Het is algemeen bekend dat vrouwen veel meer praten dan mannen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat vrouwen ongeveer 20.000 woorden per dag gebruiken tegen 7.000 woorden van mannen. Maar waarom is dat eigenlijk zo en hoe krijg je een zwijgzame man aan het praten?

Waarom zwijgt hij?
Wanneer een man zwijgt hoeft je niet gelijk het ergste te denken of overal wat achter te zoeken. Vaak waarderen ze ook gewoon de rust. Over het algemeen zwijgt een man alleen, omdat hij dan ook echt niets te zeggen heeft.
Een man ziet wel degelijk het nut in van goede communicatie, maar hij geeft hieraan vaak een andere invulling:
– Hij vindt dat zijn mening in een bepaald gesprek er niet toe doet, dus is het ook niet zo belangrijk er woorden aan vuil te maken;
– Omdat hij weet dat als hij eenmaal begint met praten, hij niet meer te stoppen is;
– Omdat hij denkt dat wanneer ik nu ga praten de hel kan losbarsten, dus laat ik het maar op een ander moment doen.  

Waarom luistert hij niet?
Er zijn meerdere redenen waarom een man niet kan of wil luisteren:
– Je vertelt hem dingen die hem niet interesseren (“moet je nou eens horen wat Martine me verteld heeft….”);
– Je vraagt hem dingen waar hij geen verstand van heeft (“lieve schat, welke doe ik aan, de rode of de zwarte?”);
– Hij wil het niet horen, want antwoorden leiden tot een gesprek en misschien moet hij zelfs daarin zijn gevoelens uiten en daar heeft hij vaak een bloedhekel aan.

Hoort hij me wel?
Uiteraard hoort hij je prima, maar hij laat het op zijn manier blijken, door bijvoorbeeld ineens van de bank op te staan om het gras te gaan maaien, iets wat je hem trouwens al heel lang geleden gevraagd hebt. Of hij gaat eindelijk die lekkende kraan repareren. Weliswaar een beetje late reactie, maar beter laat dan nooit.

Hoe krijg ik hem aan de praat?
Om een man aan de praat te krijgen, heb je wel wat geduld nodig en een flinke dosis vrouwelijke charme. Vooral tijdens een eerste date. Kies bij deze single man eerst het juiste moment, bijvoorbeeld tijdens een romantisch diner.  
Zorg er vervolgens voor dat hij zich op zijn gemak voelt en dat je hem ook het gevoel geeft dat alles mag en kan zeggen. Straal vertrouwen uit en laat hem tevens weten dat je oprecht in zijn mening geïnteresseerd bent. Je kunt beginnen met makkelijke onderwerpen, zoals werk, vrienden en zijn vrijetijdsbestedingen. Zo krijgt hij vast de smaak te pakken en moet je hem wellicht straks afremmen in plaats van andersom.

Hersenkronkels
In een goede relatie gaat het er om dat je een balans vindt tussen hoe hij communiceert en hoe jij dat doet. Dat betekent dat je van hem mag verwachten dat hij aandacht voor je heeft, wanneer je echt iets dwars zit. Op zijn beurt mag hij van jou verwachten dat je hem niet lastigvalt met onnodige informatie.   
Succes!