Alhoewel de titel meer doet denken aan een oorlogsroman dan aan een gezellige column, is het voor bijvoorbeeld datingsite Lexa.nl geen slechte tijd. Al lijkt het er op dat de crisis aan het afzakken is, mensen zoeken nog altijd meer dan ooit naar iemand om het leven een stukje aangenamer te maken. Sinds eind 2008 zitten we inmiddels alweer tot onze oren in die kommer- en kwelperiode, maar groot voordeel voor de alleenstaanden onder ons is dat er dagelijks meer en meer leuke singles zich inschrijven bij dating sites. Liefde en romantiek krijgen dus eigenlijk alle ruimte: een mooie bijkomstigheid! Maar de crisis heeft nog veel meer invloed. Op de man, de vrouw, dating en liefde in het algemeen.
Er is al veel onderzoek gedaan naar de effecten van een karige periode, zoals we deze recessie wel mogen betitelen. Mannen schijnen weer helemaal mans te worden en duwt daarmee de metroman van het toneel. Volgens een Engelse psycholoog komt dit doordat mannen hun stoere waarden weer terugvinden als het leven even niet van een leien dakje gaat. Want who cares about die dure crèmes en die geëpileerde wenkbrauwen, als je geen baan hebt of plotseling veel minder brood op de plank tovert? Recessie laat mannen hun eigenlijke lifestyle herontdekken en brengt de man zoals hij ooit bedoeld was weer terug op aarde.
Wat vrouwen betreft zou het met bedrijven waar vrouwen aan het roer staan veel beter gaan dan met mangestuurde organisaties. Het zou zelfs zo zijn dat de crisis voorkomen had kunnen worden als bij meer banken een vrouw de teugels strak had getrokken. De zorgzame en meer voorzichtige insteek van een vrouw (met haar welbekende moederinstinct) had ervoor kunnen zorgen dat er nooit zulke grote risico’s waren genomen en er geen overdreven gevaarlijke uitgaven waren gedaan, zeggen knappe onderzoekkoppen. Zou de oplossing dan ook zijn om alle vrouwen nu per direct op topfuncties te zetten?
 
Maar ook in de liefde speelt crisis een rol. Voor setjes die al fijn samen zijn geldt dat bijna iedereen vindt dat je elkaar financieel en mentaal moet steunen. Een pluspunt voor het fundament van bestaande setjes dus. Samen op de kleintjes letten kan namelijk best romantisch zijn. Gezellig thuis tijd doorbrengen en uitgebreid kokkerellen om een lekker gangendiner te maken voor een fractie van de prijs van een luxe etentje kan heel verfrissend werken. Ook dure cadeaus moeten plaats maken voor goedkopere of gratis verwennerij. In plaats van geurtjes, sieraden, kleding en andere luxe goedjes worden er meer zoentjes en knuffels uitgedeeld en dat kan nooit slecht zijn voor de kriebels! Het feit dat er simpelweg minder geld is om allerlei (overbodige?) dingen uit te delen, maakt ons origineler in het bedenken van gekke alternatieven. Alternatieven die helemaal niets ten onder doen aan de liefde en misschien zelfs meer zeggen dan een gekocht cadeau. Zou er straks van die oplaaiende romantiek ook een after-de-crisis-baby-boom komen?
Voor singles geldt eigenlijk hetzelfde: wees creatief met minder geld! Misschien ben je nog niet zo ver dat je elkaar cadeaus geeft, maar als je regelmatig date kan dit ook aardig in de cijfers lopen. Etentje hier, drankje daar, bioscoopje zus of voorstellinkje zo en je bent rustig 40 à 50 euro per avond kwijt. Nodig in plaats daarvan je date bij je thuis uit, als je je daar goed bij voelt natuurlijk, en kook speciaal voor diegene. Of maak een boswandeling en neem een thermosfles warme chocolademelk of dampende glühwein mee. Met een paar euro ben je een heel eind op weg en écht niet dat het minder gezellig is! Heb je het flink te pakken? Schrijf dan eens een handgeschreven brief. Nog altijd het toppunt van romantiek en dat voor nul euro, want een pen en papier heb je vast nog wel in huis. Met een beetje inbeeldingsvermogen en creativiteit is er nog veel meer leuks te bedenken. Met weinig geld en veel creativiteit kun je een mooi einde breien aan deze magere periode en een romantische tijd beleven.
Doe het snel en geniet van deze ‘warme’ periode, want voor je het weet is de crisis voorbij!