Tips3 minuten

Bericht uitpluizen: Het ontcijferen van emoticons

Bericht uitpluizen: Het ontcijferen van emoticons

YES! Een smsje van jouw lover. Snel druk jij op openen en trek je je wenkbrauw omhoog. Geen xje? Het luxeprobleem van jaren geleden. Tegenwoordig praat men over dingen als emoticons en emoji’s. Aapjes, katjes, vormpjes en hartjes in allerlei verschillende kleuren. Je ziet door de bomen het bos niet meer, of beter gezegd: je weet door alle mogelijkheden de betekenis niet meer. Help, wat bedoelt hij/zij hiermee?

Hartjes in de ogen

Een welbekende emoticon die vaak verkeerd opgevat wordt. De hartjes in de ogen kunnen ook niks met jou te maken hebben. Een berichtje als « Het was leuk! » gevolgd door deze emoticon kan bijvoorbeeld ook slaan op de film die jullie net samen in de bioscoop gezien hebben. De ‘hartvormige ogen-’ emoticon zorgt er alleen maar voor dat de sms een extra lading krijgt die voor de ontvanger nog verwarrender is. Echter, zonder deze emoticon, kan het weer als bot worden geïnterpreteerd. Wat moeten we hier nou mee? Niet te veel van aantrekken. Zelf gebruik je ‘m waarschijnlijk ook om aan te geven dat de frappuccino van het tentje op de hoek to die for is.

Het kussende hartje

Dit geldt niet voor het ‘kussende hartje’. « Het was leuk! » gevolgd door het kussende hartje, kan ervoor zorgen dat jouw hartje sneller gaat kloppen. Is dit voor mij bedoeld? O, yes, it, is. Het was leuk, en volgende keer wordt het nog leuker. Het kussende hartje laat er geen gras over groeien. Jouw crush ziet jou ook wel staan!

Het hartje

Het hartje laat al helemaal niks aan de verbeelding over. Recht voor z’n raap, geen blad voor de mond. « Het was leuk! » gevolgd door alleen een hartje.’ betekent eigenlijk ‘ik vind jou leuk’. In de pocket zou ik zeggen! Deze is voor jou.

De kat met hartjesogen

Net als nummer 1, is ook deze emoticon moeilijk te interpreteren. Deze emoticon is wat bruikbaarder en sarcastischer dan de eerste. Het katje zorgt ervoor dat het allemaal niet té serieus genomen hoeft te worden, maar de hartjes beweren het tegendeel. Het katje is natuurlijk een schattige toevoeging, maar het verwarringsgehalte is in dit geval te hoog. Dus: vermijd gebruik. Echter, in geval van kattenliefhebber: gebruik vaker.

Waar is de tijd gebleven dat we gewoon een x-je, een smileyface of een <3tje konden gebruiken. Of zelfs dat we het expliciet konden vermelden. ‘Ik vond het leuk, en ik vind jou ook leuk’. Klaar.

In het geval emoticon-gebruik:
Als het hartje zonder bijgevoegde tekst gebruikt wordt, zal deze de grootte van jouw scherm innemen. En pulseren bovendien. Let hiermee op!

Ruim 5.5 miljoen berichten worden elke
maand gestuurd op Lexa*****
Gratis inschrijven