Grote kans dat je wat spanning voelt voor die eerste date die op de planning staat!. Maar daar ben je echt niet de enige in! Eerste dates brengen heel wat gedachten met zich mee, van wat je gaat doen tot mogelijke gespreksonderwerpen. Om een eerste date succesvol te laten verlopen, is het bovenal belangrijk dat je je comfortabel voelt. Een beetje een idee van de planning hebben is prima, maar houd ook ruimte vrij voor spontaniteit. Lees snel verder voor onze beste tips voor een eerste date, van de juiste outfit tot leuke vragen om te stellen.

Wat ga je doen op een eerste date

Tijdens een eerste date kun je erg veel kanten op. Het traditioneel aanpakken met een koffie, wijntje of diner is altijd goed. Heb je het idee dat jij en je date wat meer van actie houden, of misschien zelfs wel iets nieuws willen proberen? Ook daarvoor zijn er ontelbaar veel keuzes. Wie sportief is, kan bijvoorbeeld eens een geheel nieuwe sport uitproberen. Laat de competitiedrang thuis en duik samen volledig het leerproces in. Kies iets dat voor jullie allebei nieuw is. Fouten brengen jullie alleen maar dichter bij elkaar.

Zijn jullie beiden gek op kunst of antiek? Dan biedt een museum of rommelmarkt voldoende te zien en om over te praten. Kies bijvoorbeeld een thema uit, zoals fotografie of hedendaagse kunst, en zoek een passend museum uit. Meer van het parels ontdekken? Kijk dan naar rommelmarkten in de buurt of doe samen een tourtje langs een paar kringlopen. Als jullie iets doen waar jullie beiden energie van krijgen, heeft dat ook direct z’n uitwerking op de date. Zelf aan de slag? Boek dan bijvoorbeeld een schilderworkshop of keramiekles, dat is enorm romantisch.

Wil je wat actiefs doen, maar tegelijkertijd ook van vrijheid en spontaniteit genieten? Speel dan toerist in eigen stad, en ga juist naar de plekken waar je normaal niet komt. Die ene galerij, dat eigenzinnige terras. Er is zoveel te ontdekken in je eigen regio.

De juiste outfit

Je op je gemak voelen tijdens een eerste date zit ook in kleding. Waar je misschien al snel aan iets nieuws of ingewikkelds denkt, raden we juist aan voor een vertrouwde outfit te gaan die je mooi staat. Het laatste wat je tijdens je date wil is een broek die op de verkeerde plekken trekt of een labeltje dat non-stop blijft jeuken. Ga voor een outfit waar jij je altijd lekker in voelt en je met maximaal zelfvertrouwen de date tegemoet gaat.

Denk er ook aan dat je kleding past bij het moment. Tijdens een actieve eerste date wil je misschien liever een makkelijke jeans of legging aan, in combinatie met wat laagjes die je uit kan doen als je het warm krijgt. Gaan jullie voor een culinaire avond? Dan mag het natuurlijk wel een beetje feestelijk. Maar: laat schoenen die nog niet ingelopen zijn of te hoge hakken hebben thuis – hoe mooi je ze ook vindt.

Zo houd je het gesprek gaande

Ongemakkelijke stiltes wil je voorkomen en je bent niet de eerste die zich daar druk over maakt. Gelukkig kun je dit gewoon trainen. Er zijn namelijk diverse vragen die altijd goed zijn om te stellen tijdens een eerste date, en ruimte bieden om elkaar op een diepere manier te leren kennen. Bedenk ook hóe je de vragen stelt. We neigen er al snel naar vrij platte vragen te stellen over bijvoorbeeld het werkt wat de ander doet. Dergelijke vragen kunnen al snel als een sollicitatie aanvoelen, als je niet weet hoe je het onderwerp uitbreidt.

Een werkgerelateerde vraag is overigens meer dan logisch – het is nou eenmaal datgene waar we de meeste tijd aan besteden. Vergeet echter niet de kunst van het doorvragen: wat spreekt de ander zo aan in het werk, en wat is er minder leuk? En denkt je date dit over vijf of tien jaar nog steeds te doen, of zijn er andere ambities? Als je doorvraagt houd je niet alleen het gesprek gaande, maar laat je de ander ook weten dat je geïnteresseerd in zijn of haar leven bent. Haak er ook af en toe op in met je eigen ervaring zodat het niet als een eenzijdig vragenvuur voelt. Hiermee geef je jouw date ook de kans om in te haken op jouw antwoorden.

Onderwerpen om over te praten tijdens een eerste date

 1. Waar jullie vandaan komen
  Als jij en je date overeenkomsten hebben in jullie jeugd, kan dat de connectie versterken. Maar zelfs als jullie totaal anders zijn opgegroeid, zal het delen over bijvoorbeeld familie jullie band versterken. Grote kans dat jullie enkele dezelfde hobby’s hadden of dezelfde (inmiddels old-school) spellen speelden.
 2. Favoriete films, series, muziek en boeken
  De keuze voor een specifieke titel of genre is erg persoonlijk en zegt dus een hoop over je. Door middel van het delen over jullie favoriete films en boeken kun je veel over elkaar leren, en raak je in veel gevallen ook niet uitgepraat. Er gaat al snel een bepaald lichtje branden als we praten over de dingen die we leuk vinden, en dat werkt alleen maar aanstekelijk. Iemand enthousiast zien worden over iets waar ze van houden is ontzettend aantrekkelijk.
 3. Jullie mooiste reizen
  We hebben allemaal wel een reis waar we geregeld aan terugdenken, of het nu een wereldreis van een half jaar was of een onvergetelijk weekend weg. Reizen zijn een geweldig gespreksonderwerp omdat je zowel de mooie als minder mooie kanten kunt delen en ook even samen kunt wegdromen over reizen die jullie nog willen maken. Misschien hebben jullie wel hetzelfde land of dezelfde stad op het wensenlijstje staan.
 4. Blik op de toekomst
  Waar zie jij jezelf over vijf jaar? En over twintig jaar? Door te praten over de toekomst kun je er goed achter komen wat telt in het leven van de ander. Misschien laten jullie het leven allebei wel de vrije loop, of werken jullie heel doelgericht. Als je vrij kunt praten over wat je nog wil in het leven, leer je veel over elkaars interesses en prioriteiten.
 5. Eten
  Misschien wel ons favoriete onderwerp. Zelfs als jullie geen hapje gaan eten, kun je het prima over jullie meest geliefde keukens en maaltijden hebben. Wat is bijvoorbeeld jullie favoriete comfort food, of de beste maaltijd van jullie leven? En wat is het favoriete restaurant van de ander? Misschien dat je direct wel een uitnodiging in je zak hebt om binnenkort samen te gaan.

Je ziet het: een eerste date hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Comfort is belangrijk, in zowel wat je gaat doen als wat je aantrekt en waar je over praat. Eén van onze belangrijkste tips voor een eerste date is dat je zo dicht mogelijk bij jezelf blijft en over de dingen praat waar jij energie van krijgt. Er is niks aantrekkelijkers dan wanneer iemand ergens met een passie over praat, wat die passie ook is. Veel plezier tijdens de date!