Meld je aan om te praten via video

Hoe werken de live videogesprekken via Lexa?

Met videogesprekken kun je wat langer kletsen en elkaar beter leren kennen.

Deze functie is beschikbaar als je al chat met de andere single en jullie minstens vier berichten hebben uitgewisseld. Waarom je het eens zou moeten proberen: Een videogesprek is een authentieke en oprechte manier om contact te leggen met iemand. Daarom raden wij dit aan voor singles die klaar zijn voor een serieuze relatie.

Zodra je eenmaal bent begonnen, kun je deze functie gebruiken om wanneer je maar wilt te kletsen via video. Zo kan jullie band alvast groeien nu jullie elkaar nog niet in het echt kunnen ontmoeten!

> Als je belt…

 1. Tik in je gesprek op het camerapictogram dat rechtsboven in je scherm verschijnt, zowel op je smartphone als op de computer.

 1. Iets om van tevoren te lezen! Ontdek onze tips voor het optimale videogesprek in een veilige omgeving. Neem de tijd om elkaar te leren kennen voordat jullie persoonlijke gegevens uitwisselen (adres, telefoonnummer, …).

> Als je een oproep krijgt

 1. Laat je niet onder druk zetten en voel je niet verplicht. Als het even niet uitkomt, kun je het videogesprek gewoon weigeren. En geen zorgen, je beledigt er niemand mee: de beller ziet alleen dat het gesprek niet beantwoord wordt, hij of zij weet niet dat jij het gesprek hebt geweigerd.
 2. Als je er klaar voor bent en er zin in hebt, kun je het videogesprek accepteren. Als je ongewenst gedrag ervaart, kun je het ons direct of na afloop van het gesprek melden door op de knop ‘Melden’ te klikken. Je kunt het gesprek beëindigen wanneer jij dat wilt.

 

Bereid je voor op een echt videogesprek

Kies het juiste moment

Je chat al een paar dagen met iemand die je leuk vindt (en die jou ook leuk vindt) en jullie willen elkaar op een spontane manier nog beter leren kennen? Dan is het tijd voor een videogesprek!

Stel het voor en bepaal samen wanneer het een goed moment is om te videobellen. Zie dit gesprek als een bijzonder moment, een beetje alsof jullie elkaar voor het eerst in het echt ontmoeten, want jullie kunnen straks praten en elkaar tegelijkertijd zien! Het is belangrijk dat jullie je allebei voorbereiden en in de juiste stemming zijn.

Details zijn belangrijk

Een videogesprek laat zien dat jullie allebei een volgende stap willen zetten in jullie momenten samen. Het is meer dan zomaar een telefoongesprek: je eerste videogesprek is een bijzonder moment om samen te delen. En hopelijk wil je deze ervaring nog vaker herhalen. Bij het beginnen van een serieuze relatie zijn deze eerste momenten en eerste herinneringen heel belangrijk.

Kies eerst de plek in je huis waar je het videogesprek wilt voeren. Je woonkamer is meestal de beste keuze, omdat je dan comfortabel op de bank kunt zitten en de ander meteen een inkijkje in je huis kunt geven. De keuken is ook een goede plek, zolang je je er maar fijn en op je gemak voelt. Voor een eerste videogesprek is de slaapkamer misschien een beetje overdreven!

Houd rekening met de delen van de ruimte die zich in het zicht van de camera bevinden en dus zichtbaar zullen zijn voor degene aan de andere kant van het scherm. Een vensterbank, boeken, een spiegel of planten zijn aangename visuele elementen die een warme sfeer creëren. Breng liever geen foto’s of andere heel persoonlijke voorwerpen in beeld als je niet meteen alles van jezelf wilt laten zien.

Let ook op de belichting! Als je overdag afspreekt, kun je optimaal gebruik maken van het daglicht door dichter bij een raam te gaan zitten. Maar zorg wel dat de zon achter het scherm staat en je gezicht verlicht, anders kan de ander je misschien niet goed zien. Ook het zachtere, warmere licht aan het einde van de middag, vlak voordat de zon ondergaat, kan heel mooi zijn. Als het regent of als je ’s avonds afspreekt, kun je indirecte lichtbronnen gebruiken om een warme sfeer te creëren.

Zorg er ten slotte voor dat je de camera van je computer of smartphone niet te dicht bij je gezicht houdt. Zet je smartphone bijvoorbeeld op tafel neer, zodat je meer bewegingsvrijheid hebt en je jezelf goed kunt uitdrukken. Op deze manier voelt het meer alsof jullie echt tegenover elkaar zitten, zoals in een café of restaurant, waardoor je waarschijnlijk meer op je gemak bent. Controleer ook nog even of je smartphone of computer is opgeladen of zorg dat je een oplader in de buurt hebt. Er is niets irritanter dan opeens zien dat je nog maar 2% batterij hebt als je graag nog even verder wilt praten.

Hoe begin je het gesprek?

Het voordeel van videogesprekken via Lexa is dat ze alleen beschikbaar zijn voor singles die elkaar al een aantal berichten hebben gestuurd. Dus jullie moeten al wat verder zijn in jullie kennismaking, zodat jullie gemakkelijk verder kunnen praten of elkaar gewoon kunnen vragen hoe jullie dag was! Je hoeft niet iets heel bijzonders te zeggen, het belangrijkste is dat je aandacht voor elkaar hebt en interesse toont. Zoals je vast weleens hebt ervaren, verloopt het gesprek al snel heel natuurlijk als twee mensen een connectie hebben. Zelfs de stiltes zijn dan net zo fijn als het moment waarop jullie praten.

Als je nog wat inspiratie nodig hebt, kun je een lijst met vragen en onderwerpen maken:

 • “Waar je het meest trots op bent…”
 • “Iemand die je bewondert om zijn dapperheid en lef…”
 • “Je mooiste herinnering aan een reis…”
 • “Wat je het leukst vindt aan de plek waar je woont…”
 • “De wereld zou een betere plek zijn als…”
 • “Wat is het gekste wat je ooit zou willen doen?”
 • “Zou je beroemd willen zijn? En waarom?”

Laat je creativiteit de vrije loop

Hoewel jullie elkaar op dit moment niet in het echt kunnen ontmoeten, kunnen jullie met videogesprekken toch leuke dingen met elkaar delen terwijl jullie allebei achter jullie eigen scherm zitten. Maak een lijst met grappige, slimme of bijzondere uitdagingen die jullie om de beurt moeten uitvoeren. Denk aan een Bollywood-dansje of het spellen van moeilijke woorden zoals rododendron of encyclopedie. Of daag de ander uit om een minuut lang te vertellen over zijn of haar passie voor eenhoorns zonder ‘uh’ te zeggen of een woord te herhalen! Jullie kunnen elkaar ook kennis laten maken met muziek die jullie leuk vinden.

Wij hebben veel ervaring in het samenbrengen van mensen, dus je kunt ons vertrouwen als we zeggen dat humor en plezier een belangrijke rol spelen in de liefde. Relatie-experts zijn het erover eens dat samen lachen heel belangrijk is om een band te scheppen, een relatie te onderhouden en te versterken. Het is aan jou!

Je kunt ook een speciaal moment kiezen voor je videogesprek, bijvoorbeeld door te bellen tijdens het eten. Jullie dekken dan allebei jullie tafel, steken een kaarsje aan en koken bijvoorbeeld hetzelfde gerecht. Zo lijkt het net alsof jullie samen uit eten zijn in een restaurant. Je kunt het ook iets eenvoudiger houden en samen een drankje drinken alsof jullie in een café zitten. Bankhangers kunnen tegelijkertijd dezelfde film of serie kijken.

Of waarom maken jullie niet samen een wandeling? Zet je koptelefoon op en haal samen een frisse neus nu jullie dit niet écht met zijn tweetjes kunnen doen.

Zoals je ziet, zijn er volop mogelijkheden om samen een bijzonder videogesprek te organiseren en wat tijd samen door te brengen… en misschien wel iets moois te laten ontstaan?

> Bekijk de pagina over video-coaching die we samen met onze coach Nynke Nijman hebben gemaakt.

> In iedere video hoor je haar advies om deze lockdownperiode door te komen, door de tijd te nemen om te praten, elkaar te leren kennen en optimaal gebruik te maken van online dating.

Ruim 5.5 miljoen berichten worden elke
maand gestuurd op Lexa*****
Gratis inschrijven