Relatie3 minuten

Maak voordelen van jullie verschillen!

Maak voordelen van jullie verschillen!

Stelletjes: profiteer van jullie verschillen!
“We zijn te verschillend”. Een veelgebruikt excuus waarom een relatie kapot is gegaan. Terwijl die verschillen in plaats van een vijand een grote vriend van je relatie kunnen worden, als je de verschillen goed weet te gebruiken en te managen!

Opposites attract
Veel mensen denken dat ze hetzelfde moeten zijn om samen te kunnen zijn. Dezelfde ideeën en waarden, liefst nog dezelfde meningen hebben en dezelfde voorkeuren en smaken. Erg leuk natuurlijk, maar een setje kan juist ook groeien door het hebben van discussies en het hebben en benutten van verschillen.
Verschillen kunnen een aanwinst zijn, een verrijking van jezelf en de ander. ‘Opposites attract’, zong Paula Abdul lang geleden al, en dat is natuurlijk niet voor niks, want wie wil er nou een exacte kloon van zichzelf? Iemand die anders is, die verrassend is, die je wijst op andere dingen dan die je al wist of vond en die je misschien zelfs kan overtuigen van het tegenovergestelde. Dat is toch veel interessanter? Toch is het wel van groot belang dat  bepaalde waarden wél gedeeld worden of in ieder geval besproken en met elkaar afgestemd. Trouw zijn (of juist niet, mits akkoord van beide partijen), vertrouwen, respect en de opvoeding van de (toekomstige) kinderen. Hierover moet je het wel eens zijn met elkaar. Maar daarnaast kunnen allerlei verschillen van toegevoegde waarde zijn op jullie relatie! Cultuur, politieke voorkeuren, passies voor bepaalde boeken of films, sporten en andere passies: hoe groter de verschillen, hoe interessanter de ander!

Verschil = voordeel
Hij stemt rechts, zij links. Zij is slordig, hij supernetjes. Hij geeft geld uit als water, zij leeft met de hand op de knip. Hij is druk, zij meer van de stille wateren. Deze grote of kleine verschillen hoeven totaal geen probleem te zijn en kunnen zelfs verfrissend werken. Dat is als beide partijen accepteren dat de ander anders is dan hij of zij zelf is! Iemand kan nou eenmaal anders denken en als het je lukt dat te begrijpen, is er weinig aan de hand. Dit vergt van beide partijen dagelijks input én, zoals altijd; blijven praten!
In plaats van ruzie te maken om verschillen, maak je van verschillen een bron van inspiratie en discussie (in de goede zin van het woord). Bekijk de dingen niet alleen vanuit je eigen visie, maar leef je in het standpunt van de ander in en probeer dat te begrijpen. Zo leer je van én met elkaar!
 

Samen tot een compromis komen
Bij verschillen horen compromissen. Dit hoeft niet te betekenen dat er ééntje wint en ééntje verliest en dat de verliezer zich hier heel naar bij voelt. Nee, het tegenovergestelde is juist de bedoeling! Door beide een stapje naar de ander te doen, voelen beide zich goed. Compromissen sluiten betekent ook leren en soms vooral leren loslaten: ben jij heel netjes en de ander een rommelkont? Geen van beide is beter, alleen anders. Je kunt het heel vervelend vinden als de ander slordig is, maar misschien helpt het als je zelf iets minder obsessief aan het opruimen slaat. Een Assepoester gaat ze toch niet worden. En andersom kan de sloddervos ook wel iets beter opletten om de poetser van de twee tegemoet te komen. Zo kun je prima samenleven en kun je ruzies vermijden. Er hoeft niemand te veranderen, alleen jullie kijk op bepaalde dingen. Daar kom je vast samen uit als je gek op elkaar bent!

Ruim 5.5 miljoen berichten worden elke
maand gestuurd op Lexa*****
Gratis inschrijven