Het is één van de meest lastigste momenten na een date: afscheid nemen. Hoe sluit je een romantische of minder geslaagde date goed af? Lees hier snel onze tips.
Evalueer de situatie:
– Hoe heb jij de sfeer tijdens jullie date ervaren? Heeft jouw date een leuke avond gehad denk je? Deze laatste vraag mag je trouwens ook gewoon persoonlijk stellen natuurlijk.
– Belangrijk aandachtspunt is ook de lichaamstaal van de ander. Let bijvoorbeeld goed op iemands blik, gebaren en houding en let bovendien ook op bepaalde tekens die aan kunnen geven wat jouw date wel of juist niet wil.
Voorkom moeilijke situaties:
– Wanneer je merkt dat je date niet echt succesvol verloopt, probeer dan niet bij het weggaan opdringerig over te komen. De klik was er gewoon niet en dat moet je accepteren.
– Je kunt ook afwachten en kijken wat er gebeurt. Je loopt dan wel het risico dat je date hetzelfde doet en dat kan tot een ongemakkelijke situatie leiden.  
– Een andere oplossing is dat je direct en eerlijk bent: “Ik dacht dat ik zou wachten tot onze volgende ontmoeting maar ik heb op dit moment zin om je te kussen…”.
Goede ideeën
Voor de heren: het is altijd een goed idee om je vrouwelijke date naar huis te brengen, dus kom op en wees galant. Let wel op dat je niet overdrijft als je eenmaal op de plaats van bestemming bent. Geduld is een schone zaak.
Voor de dames: de tijd dat vrouwen wachten tot de man de eerste stap zet, ligt echt ver achter ons. Stel dat de man van je dromen tegenover je zit, maar erg verlegen is, dan neem jij toch gewoon een keer zelf het initiatief. Je hebt niets te verliezen.
De top 3 van slechte ideeën tijdens een eerste date:
1.     Push hem of haar niet teveel: vergeet niet dat een ‘nee’ ook gewoon echt ‘nee’ kan zijn.
2.    Jezelf uitnodigen voor “een laatste drankje”. Wanneer jouw date iets aanbiedt en je vindt het een goed idee, dan  is het geen probleem. Maar als er geen uitnodiging volgt, moet je het echt daarbij laten.
3.    Wek geen verkeerde indruk. Voor de dames: wanneer je hem uitnodigt om met je mee naar je huis te gaan, dan bestaat de kans dat je  een verwachtingspatroon creëert.   

Tongzoenen not-done tijdens eerste date
Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders vindt dat de begroeting tijdens een eerste date een hand moet zijn en bij een volgende date pas 2 of 3 kussen op de wang. Direct een kus op de mond of tongzoen vindt het merendeel van de ondervraagden not done. Het advies is dan ook om het vooral rustig aan te doen en mocht de eerste date goed zijn bevallen, dan is bij het afscheid de ‘tedere zachte kus’ het meest favoriet.

En dan?
Je bent met tegenzin uit elkaar gegaan, je hebt echt het gevoel dat alles goed is gegaan en nog belangrijker, je hebt zin om die ander weer snel te zien. Je kunt natuurlijk de ander bellen of sms’en om te laten weten dat je hem of haar snel weer hoopt te zien. Uit onderzoek van datingsite Lexa.nl blijkt dat sms’en het meest favoriete communicatiemiddel is. 55 procent van de vrouwen stuurt de volgende dag een sms, een derde van de mannen de zelfde avond nog. Bellen na een geslaagde date is een stuk minder populair. Na een eerste date belt bijna 25 procent van de mannen de volgende dag. Vrouwen doen dit voor 6.4 procent.
Tot zover onze tips!
Heel veel succes bij het daten.