Soms vragen we onszelf wel eens af: wat is de betekenis van date eigenlijk? Dit is een heel brede vraag die je vanuit verschillende invalshoeken kunt beantwoorden. Dat is dan ook wat we gaan doen!

We zullen in dit blog onder andere ingaan op de definitie. Dit is de letterlijke betekenis van ‘date’ volgens de Nederlandse (en Engelse) taal. Ook onderzoeken we wat de betekenis van dating is in de Nederlandse geschiedenis en hoe het daten zich heeft ontwikkeld.

Date betekenis: de definitie van date

Wil je de officiële definitie van het woord ‘date’ weten, dan pak je in Nederland natuurlijk het de Van Dale-woordenboek erbij. Wat is een date? Van Dale geeft als antwoord:

Date (meervoud: dates)

1 (m) afspraakje

2 (m,v) degene met wie je een afspraakje hebt

da·ten (datete, heeft gedatet)

1 een date (1) hebben of maken

Je ziet direct dat er twee betekenissen van het woord ‘date’ zijn. Als eerste betekenis wordt ‘afspraakje’ genoemd. Deze betekenis gebruik je wanneer je bijvoorbeeld zegt: “Ik heb vanavond met Loes een date.” Je bedoelt dan dat je ‘s avonds met Loes een afspraakje hebt.

De tweede betekenis van het woord ‘date’ is ‘degene met wie je een afspraakje hebt’. Deze betekenis van ‘date’ gebruik je wanneer je bijvoorbeeld zegt: “Ik ga wandelen en picknicken met mijn date.” Dan geef je dus aan wat je gaat doen met degene met wie je een afspraakje hebt.

Van Dale geeft ook aan dat er van het woord ‘date’ een werkwoordsvormvgg bestaat, namelijk ‘daten’. Het werkwoord ‘daten’ kun je gebruiken wanneer je met iemand een afspraakje hebt, maar je kunt ook zeggen ‘ik ben aan het daten’, wanneer je aangeeft dat je nog niet de stap naar een serieuze relatie hebt gemaakt, maar wel verschillende afspraakjes hebt.

De betekenis van daten is dat twee personen die elkaar nog niet of nauwelijks kennen, tijdens de date elkaar beter leren kennen of nader tot elkaar komen. Verder zijn er weinig regels aan daten verbonden; die bepaal je samen. Behandel elkaar vooral met respect en dan wordt iedere date een leuke levenservaring en wie weet een stap naar het vinden van een leuke match!

Wat is de betekenis van date in de Engelse taal?

Date is een Engelstalig woord dat inmiddels helemaal is ingeburgerd in de Nederlandse taal. In het Engels heeft het woord ‘dating’ nog een extra betekenis, namelijk die van ‘verkering hebben’. In Engeland kan ‘daten’ dus een meer ‘serieuze’ en minder vrijblijvende betekenis hebben dan in Nederland.

Verschillende soorten dates

Er zijn inmiddels veel verschillende soorten dates. Zo kennen we:

  • De blind date

Ga je op een blind date, dan ken je de ander nog niet. Soms hebben mensen elkaar voor de date ook nog niet gezien of gesproken, als de blind date geregeld wordt door bijvoorbeeld vrienden.

  • De speeddate

Bij speeddaten gaat het om meerdere, blind dates na elkaar die elk een paar

minuten duren. Zo kun je in een korte tijd veel mensen ontmoeten. Vind je iemand leuk, dan kun je na de speeddate besluiten om op een date te gaan die langer duurt.

  • De internetdate

Als het eerste contact via internet – of dating-apps – gelegd wordt, spreken we van internetdating.

De geschiedenis van daten in Nederland

Daten zoals we het nu kennen, is niet iets wat al eeuwen bestaat. Sterker nog; pas in 1914 dook in de Verenigde Staten voor het eerst het woord ‘date’ op. De date had destijds de betekenis van ‘een ontmoeting in een publieke ruimte zonder supervisie van de familie’.

Als we kijken naar de betekenis van ‘daten’ in de 18e en 19e eeuw dan zien we dat de familie nog betrokken was bij de selectie van een partner, maar dat het kiezen van een partner steeds meer een weloverwogen beslissing wordt. De basis voor een lange en goede relatie was dat je van de ander hield en deze ook fysiek aantrekkelijk vond. ‘Trouwen uit liefde’ was het doel, maar het was wel sociaal wenselijk om te trouwen met een partner uit dezelfde maatschappelijke klasse.

In de 17e eeuw was de situatie nog een stuk meer ‘ouderwets’. Mensen zochten hun partner meestal in de eigen woonplaats en in de eigen sociale klasse. In Nederland was het huwelijk een zaak van de twee betrokken families. Meestal werd er naar een partner gezocht die dezelfde achtergrond en interesses had. De huwelijkskandidaat mocht meestal zelf aangeven of deze een verbintenis zag zitten.

De betekenis van daten in de jaren zestig en negentig

Terug naar de recente geschiedenis. In de jaren zestig van de 20e eeuw veranderde er veel op het gebied van liefde en relaties en dus in de betekenis van dating. Door onder andere de komst van de pil en de veranderende normen en waarden, ging men experimenteren met liefde en relaties. Een vaste verhouding was geen noodzaak meer, maar werd gezien als een prettige aanvulling op het sociale leven. Een relatie moest ‘verrijkend’ zijn in plaats van ‘beperkend’.

In de jaren negentig werd de mobiele telefoon geïntroduceerd. Hierdoor werd het nog makkelijker om afspraakjes te maken en, bijvoorbeeld, om contact te hebben met dates buiten de supervisie van ouders om. Ook via contactadvertenties in kranten werden dates geregeld. Op televisie werden de eerste datingshows uitgezonden. Met de komst van internet eind jaren negentig ontstond online dating.

Zoals je dus ziet kan daten meerdere verschillende betekenissen hebben, die afhangen van, de tijd waarin je leeft, waar je woont en welke taal je spreekt. Hoedanook, de belangrijkste betekenis die een date kan hebben, is de betekenis die jij er zelf aan geeft met je date.