Valentijnsdag3 minuten

Valentijnsdag is vooral voor koppels

Valentijnsdag is vooral voor koppels

Bijna driekwart van de single mannen en de helft van de single vrouwen heeft stiekem een oogje op iemand die dat niet weet. Zo blijkt uit het jaarlijkse Valentijnsdagonderzoek van datingsite Lexa.nl. Valentijnsdag lijkt daarmee relevanter dan ooit. Het tegendeel blijkt echter waar, want 67% van alle singles geeft aan die gevoelens liever niet op Valentijnsdag te uiten. Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat mannen deze gevoelens minder snel durven te uiten dan vrouwen.

Mannen hebben minder lef dan vrouwen
Valentijnsdag is dé dag om voor je anonieme liefde uit te komen. Toch geeft 25% van de mannen aan niet het lef te hebben om te vertellen dat ze iemand leuk vinden. Van de mannen die dat wel durven, stuurt ruim een derde het liefste een anoniem kaartje. Vrouwen gaan de confrontatie sneller aan: 40% van de vrouwen geeft aan gevoelens het liefste face-to-face te uiten. De sociale netwerken scoren minder goed als het gaat om het verklaren van een geheime liefde, slechts 6% van alle mannen en vrouwen zouden dit via Hyves, Facebook of Twitter laten weten.

Valentijnsdag is vooral voor koppels
Overall zijn mannen en vrouwen het met elkaar eens dat Valentijnsdag uiteindelijk niet echt iets voor singles is. Mannen hebben wel meer met Valentijnsdag dan vrouwen blijkt uit het onderzoek. Maar liefst driekwart van de singles geeft aan dat Valentijnsdag meer een dag is om iets speciaals voor vrienden en familie te doen. Daarmee is Valentijnsdag nog minder populair onder singles dan vorig jaar. Ook het Valentijnskaartje lijkt op zijn retour te zijn. Vorig jaar vond 48% van de singles het nog leuk om een kaartje te krijgen op Valentijnsdag. Dit jaar is dat nog maar 26%.
In de week voor Valentijnsdag is echter wel een piek te zien op datingsites. Zo ziet Lexa.nl traditioneel een stijging van 10 tot 15% in de activiteit op de site in de week voor Valentijnsdag. Volgens Stefan van den Berg, managing director van Lexa.nl is Valentijnsdag, evenals de periode na kerst en de zomerperiode, voor singles de tijd om actie te ondernemen. ‘Singles willen graag voor Valentijnsdag iemand ontmoeten.  Ze wachten niet de dag zelf af, maar ondernemen vooraf al actie om voor 14 februari een leuke date te vinden’.

Romantiek bestaat nog
Zowel mannen als vrouwen gaven aan samen voor de openhaard en een romantische strandwandeling te verkiezen boven samen naar een leuk feest of iets actiefs te doen. Voor veel mannen zal het een geruststelling zijn dat 94% van de vrouwen het prima vindt dat een man slechts af en toe romantisch is. Elke dag rozenblaadjes op het bed wordt maar door 4% van de vrouwen gewaardeerd.

Carice van Houten minder populair onder singles
In het onderzoek werd gevraagd met welke bekende Nederlander men graag op een date zou gaan met Valentijn. Een opvallende zakker ten opzichte van het onderzoek van vorig jaar was Carice van Houten, die in 2010 nog de meest gewilde Valentijnsdate was. Ondanks het feit dat Carice weer vrijgezel is, moest ze de toppositie dit jaar afstaan aan Chantal Janzen. Bij de mannen waren Barry Atsma, Jan Kooijman en Chris Zegers de populairste Valentijnsdates. Arie Boomsma, vorig jaar nog nummer één, komt niet meer in de top 3 voor.

Ruim 5.5 miljoen berichten worden elke
maand gestuurd op Lexa*****
Gratis inschrijven