Verliefd worden6 minuten

Iemand leuk vinden, maar je bent nog niet verliefd: wat nu?

Pierre, 26/11/2021
Iemand leuk vinden, maar je bent nog niet verliefd: wat nu?

Je hebt iemand ontmoet die voldoet aan je eisen, je vindt hem of haar leuk en grappig. Daarnaast zijn jullie dates ook ontzettend gezellig. Maar je voelt geen vlinders in je buik. Hoe graag je ook wilt dat je verliefd bent op hem of haar. Waardoor kan dit komen? En is verliefdheid belangrijk, of kun je ook zonder verliefd te zijn een goede relatie hebben? Kortom: iemand leuk vinden, maar niet verliefd zijn: wat kun je eraan doen?

De redenen waarom je iemand leuk kunt vinden, maar niet verliefd bent

Om te begrijpen waarom je niet verliefd bent, is het goed om te achterhalen wat de reden hiervoor is. Iedereen is anders, dus de reden kan voor jou heel anders zijn dan voor iemand anders. Toch zijn er een aantal redenen die vaak voorkomen.

1. Er is nog iemand in je leven
Het kan zijn dat je je hart nog niet aan een ander kunt geven, omdat dit nog tot je ex behoort. Of je gedachten zijn vaak bij die ene leukerd, die jouw liefde niet kon beantwoorden. Doordat je dit nog niet hebt afgesloten, kun je er onbewust nog niet klaar voor zijn om op een ander verliefd te worden.

2. Je hebt een gebroken hart
Het kan zijn dat je nog een gebroken hart hebt. Je bent nog niet over je ex heen of je hebt een zware scheiding achter de rug. Iemand heeft je hart gebroken en onbewust heb je een muurtje om jezelf heen gebouwd, zodat je niet nog een keer pijn gedaan kunt worden. Je hebt tijd nodig, zodat je gebroken hart kan helen.

3. Je ziet hem of haar als vriend(in)
Het kan zijn dat je jouw date eigenlijk meer ziet als een vriend of vriendin. Jullie hebben het super gezellig met elkaar, maar je weet eigenlijk al dat je niet meer dan dat gaat voelen voor de ander. Tijd dus om eerlijk te zijn naar je date en hem of haar te vertellen dat je liever vrienden wilt zijn.

4. Het gaat te snel voor je
Je krijgt het benauwd; je date wilt het liefst meerdere keren per week afspreken en jij ziet dat niet zitten. Je doet het veel liever rustig aan. Hierdoor kunnen afspraakjes als verplichtingen aan gaan voelen, iets wat je totaal niet wilt. Dus is het verstandig om een middenweg te zoeken: in plaats van elkaar vier keer in de week te zien, breng je dit terug naar twee keer.

5. Je voelt te veel druk
Het kan ook zijn dat je veel te graag verliefd wilt worden. Je zoekt heftig naar de ‘ware’, waarbij je al snel een date afwijst, helemaal als je bij de eerste date geen vlinders voelt. Haal de druk er voor jezelf vanaf. Ga open een date tegemoet, verwacht niet dat je gelijk iets voelt. Zeg tegen jezelf dat je juist niet op zoek bent, maar gewoon een leuke tijd wilt hebben. Dat haalt de druk van de ketel. Voel je juist de druk vanuit de omgeving, ouders of vrienden die vragen wanneer je je nu eindelijk eens gaat settelen? Zeg dan tegen ze dat je dat liever minder wilt horen, omdat je je tijd neemt en ze zich daar niet druk om hoeven te maken.

6. Heb je last van bindingsangst?
Wanneer je in je jeugd weinig veiligheid en geborgenheid hebt ervaren, kan het zijn dat dit zich heeft ontwikkeld tot bindingsangst. Je bent bang om gekwetst te worden en laat daarom zo min mogelijk mensen dichtbij komen. Het daten vind je leuk, maar als het serieuzer neigt te worden haak je af. In dit geval is het belangrijk om hieraan te gaan werken, bijvoorbeeld met hulp.

Iemand leuk vinden maar niet verliefd zijn, hoe belangrijk is verliefdheid eigenlijk?

In onze maatschappij is verliefdheid meestal een van de voorwaarden om een relatie met elkaar te beginnen. Dus vind je iemand leuk, maar ben je niet verliefd na de eerste dates, dan is het vaak heel normaal om verder te zoeken. We zien het maar al te vaak in films en series.

Verliefdheid kan leiden tot een fijne en langdurige relaties. Maar daar hoeft het zeker niet naar te leiden. Verliefdheid hoeft niet de enige graadmeter te zijn voor de start van een liefdevolle relatie. Eigenlijk is het veel belangrijker om te weten of je ook op de lange termijn bij elkaar past. Want bij het grootste deel van de mensen is de verliefdheid na een tot anderhalf jaar voorbij. En wanneer je dan van de roze wolk dondert, is het wel zo fijn dat je merkt dat je partner goed bij je past.

Verliefdheid als alarmsignaal

Ben je in het verleden vaak verliefd geworden op een ‘verkeerde’ man of vrouw en had je daardoor vaak ongelukkige relaties? Dan kun je verliefdheid juist gaan zien als een alarmbelletje dat afgaat. Het is een signaal van je onderbewuste dat het kan zijn dat je je weer aangetrokken voelt tot de ‘verkeerde’ man of vrouw. Het gevoel is vertrouwd, maar het hoeft niet te betekenen dat het goed voor je is.

Relatiewaarden als basis

Vind je vaak iemand leuk, maar word je niet verliefd? Gebruik dan je hoofd om te bepalen of een relatie met je date kans van slagen heeft. Het klinkt misschien niet zo romantisch, maar het is wel een erg goede manier voor een plezierige relatie. Kiezen met je hoofd doe je op basis van relatiewaarden. Dit zijn waarden waarvan je echt gelukkig wordt. Je voelt je bijvoorbeeld veilig bij de ander, jullie vinden dezelfde dingen leuk om te doen of je bent er voor elkaar als dit nodig is. Pas na meerdere dates weet je of jullie dezelfde relatiewaarden delen. Wat wel een vereiste is, is dat er wel enige aantrekkingskracht tussen jullie is. Maar je hoeft dus niet te wachten op een meeslepend verliefdheidsgevoel.

Doorzetten loont

Natuurlijk is het belangrijk dat je een klik hebt met de ander. Iemand leuk vinden, maar niet verliefd zijn, kan dus een prima basis zijn voor een relatie. Net als dezelfde relatiewaarden hebben en aantrekkingskracht voelen. Wel duurt het enige tijd voordat je liefde gaat voelen. Er moet eerst een band tussen jullie ontstaan. Dit ontstaat door jezelf te laten zien aan de ander, door te vertellen wat je bezig houdt. Maar ook door de ander te laten zien wat je voelt. Het hechtingshormoon oxytocine helpt er ook een handje bij. Je lichaam maakt dit aan tijdens aanrakingen, diep oogcontact, zoenen en seks. Serveer iemand niet af na twee date, als je merkt dat je iemand leuk vindt, maar niet verliefd bent. Er is kans dat je dan een potentiële partner laat gaan. Kijk het dus een tijdje aan en ontdek of er tussen jullie een band en vervolgens liefde ontstaat.

Ruim 5.5 miljoen berichten worden elke
maand gestuurd op Lexa*****
Gratis inschrijven