Uit elkaar gaan11 minuten

Wil jij je ex terug? 7 Handige tips

Ilkka, 23/11/2022
Wil jij je ex terug? 7 Handige tips

Ah, de ex. Is er iets aantrekkelijker dan The One That Got Away? Waarschijnlijk niet. Bij het verbreken van een relatie betekent het einde van een relatie niet altijd dat het ook echt meteen ophoudt. Velen twijfelen achteraf toch of ze er goed aan hebben gedaan, maar soms kom je er met een gebroken hart achter dat je echt spijt hebt en hem of haar toch terug wilt hebben in je leven. Na een aantal weken, maanden, een half jaar, een jaar of zelfs twee jaar: het kan op de raarste momenten weer beginnen te kriebelen.

Toch is het belangrijk om te onthouden dat jullie waarschijnlijk uit elkaar zin gegaan om een terechte reden. Maar toch… je verlangen om een oude vlam weer aan te wakkeren is vrij normaal. Oude liefde roest niet, toch? Wil jij graag je ex terug? Dit vergt wel de juiste aanpak, want een beetje aanklooien kan niet het gewenste effect hebben. Lexa zet 7 tips voor je op rij voor de juiste methode zodat jij en je ex voorgoed tot een van de succesverhalen “weer terug bij je ex” behoren!

Vooraf

Een bekend verhaal: ergens tussen twee pakken Kleenex en drie flessen wodka in begint het… Een klein gevoel borrelt op en groeit uit tot een obsessie van jewelste: je wilt je ex terug. En als hij of zij al eerder gek op je is geweest, dan kan de liefde toch heus wel terug komen? Soms is er teveel gebeurd. In zo’n geval is het slim om eerst voldoende tijd te nemen om te kijken of het wel zo’n goed idee is om hem of haar weer op te zoeken. Los laten, dus!

En.. wat was ook alweer de reden om ermee te stoppen en waarom wil je hem/ haar eigenlijk terug? Is het niet per ongeluk een kwestie van een gekwetst ego, moeite om hem of haar volledig los te laten, of mis je simpelweg de aandacht of iemand om je heen tijdens eenzame dagen? Heeft de ander ervoor gekozen niet met jou verder te willen, dan was daar vast een erg goede reden voor. De liefdevolle gevoelens waren weg of onvoldoende. Toekomstplannen lagen te ver uit elkaar of misschien had je zelfs in het nu niet dezelfde wensen en verlangens.

Misschien ben je snel verlaten voor een ander, maar dan nog kan het zijn dat er tussen jullie al dingen mis waren. Tijd heelt wonden, maar heelt tijd ook echt álle wonden? Voordat je dus op zoek gaat naar methoden om jouw ex mogelijk terug te winnen, bepaal of er echt iets tussen jullie te redden valt. Is dat wel degelijk het geval? Lees dan verder voor de juiste methode en onze tips!

Blaas de relatie met je ex een nieuw leven in met deze # tips

Met succes terugkomen met de – mogelijk – man of vrouw van je dromen is zeker mogelijk als de relatie herstelbaar is. Wanneer er dingen zijn die jullie beiden hadden kunnen doen om het de eerste keer niet te laten falen. Of als een van jullie of jullie beiden ten goede is veranderd, kan het terugkomen met een ex best lukken.

1: Geef je ex tijd en ruimte

Blijf uit de buurt en laat hem of haar met rust. Bel niet, ga niet langs, hoe moeilijk dat ook is. Als jullie ver uit elkaars buurt zijn, kunnen jullie beide voelen hoe het is om apart te leven en voelen hoeveel de ander jou ook mist (en dan maar hopen dat dat het geval is)! Heeft de ander al een nieuwe relatie? Weet dan dat je het beter hierbij kunt laten.

2: Blijf eerlijk tegen jezelf

Belt jouw ex je op om te vragen hoe het gaat, kan dit betekenen dat er een kans is om de liefde in een nieuw leven te blazen. Maar begin niet direct te juichen van geluk, want zeker als je een lange tijd met iemand bent geweest, kan het ook gewoon interesse zijn. Hetzelfde geldt voor het volgende scenario: plaatst je ex een foto op social media van toen jullie nog samen waren? Dit betekent ook niet direct dat hij jullie nog altijd als setje ziet of wil terug zien. Dat je dat wel hoopt, is te begrijpen, maar blijf bij de waarheid.

3: Zoek uit wat je echt wilt

Wees niet bang om eerlijk te zijn (echt eerlijk) over wat je nodig hebt om gelukkig te zijn in een serieuze relatie. Vraag jezelf af wat je verwachtingen zijn in een relatie en welke kwaliteiten je nodig hebt van een partner. Was er vroeger iets belangrijks dat je wilde en je partner kon vervullen? Dat is een belangrijke vraag om te kunnen beantwoorden voordat je je verzoent!

Bijvoorbeeld, had je het gevoel dat hij of zij je de vorige keer voor lief nam? Wist hij niet hoe hij jouw liefdestaal moest spreken? Ging hij/zij op in zijn werk of ging hij regelmatig lang weg zonder je op de hoogte te houden? Dat is in relaties allemaal op te lossen bij de tweede keer. Maar als je het gevoel had dat jullie niet op dezelfde lijn lagen op het gebied van normen en waarden, lag je regelmatig de hele nacht wakker wanneer hij of zij op stap ging, omdat het vertrouwen toch niet helemaal goed zat? Dan is dat een ander verhaal.

Een handige extra tip om hierachter te komen, is jezelf in andermans schoenen te plaatsen. Kun je je voorstellen dat je beste vriend of vriendin naar je toe komt en hetzelfde doet? Soms kan jouw redenering logisch zijn voor jezelf, maar niet voor iemand anders. Jezelf voorstellen als een neutrale partij kan je helpen bij het bepalen of je wel echt de juiste keuze maakt.

4: Vertel de waarheid

Voordat jullie het nog een kans kunnen geven, moeten jullie eerlijk en direct tegen elkaar zijn over wat er is gebeurd. Je kunt namelijk niet zomaar snel terug in een relatie springen en doen alsof de breuk nooit heeft plaatsgevonden, toch? Praat met elkaar over wat je hebt geleerd van jullie eerste breuk. Kom je erachter dat je spijt hebt van dingen die je gedaan of gezegd hebt tijdens jullie relatie? Besef je nu pas wat jouw fouten zijn geweest of heb je toch niet voldoende gedaan om jullie relatie te redden en heb je hierom jouw ex met een gebroken hart opgezadeld? Deel je gevoelens en vertel het hem of haar! Wie weet krijg je, ondanks het liefdesverdriet, een tweede kans in de liefde.

5: Doe je oogkleppen af

Ok, je wilt hem of haar terug in je leven en weer volop contact met elkaar. Maar je ex dagen lang dwingen om bij je terug te komen, dat gaat niet en werkt waarschijnlijk averechts. Je hele leven blijven wachten zonder je ex volledig los te laten is ook geen optie. Blijf ook om je heen kijken, want terwijl jij wacht op je ex, gaat het leven gewoon door en mis je straks die andere leuke relaties die ergens op je staan te wachten!

6: Verander je eigen leven voordat je bepaalt of je ex erin past

In jullie tijd zonder elkaar voel je je misschien wat eenzamer dan vroeger, vooral wanneer je weekendplannen maakt of activiteiten zoekt om een regenachtige dinsdagavond te vullen. Maar leren jezelf als man of vrouw net zo leuk te vinden als je alleen bent, is het belangrijkste. Als je eenmaal je angst om single te zijn onder ogen bent gekomen, dan en alleen dan kun je weten of je je relatie echt terug wilt. Life starts with you!

7: Werk aan jezelf

Heb je jezelf laten versloffen in de laatste maanden van jullie relatie omdat de sleur erin is gekropen? Dit is het moment om aan jezelf te werken. Krijg je zelfvertrouwen terug. It’s about you now! Ideaal in de tijd waarin jij en je ex elkaar niet zien en je je ex even met rust laat. Doe dingen in het leven die jij belangrijk vindt.

Vul je dagen met jouw interesses, boek dat ticket naar Barcelona! Heb je altijd al een cursus fotografie willen volgen? Wil je die ene marathon nu eindelijk eens gaan rennen? Wilde je al maanden een grote schoonmaak in je huis doen, met een nieuw interieur? Is het tijd voor een nieuwe bril? Besteed aandacht aan jezelf en zeg dag tegen je oude gewoontes.

Gelukkig zijn en zelfvertrouwen hebben is, ongeacht of je je ex terug wilt winnen, misschien wel het meest aantrekkelijkste in een man of vrouw.

Dit vermijd je als je je ex terug wilt

Hoewel er veel dingen zijn die je kunt doen om te zorgen dat je jouw ex terug krijgt, zijn er ook een hoop dingen die helemaal het tegenovergestelde kunnen bereiken. Het volgende kun je dus het beste vermijden.

  • Intimidatie: nachtelijke telefoontjes en honderden sms-berichten per dag, vol verdriet en tranen. Het voelt misschien alsof je er goed aan doet, maar ze hebben vaak het tegenovergestelde effect. Kijk er mee uit en overdrijf niet. Liefdesverdriet is vervelend, maar de man of vrouw in kwestie zit niet altijd zo snel op jouw verdriet te wachten. Bel in plaats daarvan een vriend of vriendin die je een luisterend oor kan bieden.
  • Emotionele chantage: deze manier heeft er waarschijnlijk nooit voor gezorgd dat iemand terug kwam de ander of het moet uit medelijden zijn geweest. Maar bovenal doe je er iemand onbedoeld en onnodig pijn mee en maak je het allemaal alleen maar erger. Praat liever open en eerlijk met elkaar.
  • Jaloezie opwekken: een ander persoon vragen om subtiel aan jouw ex te vertellen dat je met iemand anders aan het daten bent of contact hebt. Of nog erger: een date in scène zetten en zorgen dat jouw ex je met een nieuwe partner ziet. Erg kinderachtig en sneu. Naast dat het doorzichtig en hysterisch is, is het ook voor ‘die ander’ niet erg eerlijk en kun je de man of vrouw in kwestie hier flink pijn mee doen.
  • Seks met je ex: verleidelijk, om na een sloot alcohol (zowel onbedoeld als met opzet) samen tussen de lakens belanden in de hoop hem of haar terug te krijgen is geen slimme methode. In het beste geval denkt jouw ex ‘Shit, wat heb ik gedaan? Ik wilde dit helemaal niet!’ om vervolgens heel hard, snel weg te rennen en nooit meer terug te keren. In het slechtste geval ben je een tijdelijk ‘zoethoudertje’ tot er later dat jaar een nieuwe liefde komt… Beide niet ideaal. Liever zit je de tijden van liefdesverdriet even alleen uit.
  • Overdrijven: in sommige films lijkt het wel te werken om iemand terug te krijgen, maar iemand elke dag bloemen bezorgen, huwelijksaanzoeken doen, overmatig contact, ongewenste bezoekjes op het werk of andere verrassingen zijn in real life niet echt de juiste manieren. Een aanklacht omdat je stalkerig overkomt, is een logischere reactie. Hoewel de dagen met een gebroken hart lang kunnen zijn, houd jezelf ver bij deze methode vandaan.

En dan nog dit…

Jij bent misschien hartstikke blij om dit nieuwe avontuur aan te gaan en je ex terug te winnen, maar dit zal vast niet voor alle mensen om je heen hetzelfde zijn. Bereid je erop voor dat je ook negatieve reacties kunt krijgen of advies dat je niet wilt horen. Weet dat niet elk verhaal over jou en je ex elke dag goed ontvangen zal worden. Want, alleen omdat jij klaar bent om verder te gaan met een ex, betekent dat niet dat je familie of beste vriend of vriendin net zo enthousiast zullen zijn over het idee.

Vaak herinneren zij juist de slechte kanten van jullie relatie, de pijn waar je doorheen bent gegaan of de manier waarop je (slecht) bent behandeld. Heb je negatief over je ex-partner gepraat, weet dan dat het zo kan zijn dat deze mensen dit weer ter sprake brengen als je een balletje opgooit over het terug winnen van je ex-partner. Maar: weet dat dit uit een goed hart komt: het is belangrijk om te onthouden dat zij het beste met je voor hebben.

Vergeet de kern van jullie relatie niet

Denk aan de kern van de zaak: jullie zijn beide nog steeds met dezelfde persoon. Zeker, mensen veranderen in een jaar of een aantal maanden, maar ze zijn meestal meer geneigd om hetzelfde te blijven. Denk in principe niet dat er dingen compleet anders zullen zijn, mochten jullie na al het liefdesverdriet, gemixte gevoelens en gebroken harten weer gelukkig samen komen. Helaas zijn er momenten dat twee mensen gewoon niet voor elkaar bestemd zijn.

Als jullie vastzitten in de vicieuze cirkel van steeds maar weer bijleggen en uit elkaar gaan, kan dat een teken zijn dat jullie niet bij elkaar passen. Wees helemaal eerlijk en realistisch tegenover jezelf, en als het tijd is om het los te laten, doe dan je best om verder te gaan. Wie weet ontmoet je wel een leuke man of vrouw online via gratis dating! Terugkomen met een ex is altijd een riskante zet, maar als je deze tips in gedachten houdt, eerlijk en open blijft tegen elkaar, en er oprechte moeite voor doet, kan het op die manier zeker lukken!

Ruim 5.5 miljoen berichten worden elke
maand gestuurd op Lexa*****
Gratis inschrijven