurige relaties met een ander aan te gaan.

De oorzaken van bindingsangst zijn verschillend, namelijk:

 • Een onveilige hechting aan ouders of verzorgers in de vroege jeugd
 • Langdurig zijn gepest en zich daardoor lastig open kunnen stellen
 • Overlijden van ouders of andere belangrijke personen in zijn of haar leven

Deze oorzaken zorgen ervoor dat mensen met bindingsangst niet het gevoel van emotionele veiligheid heeft ervaren en geen vertrouwen in anderen heeft ontwikkeld. Hoe iemand dus gevormd wordt als kind, heeft een belangrijk effect in latere relaties.

Misschien moet je ook wel denken aan verlatingsangst wanneer je bindingsangst hoort. Maar bindingsangst en verlatingsangst zijn niet hetzelfde. Desondanks komt verlatingsangst net als bindingsangst voort uit een onveilige emotionele omgeving. Wanneer een man of vrouw verlatingsangst heeft, dan heeft hij of zij de angst verlaten te worden. Degene met verlatingsangst, zal zijn of haar partner proberen aan te trekken met de gedachte niet verlaten te worden.

Wat zijn de kenmerken van iemand die bindingsangst heeft?

Ben je verliefd geworden op iemand met bindingsangst? Tip: zoek eerst uit of het wel gaat om bindingsangst. Sommige mensen gebruiken de term bindingsangst al snel, als bijvoorbeeld een excuus om jou aan het lijntje te houden. Misschien wilt diegene alleen ‘friends with benefits’ zijn, in plaats van een langdurige relatie. In dit geval is het verstandig om het contact met diegene te verbreken. Hoe verliefd je ook bent, je verdient beter dan dat.

De kenmerken van iemand met bindingsangst:

 • Moeite hebben met het aangaan van langdurige verbindingen met een ander. Bijvoorbeeld met een partner maar ook andere relaties
 • Een probleem ermee hebben om emotioneel intiem te zijn
 • Iemand met bindingsangst vindt het lastig vinden om iemand te vertrouwen
 • Tijdens een relatie flirten met andere mensen, of echt vreemd gaan
 • Erg kritisch zijn, elk excuus aanhalen om niet verder te gaan dan een oppervlakkige relatie
 • Lang vrijgezel zijn en geen haast hebben met het vinden van een geliefde
 • Nooit een stabiele relatie hebben gehad
 • Niet vaak willen afspreken met jou, hij of zij gaat liever met vrienden iets doen.
 • Hij of zij is meer gericht op seks uit angst, en is minder bezig met zijn of haar gevoel en liefde
 • Niet bezig willen zijn met de toekomst, praten erover maakt diegene ongemakkelijk
 • Plotseling stil zijn en niet meer antwoorden op berichten
 • Twijfelen over relaties

Heeft jouw partner of iemand die jij leuk vindt bindingsangst? Door de angst stoot hij of zij jou af. Je ziet deze kenmerken terug in het gedrag van de ander; hij of zij trekt zich snel terug en toont zijn of haar gevoelens niet aan je. Ook merk je dat de ander zich niet helemaal durft laten te zien wanneer het serieuzer wordt. Diegene bouwt een muur om zich heen en wordt langzaamaan steeds stiller. Wanneer het voor iemand met bindingsangst voelt alsof jij echt te dichtbij komt, voelt diegene zijn of haar vrijheid niet meer. Dan is het belangrijk ervoor te zorgen dat degene met bindingsangst een moment van vrijheid voor zichzelf heeft zodat hij of haar en zijn of haar ruimte weer vindt.

In tegenstelling tot een partner met bindingsangst, hebben mensen met verlatingsangst een bang gevoel om verlaten te worden. Zij willen de ander juist aantrekken door meer geven aan de relatie. Diegene wilt zich aan iemand hechten om niet die emotionele verbinding in de relatie te verliezen. Mannen of vrouwen met verlatingsangst zijn bang om alleen te zijn en kunnen met gemak de liefde tussen hen en hun date of partner boven hun eigen behoefte stellen.

Mensen met verlatingsangst en mensen met bindingsangst trekken elkaar juist aan. Een vrouw met bindingsangst kan dus een relatie hebben met een man of vrouw die verlatingsangst heeft. En vice versa. Beide typen vullen elkaar perfect aan.

Heb je een man of vrouw leren kennen die last heeft van bindingsangst of verlatingsangst, en kamp jij daar ook mee? Dan kan het een vicieuze cirkel worden van afstoten en aantrekken. Voelt het goed tussen jullie, maar je bang dat jullie angsten jullie relatie in de weg zullen zitten? Tip: Schakel dan professionele hulp in om samen aan jullie angsten te werken.

Kan verliefdheid later komen?

Als je verliefd bent op iemand met bindingsangst, wil je het liefst weten of de verliefdheid van de ander later kan komen. Het is eerst belangrijk om duidelijk te kijken naar de ander. Heeft hij of zij daadwerkelijk bindingsangst, of is het een smoes? Ben je verliefd op iemand die daadwerkelijk bindingsangst heeft? Weet dan dat bindingsangst op te lossen is. Dit is iets waar diegene met bindingsangst aan moet werken, met professionele hulp.

Er zijn wel kleine dingen die je kunt doen, om te kijken of jullie relatie een werkelijke kans heeft, namelijk:

 1. Geef de ander de tijdZet geen druk achter jullie relatie, daarmee jaag je hem of haar alleen maar weg. Bepaal dus geen deadlines, maar probeer vooral te genieten van de momenten dat je wel samen bent. Vaak is het gevoel dat er minder druk achter zit al goed genoeg om diegene zich veel meer ontspannen te laten voelen in plaats dat diegene in de angst zit.
 2. Geef de ander genoeg ruimte.Mensen met bindingsangst kunnen het verstikkend vinden om je de hele tijd om hem of haar heen te hebben. Ook al wil je graag veel tijd met de ander doorbrengen, geef de ander genoeg tijd om zijn of haar eigen ding te doen. Hierdoor geef je de ander het vertrouwen dat je hem of haar niet claimt.
 3. Maak van jezelf de grootste prioriteitIn een relatie, of wanneer je verliefd bent, is het verleidelijk om je volledig te focussen op de ander. Blijf genoeg tijd maken voor jezelf, je hobby’s, vrienden en familie. Dit is ontzettend belangrijk. Het heeft namelijk ook effect op degene waarop je verliefd bent. Zodra je hem of haar laat merken dat de relatie geen gevangenis is, dan zal hij of zij eerder met je af willen spreken.
 4. Maak plezier met elkaarDoor veel positieve elementen te koppelen aan een relatie, wordt het voor de ander veel interessanter om bij jou te blijven en associeert diegene de relatie met een goed gevoel. Doe samen leuke dingen, ga regelmatig uit eten, naar een pretpark of doe een andere activiteit. Hoe meer je namelijk je best doet om op een negatieve manier te overtuigen dat de ander een relatie met jou moet hebben, des te meer dit zorgt voor bindingsangst. Koppel dus positieve ervaringen aan jullie relatie zodat het goed voelt.
 5. Wees realistischMerk je dat de grote problemen in jullie relatie na een jaar of zelfs jaren,, die te maken hebben met bindingsangst, steeds weer in een andere vorm terug komen? Dan is het een teken dat er hulp nodig is. Kijk of je partner deze hulp wilt zoeken. Wilt hij of zij dit niet, vraag jezelf dan af of je vindt dat jullie relatie wel een kans van slagen heeft. In een relatie is het geven en nemen, dit moet in balans zijn. Anders blijven de problemen jaar na jaar terugkomen.

Besef je goed dat je je partner of date met bindingsangst niet kunt veranderen. Ze moeten zelf ook willen veranderen. Je hoeft niet de ‘redder’ te zijn van de ander, of het ‘slachtoffer’ in de relatie te zijn. Een relatie moet gelijkwaardig zijn, waarin je elkaar steunt en lief en leed deelt. Wilt de ander zijn bindingsangst aanpakken en zoekt hij of zij deskundig hulp? Dan is dit een goed teken. Volg nu nog steeds het bovenstaand advies op, door jezelf op nummer één te zetten. Hierdoor zorg je ervoor dat je niet de hulpverlener in de relatie wordt.

Ruim 5.5 miljoen berichten worden elke
maand gestuurd op Lexa*****
Gratis inschrijven