Datingtips6 minuten

Berichtje naar date: tips voor het schrijven van een berichtje naar je date

Berichtje naar date: tips voor het schrijven van een berichtje naar je date

Een eerste berichtje sturen is misschien een beetje spannend, maar een eerste bericht naar een man of vrouw is ook een leuke en laagdrempelige manier om jezelf voor te stellen. In de datingwereld is de eerste indruk wel erg belangrijk en soms zelfs doorslaggevend. Het eerste bericht is dus je visitekaartje! Maar wat zet je in een berichtje naar je date en hoe ga je het bericht sturen?

Als je echt geïnteresseerd bent in een man of vrouw, dan is het belangrijk om te zorgen dat je opvalt tussen de andere potentiële liefdeskandidaten. Laat vanaf het eerste berichtje dus weten dat je hem of haar leuk vindt. Harder schreeuwen of liegen is natuurlijk niet de bedoeling, dus hierbij een paar tips die zeker tot resultaat zullen leiden!

Kies een goed onderwerp voor je eerste bericht

Het onderwerp van het berichtje naar je date is je binnenkomer. Zie het onderwerp van je eerste berichtje niet als een ‘moetje’ en maak gebruik van de kans om hem of haar te verrassen! Kreten als ‘Kiekeboe’ of ‘Hoi!’ laat je beter achterwege, want om op te vallen heb je iets originelers nodig.

Kies dus voor humor! Een paar voorbeelden zijn:

  • Wens de ander een “Fijne kerst” als het hoogzomer is
  • Schrijf originele teksten als “Heart Delivery Status Notification (Not Failure)”
  • Schrijf bijvoorbeeld uitlokkend “Bedankt voor het bericht”
  • Kom met mysterieuze teksten met een open eind, zoals “En als… “

Praat over de ander in het eerste bericht

Bekijk het profiel van de ander grondig en praat over de ander. Geef hem of haar alle aandacht. Wie is hij of zij, wat doet hij of zij voor werk en waar houdt hij of zij van? Een voorbeeld: naar een vechtsportliefhebber kun je een leuke quote uit de film Kill Bill sturen. Of: haak in op de muzieksmaak van de ander. Zo laat je zien dat je je verdiept hebt in de ander en geïnteresseerd bent.

Een complimentje wordt ook altijd gewaardeerd. Wie vindt een lief berichtje voor een date nou niet leuk? Zorg dat je niet alleen complimenten maakt over het uiterlijk van iemand – ook al is iemand nog zo knap -, maar benoem ook wat je leuk vindt aan zijn of haar profieltekst, hobby’s of karaktereigenschappen. Dit maakt een meer oprechte, eerste indruk.

Ga overigens (nog) niet op zoek naar informatie via zoekmachines. Het is nogal beangstigend als iemand je bij een eerste bericht al volledig nagetrokken heeft en weet waar je woont en wie je vrienden zijn. Het stalker-alarm gaat dan direct af! Daarbij is het leuk als er ook nog een stukje geheimzinnigheid overblijft voor een eerste date. Dan heb je nog voldoende om over te praten.

Wat nu als een vrouw of man niet reageert op je bericht? Stuur hoogstens nog een extra bericht, maar blijf niet bezig met achter deze persoon ‘aanlopen’. Krijg je geen reactie op je eerste bericht, dan is de ander waarschijnlijk niet geïnteresseerd. Kijk gewoon verder of er nog andere leuke singles op Lexa staan. Zo makkelijk is het.

Zet je date in een eerste bericht niet onder druk

Mensen maken deze fout vaak, dus leer van deze tip! Begin in je eerste bericht naar je date niet over de toekomst, over een relatie, kinderen, over liefde of vriendschap. Praat ook niet meteen over een afspraakje, een telefoonnummer of een chat. Kortom: zet je date in een eerste bericht niet al te veel onder druk, maar houdt het het eerste bericht naar een man of vrouw vooral luchtig en speels. De rest komt later wel.

Zeg dus gewoon dat je zijn of haar profiel interessant vindt en leg uit waarom. Maak van dit eerste bericht gebruik om ook iets over jezelf te vertellen. De ander zal zich dan op zijn of haar gemak voelen. Zo kun je bouwen aan iets moois! Vertel bijvoorbeeld iets over je hobby’s, je passie of wat je belangrijk vindt in het leven. Probeer origineel te zijn; praten over je werk is niet altijd even leuk voor de ander.

Praat zeker niet alléén over jezelf (zie het punt hierboven). Alleen over jezelf praten komt erg egoïstisch en ongeïnteresseerd over en kan een grote afknapper zijn. Ga ook niet opscheppen over je carrière of bezittingen in een eerste bericht naar je mogelijke date; de ander rent dan hard weg.

Geef het bericht naar je date een persoonlijk sausje

Wees jezelf en gebruik je eigen woorden, ideeën en uitdrukkingen. Geef het bericht een persoonlijk sausje. Probeer niet iemands schrijfstijl te kopiëren; je valt dan absoluut door de mand. Hoe persoonlijker het eerste bericht naar je date, hoe beter.

Let wel op je schrijfstijl: spel- en schrijffouten worden niet altijd gewaardeerd. Ga je je eerste berichtje sturen en ben je niet zo’n goede schrijver, laat je tekst dan even door iemand checken. Dat wil niet zeggen dat je vanaf het eerste bericht altijd foutloos moet schrijven; het gaat om die eerste indruk! Een spelfoutje in een tweede bericht wordt makkelijker vergeven.

Creëer ook ruimte tussen de alinea’s. Dit zorgt voor meer reliëf in je bericht en leest lekkerder. Gebruik gerust een ander lettertype om je bericht persoonlijker te maken en op te laten vallen tussen de standaard lettertypen. Maar: maak het niet te bont. Dit kan weer een afknapper zijn.

Geef je bericht naar je date meerwaarde

Een eerste bericht naar een man of vrouw valt pas echt op als het bericht meerwaarde heeft. Hoe doe je dit? Voeg bijvoorbeeld links toe naar artikelen, foto´s of video´s die de aandacht van de ander zullen trekken. Gebruik ook hier alleen de informatie die je kunt zien op het profiel en stuur iets dat bij de ander past, bijvoorbeeld over een gedeelde hobby of een onderwerp dat jullie beiden interesseert.

Probeer te eindigen met een vraag waar de ander hopelijk antwoord op wil geven en wat een gesprek op gang kan brengen! Blijf altijd origineel en vriendelijk. Laat jezelf van je beste kant zien en zorg ervoor dat je interesse oprecht op hem of haar overkomt. Dan kan je potentiële date eigenlijk niet meer om je heen!

Ruim 5.5 miljoen berichten worden elke
maand gestuurd op Lexa*****
Gratis inschrijven