Tips6 minuten

Eerste date thuis: handige tips

Eerste date thuis: handige tips

Een eerste date bij iemand thuis of bij jou thuis kan best spannend zijn. Afspreken op een openbare plek is toch heel wat anders dan thuis daten. Hoe zorg je dat de eerste date thuis een succes wordt? Lees onze tips.

Heb je iemand op Lexa ontmoet en spreken jullie voor de eerste keer af? Dan is het meestal handiger om op een openbare plek af te spreken, dus niet bij jou of bij de andere persoon thuis. Chatten of videobellen is namelijk niet hetzelfde als iemand in het echt ontmoeten. Je voelt meestal pas echt of er een klik is en of het iets zou kunnen worden, zodra je iemand daadwerkelijk ontmoet. Thuis afspreken met een date als je elkaar nog niet zo goed kent vinden veel singles niet echt prettig.

Wanneer thuis afspreken

Was de eerste date geweldig en is er een klik tussen jullie? Dan komt er een moment waarop jij en die leuke single wél thuis afspreken. De eerste afspraak thuis kan al tijdens de tweede date zijn, maar ook pas na de derde, vierde, vijfde date of nog later, afhankelijk van jullie eigen gevoelens en wensen. Als jij en/of je date kinderen hebben, kan dit soms ook een reden zijn om thuis afspreken nog even wat langer uit te stellen.

Eerste date bij jou thuis: voordelen en nadelen

Is de eerste date bij jou thuis? Dit heeft zowel voordelen als nadelen.

Voordelen van bij jou thuis afspreken

 1. Je bent in je eigen vertrouwde omgeving, waardoor je je wat meer op je gemak kunt voelen.
 2. Je hoeft niet de weg naar iemands huis te zoeken, niet na te denken over files, parkeerplekken of openbaar vervoer. Lekker makkelijk!
 3. Je kunt goed laten zien wie je bent, omdat je huis en de manier waarop je het hebt ingericht veel zegt over je persoonlijkheid.

Nadelen van bij jou thuis afspreken

 1. Je ontkomt meestal niet aan een beetje opruimen en schoonmaken.
 2. Je moet zorgen dat je alles in huis hebt voor de date: hapjes, drankjes en eventueel ingrediënten om te koken.
 3. Omdat je al thuis bent, kun je niet opstappen als je moe bent of als de date toch niet zo leuk is. Tegen iemand zeggen dat het tijd wordt om naar huis te gaan, is soms toch wat lastiger dan zelf opstappen.

Eerste date bij iemand thuis voordelen en nadelen

Voordelen van bij iemand thuis afspreken:

 1. Je leert iemand beter kennen, omdat een huis en de manier waarop het is ingericht veel zegt over de persoonlijkheid van iemand. Is het gezellig, minimalistisch? Staan er foto’s?
 2. Je hoeft je niet druk te maken over schoonmaken, opruimen of boodschappen halen. Misschien neem je een flesje wijn, bloemen of wat lekkers mee en dat is het. Fijn!
 3. Is de date toch niet zo leuk of ben je een beetje moe, dan kun je gewoon naar huis als jij dat wilt. Je hoeft het bezoek niet op een subtiele manier de deur uit te kijken.

Nadelen van bij iemand thuis afspreken

 1. Je moet naar het huis van je date en dus de weg vinden, rekening houden met files, parkeren, openbaar vervoer, enzovoorts.
 2. Je bent niet op vertrouwd terrein, waardoor je je misschien wat ongemakkelijk kan voelen.

Extra tip: Heb je een date bij iemand thuis, kijk dan van tevoren via Google View waar iemand woont. Zo krijg je een beter beeld van de buurt. Zeg ook altijd tegen iemand anders waar je heen gaat en wat je gaat doen.

Leuke activiteiten voor een eerste date thuis

Op de bank hangen, eten, praten: er zijn zoveel dingen die je kunt doen tijdens jullie eerste date thuis, afhankelijk van jullie voorkeuren. Zoek je inspiratie voor een huisdate? Hieronder vind je een overzicht met leuke dingen om te doen tijdens een eerste date thuis:

 • Samen sushi maken is leuk en helemaal niet zo moeilijk. Haal wel goede sushirijst in huis, uit de toko, het liefst Nishiki of Itamae rijst. En als het mislukt, kunnen jullie altijd nog sushi bestellen.
 • Geniet thuis van een diner met een privékok.
 • Trek de ouderwetse bordspelletjes uit de kast voor een avondje “Catan”, “Monopoly” of “Mens Erger Je Niet!”.
 • Ga samen gamen.
 • Kijk samen een serie of film.
 • Doe een online pubquiz.

Extra tip voor date-activiteiten thuis

Heb je een idee voor jullie date thuis en weet je niet helemaal zeker of het een goed idee is? Check van tevoren even wat je date ervan vindt. Een avondje gamen, bordspelletjes doen of sushi maken valt immers niet bij iedereen in de smaak.

Een intieme eerste date thuis

Tijdens een huisdate is het eenvoudiger om intiem te zijn. Maar dat betekent natuurlijk niet dat een date thuis altijd eindigt in een vrijpartij. Toch is het wel handig om vooraf te controleren wat de verwachtingen van je date zijn en te bedenken wat je zelf wilt of niet.

Eerste date thuis met kinderen

Heb jij en/of je date kinderen? Veel single ouders die een serieuze relatie zoeken willen eerst weten of er een toekomst zit in de relatie, voordat ze iemand thuis uitnodigen. Ze willen hun kinderen niet teveel met verschillende potentiële partners confronteren.

De kinderen een nachtje laten logeren kan een optie zijn als je voor het eerst thuis afspreekt met je date. Hebben jullie kleine kinderen, dan kunnen jullie ook afspreken als de kinderen al op bed liggen. De kans bestaat dan wel dat ze opeens voor je neus staan als ze niet kunnen slapen. Maar dit hoeft niet per se een probleem te zijn, zeker niet als je wel vaker gewoon vrienden over de vloer hebt. Je hoeft een serieuze date niet meteen voor te stellen als partner.

Alle ouders en kinderen zijn anders, en de leeftijd van jullie kinderen zal ook voor een groot deel bepalen hoe jullie zo’n eerste date thuis aanpakken. Dus doe gewoon wat het beste werkt binnen jullie gezin.

Ruim 5.5 miljoen berichten worden elke
maand gestuurd op Lexa*****
Gratis inschrijven