Hoe breek je het ijs tijdens een eerste date? En hoe leer je die leuke single op een eerste date echt goed kennen? Door vragen te stellen! Maar wat vraag je tijdens een eerste date en hoe? Het moet wel een leuk en spontaan gesprek worden en geen kruisverhoor of sollicitatiegesprek. Wat zijn goede vragen voor een eerste date? Lees onze tips.

Tijdens het chatten via Lexa ben je waarschijnlijk al het een en ander over die leuke single te weten gekomen. Maar de eerste date is een perfect moment om elkaar nog beter te leren kennen. Tijdens een eerste date vragen stellen helpt je om:

 • iemand beter te leren kennen
 • jezelf en ander op zijn of haar gemak stellen
 • het gesprek op gang te houden
 • te kijken of iemand bij je past

Ben je bang dat je niet precies weet wat je moet vragen tijdens die eerste date? Of ratel je altijd aan een stuk door als je zenuwachtig bent? Dat is niet erg. Veel mensen zijn wat nerveus tijdens een eerste date. Maar je kunt je vragen voor een eerste date wel een beetje voorbereiden, zodat het gesprek soepeler verloopt.

Stel jezelf vragen voor een eerste date

Een goede voorbereiding begint met vragen stellen aan jezelf:

 • Wat verwacht je van de eerste date of heb je geen verwachtingen?
 • Wat weet je al over de persoon met wie je een date hebt?
 • Wat zou je graag nog meer willen weten en waarom?
 • Wat zou jij graag over jezelf willen vertellen tijdens de eerste date?
 • Zijn er bepaalde dingen waarover je niet wilt praten?
 • Vind je het erg als een gesprek stilvalt en wat doe je als dit gebeurt?

Door jezelf voor de date bovenstaande vragen te stellen, weet je beter wat je zelf wilt en waarom. Zo kun je wat makkelijker de juiste vragen stellen tijdens je eerste date en het gesprek een beetje sturen als dit nodig is.

Eerste date: vragen voorbereiden

Je eerste date is geen sollicitatiegesprek, kruisverhoor of een interview. Dus je gaat natuurlijk niet met een uitgebreide vragenlijst tegenover iemand zitten. De beste gesprekken zijn levendig en spontaan. Als je van tevoren een hele lijst met vragen bedenkt, voelt een gesprek al snel gemaakt. Maar toch kan het handig zijn om van tevoren wat vragen te bedenken, bijvoorbeeld om iets achter de hand te hebben voor als een gesprek stilvalt. Of misschien zijn er wel vragen die je echt niet wilt vergeten. Zet de vragen die je vooraf hebt bedacht in je telefoon. Tijdens je date kun je deze discreet checken als je even naar het toilet gaat.

De ultieme vraag voor eerste date bestaat niet

De ultieme vraag voor een eerste date bestaat niet. Iedereen is anders. Sommige mensen vinden het prettig om antwoord te geven op de vraag waar ze zichzelf over vijf jaar zien. Andere krijgen juiste de kriebels van dit soort vragen. De vraag Wat is je favoriete film? werkt niet voor iedereen. Vraag gewoon wat jij graag wilt weten en kijk hoe iemand reageert op je vragen.

Openingsvraag voor eerste date

Breek niet je hoofd over een originele openingsvraag. Er zijn mensen die vinden dat je vooral niet moet vragen hoe het verkeer onderweg naar de date was. Dit zou namelijk een clichévraag zijn. Maar waarom niet? Als iemand wat verder moest reizen om af te spreken, kan dit een prima vraag zijn om een gesprek te openen. Doe gewoon lekker waar jij je goed bij voelt. Als je iemand voor het eerst ontmoet, kun je na de begroeting best het ijs breken met een algemene vraag. Denk aan:

 • Hoi, leuk je te ontmoeten! Zullen we gaan zitten/bestellen?
 • Hoi, leuk je te ontmoeten. Ik ben een klein beetje nerveus hoor. Jij?
 • Hoi, leuk je te ontmoeten! Heb je een goede reis gehad?

Extra tip voor openingsvraag eerste date: gebruik de chat

Heb je al een tijdje gechat via Lexa? Dan kun je voor een openingsvraag ook jullie gesprek uit de chat voortzetten. Misschien heeft iemand in de chat verteld dat hij of zij een feestje had. Tijdens jullie eerste date kun je als opening van jullie gesprek vragen hoe het feestje was. Het kan ook geen kwaad om voor de eerste date julie chatgeschiedenis weer even door te lezen,

Vragen eerste date: interesses en hobby’s

Heeft de persoon die je via Lexa hebt ontmoet een bepaalde hobby of interesse? Dat is een perfect onderwerp om vragen over te stellen. Praten over interesses is een goede manier om iemand beter te leren kennen. Mensen zijn namelijk vaak meer ontspannen en zichzelf als ze praten over dingen die ze leuk vinden.

Vraag reisliefhebbers bijvoorbeeld:

 • welke landen ze hebben bezocht;
 • welke reiservaring het meeste indruk op ze heeft gemaakt;
 • welke landen of steden ze graag nog eens zouden willen bezoeken.

Weet je niet precies wat de hobby’s of interesses zijn van de persoon die je gaat ontmoeten? Vraag tijdens jullie eerste ontmoeting naar hobby’s en interesses. Misschien vind je de vraag ‘Wat zijn je hobby’s?’ een beetje suf. Je kunt je het gesprek over interesses ook aanzwengelen door:

 • te vragen wat iemand graag doet in zijn of haar vrije tijd;
 • door de profielfoto van de persoon te gebruiken om vragen te stellen: ‘Ik zie dat je met een mountainbike op je foto staat. Waar fiets je het liefst?’
 • te vragen of iemand, net als jij, van…(vul je eigen hobby in)…houdt.
 • de vraag Wat zijn eigenlijk je hobby’s? gewoon te stellen. Geef eerlijk aan als je het een beetje een suffe vraag vindt, maar zeg gewoon dat je het toch graag wilt weten.

Stel open vragen tijdens je date

Niet iedereen is van nature een makkelijke prater. Wil je tijdens jullie eerste date het gesprek op gang houden, stel dan vooral ook open vragen in plaats van gesloten vragen.
Gesloten vragen zijn vragen die je alleen kunt beantwoorden met ja of nee of meerkeuzevragen. Op gesloten vragen krijg je altijd een kort antwoord. Open vragen nodigen uit om meer te vertellen.

Gesloten vraag: Houd je van koken?

Open vraag: Wat vind je het leukste aan koken?

Niet vragen tijdens eerste date

Zijn er ook vragen die je echt niet kan stellen tijdens een eerste date? Dit hangt af van de persoon met wie je praat en het gesprek. Er zijn wel een paar dooddoeners die je beter kunt vermijden. Dit kun je beter nooit vragen op eerste date:

 • Hoe kan iemand als jij nu nog vrijgezel zijn?
 • Waarom ben je eigenlijk gescheiden?

Veel mensen vinden het niet prettig om tijdens een date over hun ex-partners te praten. Dus vragen over exen zijn over het algemeen niet echt handig tijdens een eerste date. Of iemand wel of geen kinderen wil, kan ook een delicaat onderwerp zijn, maar niet altijd. Twijfel je of je iets kunt vragen? Vraag gewoon of iemand het thema wil aansnijden of niet. Je kan met dit soort vragen het beter wachten tot jullie elkaar wat beter kennen.

Vragen tijdens eerste date: vragen is luisteren

Een goed gesprek ontstaat als je echt luistert naar de antwoorden op je vragen. Houd tijdens een eerste date niet krampachtig vast een vragenlijstje. Het is lastig om goed naar iemand te luisteren als jij in je hoofd al bezig bent met de volgende vraag. En het klinkt ook wat gemaakt. Laat je vragen dus ook vooral afhangen van het gesprek en vraag door. Als iemand vertelt dat Italië zijn of haar favoriete vakantiebestemming is, kun je vragen waarom.

Extra tip: actieve luisterhouding

Laat met je houding zien dat je geïnteresseerd luistert naar het antwoord op je vragen. Een actieve luisterhouding is licht naar voren gebogen met je schouders naar je gesprekspartner gekeerd. Als je achterover leunt met je armen over elkaar geslagen, zit je niet in een actieve luisterhouding. Knik af en toe om te laten zien dat je aandachtig luistert, maar onderbreek niet gelijk en haak niet te snel in met je eigen ervaringen.

Tot slot: 8 leuke vragen voor een eerste date

De ultieme vraag voor een eerste date bestaat dus niet. En iedereen is anders. Maar zoek je een beetje inspiratie voor goede vragen? Laat je inspireren door onderstaande vragen:

 1. Hoe ziet jouw perfecte dag eruit?
 2. Welke personen zijn voor jouw heel belangrijk in je leven?
 3. Wat voor muziek maakt je blij?
 4. Wat eet je graag en houd je van koken?
 5. Wat doe je het liefst in het weekend?
 6. Welke stad of welk land zou je graag nog eens bezoeken?
 7. Zou je graag ergens anders wonen? Zo ja, op welke plek?
 8. Wat verwacht jij van deze date?

En heb je tijdens je eerste date niet alles kunnen vragen wat je wilde? Dan is dat meteen een goede aanleiding voor een tweede date!