Zoek je als man een leuke vrouw, als vrouw een leuke man of misschien wel als vrouw een andere leuke vrouw? De eerste stap is een date plannen! Soms vragen we onszelf wel eens af: wat betekent een date eigenlijk? Dit is een heel brede vraag die je vanuit verschillende invalshoeken en vanuit allerlei soorten begrippen kunt beantwoorden. Dat is dan ook wat we zullen onderzoeken!
Een date betekent misschien voor iedereen wat anders. Toch zullen we in deze blog verder ingaan op de definitie van dating; ofwel een afspraak(je). Kortom de letterlijke betekenis van het zelfstandig naamwoord en het werkwoord ‘date’ volgens de Nederlandse (en Engelse) taal. Ook onderzoeken we wat de betekenis van dating is in de Nederlandse geschiedenis en hoe ‘dating’ zich heeft ontwikkeld.
De definitie van een date
Wil je de officiële definitie van het woord ‘date’ weten in het Nederlands. Wij pakten even het woordenboek erbij. Wat is een date? Van Dale geeft als antwoord:
Date (meervoud: dates)
1 (m) afspraakje
2 (m,v) degene met wie je een afspraakje hebt
da·ten (datete, heeft gedatet)
1 een date (1) hebben of maken
Je ziet direct dat het woord ‘date’ twee betekenissen heeft. Als eerste; ‘afspraakje’. Dit woord gebruik je wanneer je bijvoorbeeld zegt: “Ik heb vanavond met Loes een date.” Je bedoelt dan dat je ‘s avonds met Loes een afspraak hebt.
De tweede betekenis van het woord ‘date’ is ‘degene met wie je een afpraak hebt’. Deze vorm van het woord ‘date’ gebruik je wanneer je bijvoorbeeld zegt: “Ik ga wandelen en picknicken met mijn date.” Dan geef je dus aan wat je gaat doen met degene met wie je een afspraak hebt.
Van Dale geeft ook aan dat het woord ‘date’ als werkwoord bestaat, namelijk ‘daten’. Dit werkwoord kun je gebruiken wanneer je met iemand een afspraak hebt, maar je kunt ook zeggen ‘ik ben aan het daten’, wanneer je aangeeft dat je nog niet de stap naar een serieuze relatie hebt gemaakt, maar wel verschillende afspraakjes hebt door bijvoorbeeld online dating bij Lexa.
Kortom, op een date gaan betekent dat twee personen die elkaar nog niet of nauwelijks kennen, hier tijdens een afspraak verandering in brengen. Verder zijn er weinig regels aan dating verbonden; die bepaal je samen. Behandel de ander waarmee jij op een date bent met respect en dan wordt iedere date een leuke levenservaring en wie weet een stap naar het vinden van een goede match! Want uiteindelijk zouden de meeste mensen graag willen dat er een nieuwe liefdesrelatie voortvloeit uit hun date.
Wat betekent date in de Engelse taal?
Date is een Engelstalig woord dat inmiddels helemaal is ingeburgerd in de Nederlandse taal. In het Engels heeft het woord ‘dating’ nog iets extra’s zeggen, namelijk die van ‘verkering hebben’. In Engeland kan ‘dating’ dus een meer ‘serieuze’ en minder vrijblijvende vibe hebben dan in Nederland.
Verschillende soorten dates
Er zijn inmiddels veel verschillende soorten manier van op een date gaan. Zo kennen we:
- De blind date
Ga je op een blind date, dan ken je de ander nog niet. Soms hebben mensen elkaar voor de date ook nog niet gezien of gesproken en ken je alleen iemands naam. Een blind date kan geregeld wordt door bijvoorbeeld vrienden.
- De speeddate
Bij speeddaten gaat het om meerdere, blind dates na elkaar die elk een paar minuten duren. Zo kun je in een korte tijd veel mensen ontmoeten. Vind je iemand leuk, dan kun je na de speeddate besluiten om op een date te gaan die langer duurt om deze persoon zo beter te leren kennen.
- De internetdate
Als het eerste contact via internet – of dating-apps – gelegd wordt, spreken we van internetdating. Je matched bijvoorbeeld op de website van Lexa en spreekt een tijdje met je nieuwe match. Vervolgens spreken jullie een datum en tijd af om elkaar in persoon te ontmoeten.
Ook worden er op verschillende plekken in het land vaak date events georganiseerd.
De geschiedenis van ‘’een date’ in Nederland
Daten heeft door de eeuwen heen veel verschillende soorten begrippen gehad. Dating zoals we het nu kennen, is niet iets wat al eeuwen bestaat. Sterker nog; pas in 1914 dook in de Verenigde Staten voor het eerst het woord ‘date’ op. De date betekende destijds ‘een ontmoeting in een publieke ruimte zonder supervisie van de familie’.
Als we kijken naar wat een date in de 18e en 19e eeuw inhield, zien we dat de familie nog betrokken was bij de selectie van een partner, maar dat het kiezen van de ander steeds meer een weloverwogen beslissing wordt. De basis voor een lange en goede relatie was dat je van de ander hield en deze ook fysiek aantrekkelijk vond. ‘Trouwen uit liefde’ was het doel, maar het was wel sociaal wenselijk om te trouwen met iemand uit dezelfde maatschappelijke klasse.
In de 17e eeuw was de situatie nog een stuk meer ‘ouderwets’. Mensen zochten hun partner meestal in de eigen woonplaats en in de eigen sociale klasse. In Nederland was het huwelijk een zaak van de twee betrokken families. Meestal werd er naar een partner gezocht die dezelfde achtergrond en interesses had.
Een date in de jaren zestig en negentig
Terug naar de recente geschiedenis. In de jaren zestig van de 20e eeuw veranderde er veel op het gebied van liefde en relaties en dus in de betekenis van dating. Door onder andere de komst van de pil en de veranderende normen en waarden, ging men experimenteren met liefde en relaties. Een vaste relatie was geen noodzaak meer, maar werd gezien als een aanvulling op het sociale leven. Een relatie moest een verrijking zijn in plaats van een beperking.
In de jaren negentig werd de mobiele telefoon geïntroduceerd. Hierdoor werd het nog makkelijker om afspraakjes te maken. Ook via contact advertenties in kranten werden dates geregeld. Op televisie werden de eerste datingshows uitgezonden. Met de komst van internet eind jaren negentig ontstond online dating en kon je op websites terecht om een date te scoren en andere singles te ontmoeten.
Zoals je ziet kan daten verschillende betekenissen hebben, die afhangen van, de tijd waarin je leeft, waar je woont en welke taal je spreekt. Hoedanook, de belangrijkste is de betekenis die jij er zelf aan geeft.
Zin in een date? Ontmoet singles om mee te op een date te gaan op onze website en in onze app! Klik verder voor meer informatie.