“Man is vaak aanstichter van echtelijke ruzies”, stelt dagblad De Dag. “Ruzie vaak schuld man”*, zo kopt dagblad De Telegraaf. Nederlanders blijken geen fanatieke ruziezoekers, maar als er ruzie is, dan is dat meestal de schuld van de man, zo blijkt uit onderzoek. Maar liefst 40% van de mensen met een vaste relatie zegt nooit ruzie te hebben met zijn of haar geliefde. Maar als er een conflict is, geeft 50% van de vrouwen aan dat ruzie ontstaat doordat de man niet goed luistert. Opvallend genoeg is 45% van de mannen het hiermee eens. Interessant denk ik dan, maar wat levert het ons op om de schuld bij de man te leggen? Ik geloof nog steeds in het principe van “waar er twee vechten hebben er twee schuld”. Daarom hier wat praktische tips voor beide kijvende partijen:

Tips voor vrouwen van niet-luisterende mannen:
1.    Zorg dat je de aandacht hebt voordat je je punt maakt. Ga dus niet praten als je ziet dat je partner druk bezig is. Timing is van levensbelang.
2.    Maak je doelstelling kenbaar. Wil je dat je vent even naar je luistert, zeg dat dan. Ben je op zoek naar een oplossing, vraag die dan.
3.    En: Houd je boodschap kort, bondig en concreet. Verzand niet in details, dan houd je zijn aandacht beter vast.

Tips voor welwillende, maar niet-luisterende mannen:
1.    Pak haar vast en stel minimaal 3 ‘doorvragen’. Dwing jezelf hiertoe. Voel je niet meteen aangevallen of verveelt en doe wat je vrouw of vriendin zegt niet meteen af als onzinnig, overdreven of reeds afgerond. Neem haar serieus.
2.    Duik niet weg, maar laat je zien. Slik niet in, maar spreek je uit. Kom achter die emotionele muur tevoorschijn en ga het gesprek aan. Dat schept juist duidelijkheid en rust. Juist conflictvermijdend gedrag wekt op termijn conflicten op.
3.    Houd je aan de 24-uurs regel. Als een gesprek je echt even niet uitkomt, zeg dat dan. Die vrijheid kun je jezelf veroorloven, maar dan is het wel jouw plicht om er binnen 24 uur op terug te komen.
Geloof me, als jullie je aan deze tips gaan houden, dan hoeven jullie feitelijk nooit meer ruzie te hebben. De vrouw voelt zich gehoord en serieus genomen en de man voelt zich vrij om eens niet te luisteren. Bovendien wordt hij daardoor juist  geënthousiasmeerd om dat wel te doen. Dat geeft juist rust in plaats van dat het onrust veroorzaakt. Dit veroorzaakt geen geschil, maar maakt verschil! Gaan deze tips je te ver, blijf dan lekker single is mijn advies.

Blanca van den Brand
Psycholoog
Single coach Lexamore.nl

* Onderzoek onder 536 respondenten door De Vos & Jansen Marktonderzoek in opdracht van Mind Magazine