Tips om te verleiden3 minuten

Hoffelijkheid kent geen tijd

Laura, 22/03/2019
Hoffelijkheid kent geen tijd

Hoe kun je als man hoffelijk zijn zonder het stempel van macho opgedrukt te krijgen en wat kun je het beste doen om niet als lomp gezien te worden? De deur voor haar openhouden bij een date, haar zware tas dragen, haar jas ophouden, de rekening betalen… Allemaal gebaren die passen bij het traditionele beeld van de gentleman. Maar, hoe ziet deze er tegenwoordig eigenlijk uit en wordt het nog wel gewaardeerd? Hieronder een korte handleiding om galant te zijn, zonder te glad te worden.
 
Hoffelijkheid: een erfenis uit vervlogen tijden
Er was eens een ridder die regeerde over zijn vesting en zijn jonkvrouw moest vooral uit de buurt blijven van bestuurszaken. Maar zodra hij zijn harnas af deed om zijn jonkvrouw het hof te maken, veranderde hij in een edelman die zich met hart en ziel overgaf aan de grillen van zijn geliefde.
Als vrijgezelle heer aan het hof van Lodewijk XIV kon je een hofdame alleen veroveren door je strikt aan haar regels te houden, anders was je haar kwijt.

Feminisme versus hoffelijkheid

En zo ging het een tijdje door. Zij maakte zich mooi en hij vocht er lustig op los, terwijl hij naar zijn dame toe altijd galant bleef. Totdat de feministe geboren werd. Hoffelijkheid was niet meer charmant, maar een manier om de vrouw ondergeschikt te maken aan de man. “Vrouwen zijn zwakke en kwetsbare wezentjes en ik ben groot en sterk.” En dat je als man de rekening betaalde in het restaurant was logisch, want de afhankelijke vrouw kon dat nou eenmaal niet zelf.

Hoffelijkheid kent geen tijd?
Tegenwoordig zijn de rollen zoek. De hedendaagse ridders, jonkvrouwen en feministen, niemand weet meer wat er van hen verwacht wordt. “Je doet het toch nooit goed”, verzuchten mannen. “Zij zal zich beledigd voelen als ik haar koffer draag, maar als ik het niet doe vindt ze me een lompe boer”. Andersom kan zij hem een gladde versierder vinden als hij haar jas aanreikt. Maar als hij het niet doet, kan hij inderdaad als ongemanierde lomperd ervaren worden.

Hoe kun je als man nog hoffelijk zijn?
1. Betreed de gulden middenweg. De deur voor haar openhouden kan geen kwaad, maar haar H&M-tas kan ze écht zelf wel dragen.

2. Pas je aan op de specifieke vrouw. Is ze overtuigd feministe? Ga er dan zonder tegenstribbelen mee akkoord dat jullie de rekening delen. Is ze een prinsesje? Haal haar op, betaal de rekening en breng haar weer thuis.

3. Een klassieker is de trap op gaan. Volgens de regels van vroeger moet je de vrouw eerst laten gaan om haar op te vangen wanneer ze per ongeluk valt. Tegenwoordig is het beter als de man eerst gaat om haar het ongemakkelijke gevoel te besparen, dat ze met haar billen op ooghoogte staat. Galant zijn kent grenzen.

Hoffelijkheid online
Het is verstandig dat je als man in je persoonlijke online profiel tenminste één keer het woord ‘hoffelijkheid’ laat vallen. Uit onderzoek van datingsite Lexa.nl blijkt dat bijna 40 procent van de vrouwen hier namelijk gevoelig voor is.   

Het succes van de ‘samenwerking’ is niet volledig te danken aan de man. Dus dames,
wees duidelijk en begripvol. Duidelijk, zodat de mannen weten wat je van hen verwacht en begripvol, omdat een hedendaagse ridder het lang niet altijd makkelijk heeft tegenwoordig.

Ruim 5.5 miljoen berichten worden elke
maand gestuurd op Lexa*****
Gratis inschrijven