Tips4 minuten

Een wereld van dating-verschil

Een wereld van dating-verschil

Daten op z’n Amerikaans
Mister Right of Miss Perfect: het is een dagelijkse obsessie voor jonge, Amerikaanse singles. In steden als New York werken mensen zich een slag in de rondte en ‘een relatie hebben’ is bijna verworden tot een (onmogelijke?) droomstatus. Weinig tijd, veel concurrentie en een enorm gebrek aan beschikbare vrijgezellen. Resultaat? De liefde moet ‘geregeld’ en ingepland worden, net als de hoe ze de rest van hun tijd invullen. Liefde is een goudmijn voor de commercie: blind dating, speed dating, online dating. Amerikanen zijn er dol op, net als op de series over hun niet altijd even succesvolle rolmodellen.  

Strategisch daten
Daten gaat er strategisch aan toe aan de andere kant van de oceaan. Een date gaat volgens een strikt plan, op chronologische volgorde en bijna volgens een checklist. Verleiding of spanning komt later pas, als hij of zij het vragenvuur hebben doorstaan. Als de potentiële kandidaat de juiste antwoorden heeft gegeven op vragen als “Wat doe je voor werk?”, “Hoeveel verdien je?”- dit mag je in the USA gewoon vragen -, “Wat zijn je toekomstplannen?”, dan is er een kans dat hij of zij door mag naar de tweede ronde.

Dating fases
De volgende ronde gaat ook volgens protocol. Zoals wij als puber wel eens over eerste en tweede honk spraken, hebben de Amerikanen het over first en second base. Is er interesse na de eerste date, dan hebben ze het over de First base. Wordt er gezoend, dan heet het Second base. Knuffelen valt onder de Third base en vanaf het moment dat er ook seks in het spel is, wordt de fase Home run afgekondigd.

De spelregels
1: Bij de eerste date betaalt de man. Doet hij dit niet, dan kan dit insinueren dat hij je niet leuk vindt. Een Amerikaanse man zal niet snel een vrouw uitnodigen voor de gezelligheid. Het is hoogstwaarschijnlijk een regelrechte versierpoging.
2: Er wordt niet gesekst tot aan de Third base. Een kus mag, maar besef je dan dat je van First naar Second base gaat. Hier is een reden voor: een liefdesrelatie moet zich langzaam ontwikkelen zodat de bedoelingen niet geïnterpreteerd kunnen worden alsof 1 van beide alleen op een one night stand uit was. Andersom kun je je zorgen kunnen maken als er na de vierde date nog niets is gebeurd.
3. Na meerdere afspraakjes kun je er niet zomaar van uit gaan dat de ander je boyfriend of girlfriend is, ook niet als je wel al met elkaar naar bed bent geweest. Je bent pas met iemand als je dit ook besproken hebt en het met elkaar eens bent dat jullie een relatie hebben.  
4. Tot het moment dat dit ongeschreven maar erg officieel akkoord niet bestaat, is het voor beide partijen toegestaan om met meerdere mensen tegelijk te daten.
5. Is de eerste date geslaagd, dan is het zaak dat de tweede date wordt voorgesteld. Wie dit initiatief ‘moet’ nemen blijft een beetje vaag. Schijnbaar gebeurt dat dan wel op basis van gevoel. Doe het ook weer niet overdreven snel of door de ander te overvallen met teveel openbaringen. Dat je het leuk hebt gehad en dat je iemand graag nog eens wilt zien is meer dan genoeg.

Romance?
Vermoedelijk ligt dit draaiboek met alle spelregels erop en eraan erg ver weg van wat wij romantisch vinden. Het is snel, koud, afstandelijk en georganiseerd: romantiek lijkt ver te zoeken. Er wordt bij ons wel eens gezegd dat liefde geen regels kent en dat spontaniteit en gevoelens leading zouden moeten zijn. Fouten maken, naar je hart luisteren en dan op een onbewaakt moment de liefde tegen komen. Maar ja, dan moet je daar wel de tijd voor hebben..

Ruim 5.5 miljoen berichten worden elke
maand gestuurd op Lexa*****
Gratis inschrijven