Verliefd worden3 minuten

Ben je verliefd? Of is het houden van? Zó weet je het!

Ben je verliefd? Of is het houden van? Zó weet je het!

Knikkende knieën, een steen in je maag en een hart dat overslaat, elke keer als je hem of haar ziet. Er is geen twijfel mogelijk: je bent verliefd. Maar hoe zit dat met verliefdheid en liefde? Hoe weet je dat je verliefd bent, of misschien wel daar voorbij bent en misschien wel van iemand houdt?

‘Verliefd’ versus ‘Houden van’
Liefde en verliefdheid kun je met elkaar verwarren, maar zijn eigenlijk vrij makkelijk te herkennen. Verliefdheid is vaak spectaculair, dramatisch en je bent vaak opeens volledig in de war. Zelfs fysiek sla je soms door: je trekt wit weg of begint juist te blozen, trillende knieën en handen, misselijke vlagen en slecht slapen, maar tóch fluitend naar je werk de volgende dag. Dit duurt meestal niet lang. Jammer, maar ook wel beter voor je gezondheid. Zoiets houd je niet lang vol. Liefde kan daarentegen soms een leven lang duren.
Waar verliefdheid een heerlijke golf van overweldigende emoties zijn, wordt liefde een onmisbaar iets in je leven. Het kan de drive worden in je leven en de basis van je gevoel vormen. De ander kan je wereld worden, hij of zij wordt je ‘alles-ie’. Daarnaast ben je in staat om die ander veel belangrijker te maken dan jezelf, haar/ zijn geluk is belangrijker dan dat van jou en je doet concessies tegen je eigen zin in, puur omdat de ander daar blij van wordt. Het toppunt van liefde is als het geluk van de ander zich moeiteloos samenvoegt met jouw eigen geluk.

Een roze bril
Liefhebben geeft het leven een speciaal tintje, een magisch vleugje. Totaal niet wetenschappelijk verantwoord en niet te beredeneren, maar toch is het er. Kleuren zijn intenser, geuren heftiger en muziek hoor je niet alleen, maar voel je tot in je nek.  Life is good als je verliefd en gelukkig bent en iemand lief hebt. Zelfs als die ander niet in de buurt is, verrijkt hij/ zij je leven en is zelfs everyday life mooier en, ondanks dat je alleen geboren bent, voel je je opeens niet meer compleet zonder de ander. Onverklaarbaar, eigenlijk ook onbeschrijflijk, maar wel heel herkenbaar en voelbaar.

Een groot gemis..
Een leegte, fysiek in huis bijvoorbeeld, maar vooral in je hoofd en hart, als de ander er niet is. Een teken dat aangeeft dat je van iemand houdt. En het gemis kan op een minder mooie dag ook optreden als de liefde (eenzijdig) voorbij is. Als je stopt met hem of haar missen, dan is dat hoogstwaarschijnlijk de dag waarop je ook gestopt bent met van hem of haar te houden. Maar zolang je jouw wederhelft mist als jullie niet bij elkaar zijn en dit zorgt voor een pijnlijke lege plek, dan kun je wel stellen dat er sprake van liefde is. Een Franse schrijver zei eens: ‘Je mist slechts één persoon, en de hele wereld is leeg’. Zolang liefde er is, neem het er van. Beleef en ervaar het. Je weet het zelf als je getroffen bent door het ‘virus’..

Ruim 5.5 miljoen berichten worden elke
maand gestuurd op Lexa*****
Gratis inschrijven