Tips7 minuten

Onze 20 ideeën en tips voor gespreksonderwerpen tijdens een date

Onze 20 ideeën en tips voor gespreksonderwerpen tijdens een date

Jullie ontmoeten elkaar voor de eerste date, en wat jou betreft is er aantrekkingskracht. Je glimlacht naar hem of haar terwijl de vlinders door je buik gieren, maar het lukt je niet om verder te komen dan ‘hoi’. Het voelt alsof je tong omgekeerd in je mond zit, en de woorden die anders zo makkelijk vloeien heb je blijkbaar thuis laten liggen. Het resultaat: een stilte die jouw persoonlijkheid geen eer aandoet.

Om je te helpen vervelende stiltes te voorkomen, hebben we een lijst gemaakt van 20 ijsbrekers en gespreksonderwerpen om het gesprek tijdens je eerste date goed te laten verlopen.

Cultuur en bezigheden

De standaardvraag ‘wat zijn je hobby’s?’ kun je een interessante twist geven door naar specifieke dingen te vragen, zeker als het onderwerpen zijn waar je zelf enthousiast van wordt.

 • Films. Vraag niet naar de lievelingsfilm van je date, maar juist naar de slechtste film die hij of zij ooit heeft gezien. Of vraag naar zijn of haar guilty pleasure, oftewel die enorm foute film die hij of zij toch ontzettend leuk vindt.
 • Muziek. Wanneer jullie van dezelfde muziek houden heb je een duidelijk raakvlak op basis waarvan toekomstige dates georganiseerd kunnen worden. Maar ook als je niet van dezelfde muziek houdt kun je elkaar beter leren kennen door erachter te komen waarom hij/zij juist wel of niet van bepaalde muziek houdt. Vraag bijvoorbeeld naar zijn of haar eerste concert, en of hij of zij een muziekinstrument bespeelt.
 • Fantasie-diner. Het klinkt misschien wat clichématig, maar het kan een heel interessant gesprek opleveren: vraag je date wie hij of zij zou uitnodigen voor een droomdiner, dead or alive. Let goed op of je denkt dat hij of zij zegt wie écht de ideale gasten zouden zijn, of dat hij/zij namen noemt om jou te imponeren. In dat laatste geval kun je het moment aangrijpen om te laten weten dat je graag hun echte antwoord wilt horen.
 • Vrije tijd. Vragen naar hobby’s kan wat geladen overkomen, maar wanneer je vraagt hoe iemand zijn vrije tijd indeelt kom je al gauw te weten waar de interesses liggen. Of vraag hoe het ideale weekend eruit zou zien, als het klikt heb je dan meteen inspiratie voor de toekomst.
 • Reizen. Ben je naar de Himalaya geweest of heb je geraft in de Ardennen? Vertel erover en vraag naar de reiservaringen van je date. Waren je laatste trips niet zo spannend? Vraag je date dan waar hij/zij je naartoe zou sturen, en wie weet eindigen jullie daar wel samen.

Samen fantaseren

Door een gesprek te beginnen over dingen buiten de werkelijkheid, is het wellicht makkelijker om wat te ontspannen voordat meer persoonlijke onderwerpen aan bod komen.

 • Mensen kijken. Bedenk samen verhalen over voorbijlopende mensen, of die ene persoon op het terras die heel erg opvalt. Met een beetje verbeelding kom je op de leukste ideeën, en voor je het weet komen jullie niet meer bij van het lachen.
 • Back to the future. Prikkel elkaars fantasie door te bespreken waar je naartoe zou gaan als je door de tijd kon reizen. Gaat je date liever naar de toekomst, of naar een moment in het verleden dat hij/zij heel interessant vindt? En hoe sta jij daar zelf tegenover?
 • Superkrachten. Vraag naar de superkrachten die je date graag zou willen hebben. Op basis daarvan kom je vaak uit op een meer persoonlijk gesprek, door te bespreken wat de achterliggende reden is dat hij of zij die superkracht zou kunnen gebruiken.
 • De loterij. Vraag je date wat hij of zij zou doen met de jackpot van de loterij, of vertel wat je zelf zou doen. Samen dagdromen brengt jullie dichter bij elkaar, en maakt de overgang naar persoonlijke feitjes makkelijk.

Voorkeuren en eigenschappen

Soms heb je maar iets heel kleins nodig om een langdurig, diep gesprek te beginnen.

 • Angsten. Zorg ervoor dat je hier een positieve twist aan geeft, door bijvoorbeeld eerst zelf een anekdote te delen over een situatie waarin je bang was voor een spin, of last had van hoogtevrees. Zo maak je het voor je date makkelijker om ook anekdotes te delen waarmee je hem of haar beter leert kennen. Door dat jij jezelf open opstelt, zal dat voor je date ook makkelijker worden.
 • Eten. Over eten dat jullie wel en niet lekker vinden, kun je waarschijnlijk eindeloos blijven praten. En het is meteen handige informatie die je kunt meenemen wanneer je voor de volgende date een restaurant voorstelt of voor hem/haar kookt.
 • Man vs vrouw. Vraag wat je date zou doen als hij/zij een dag van het andere geslacht zou kunnen zijn. Dat kan een leuk gesprek opleveren over wat je precies interesseert aan mannen en vrouwen, én hoe je in het leven staat. Dit zal voor jullie allebei heel leerzaam zijn.
 • Als je moet kiezen… Kies je dan winter of zomer? Hakken of sneakers? Zwemmen of rennen? Dit spelletje werkt altijd, en je kunt er zo creatief mee aan de slag gaan als je zelf wilt. Zo kun je veel over elkaar leren, en je kunt zo ver gaan als goed voelt. Het levert vaak ook goede gesprekken op om over verder te praten
 • Het nieuws. Het is handig om een beetje bij te blijven, zodat je kunt meepraten over actuele onderwerpen. Houd je het nieuws liever niet bij? Ook prima, vertel je date dan waarom. Het kan echter geen kwaad om up-to-date te zijn voor het geval je date een bepaald onderwerp aanhaalt.

Persoonlijkere onderwerpen

Wanneer je klaar bent om het over persoonlijke dingen te hebben, verschilt per persoon. De één valt meteen met de deur in huis, de ander wacht eerst even af. Beide opties zijn prima. Ben je toe aan verdieping in het gesprek? Dan kun je deze onderwerpen als aanknopingspunt gebruiken.

 • Familie. Soms is het makkelijker om over familie te praten dan over jezelf. Door over broers, zussen en andere familieleden te praten krijg je ook een goed beeld van hoe je date aankijkt tegen relaties en familiebanden, wat voor de toekomst van belang kan zijn.
 • Werk. In plaats van ‘Wat doe je voor werk?’ en ‘Heb je het naar je zin?’ kun je naar de droombaan van je date vragen. Wat zou hij/zij doen als alles mogelijk was?
 • Verborgen talenten. Veel mensen hebben een verborgen talent, of een trucje dat ze altijd moeten laten zien aan anderen. Vraag of je date zulke trucjes heeft, en als de avond goed verloopt kun je hem/haar vragen om het voor jou te doen.
 • Tafelmanieren. Ben je altijd de laatste met bestellen omdat je niet kunt kiezen, of vind je het moeilijk om wijn te kiezen? Gooi het op tafel en vraag wat je date zou doen. Wanneer je de ander laat helpen met dingen waar jij niet goed in bent, laat je zien dat je je openstelt en geef je je date de kans om punten te scoren.

Praat over je date. Begin over iets leuks aan hem/haar. Misschien niet het meest diepzinnige gesprek om mee te beginnen, maar het kan een aanknopingspunt zijn voor volgende onderwerpen nadat het ijs is gebroken. Een opmerking over een mooie ketting of ring kan al een aanleiding zijn tot een prachtig gesprek.

Ruim 5.5 miljoen berichten worden elke
maand gestuurd op Lexa*****
Gratis inschrijven