Wees niet te lui in je communicatie!
Goede communicatie heeft bewuste aandacht nodig
Om meer zelfvertrouwen op te bouwen, is het fijn dat je ook weet hoe je eigenlijk op een positieve manier een situatie in kan gaan. Dus een beetje vaardigheden meekrijgen, opdoen, om vervolgens een nieuwe situatie in te gaan.
Zeker met betrekking tot communictie is dat heel fijn, want het is wederom onzettend cliché, maar communicatie is zo verschrikkelijk belangrijk en de meeste mensen denken dat ze heel erg goed kunnen communiceren, maar de meeste mensen communiceren helemaal niet zo goed.
Ik betrap mij er zelf ook heel vaak op dat ik denk heel duidelijk te zijn, maar dat ik dat eigenlijk helemaal niet zo ben voor de ander.
Goeie communicatie heeft bewuste aandacht nodig en daar hebben we vaak helemaal geen zin in, want wij zijn ontzettend luie, lakse communiceerders wat dat betreft.
Eigenlijk in alle bedenkbare situaties is goede communicatie wenselijk, want als we net iemand leren kennen is het heel erg fijn dat de ander een idee heeft van 'hé, dit is iemand met wie ik een fijn gesprek kan voeren, met wie ik een fijne klik kan hebben'. Maar ook na die beginfase is het ontzettend belangrijk om goed te blijven communiceren. En dat is een valkuil waar heel veel mensen intrappen. In het begin hebben we namelijk nog wel die aandacht voor de ander en zijn we wel nog bewust van de manier waarop we communiceren, maar in de loop der tijd zien we dat eigenlijk een beetje verzwakken.
Ben jij je bewust van hoe je communiceert met een ander?
Zoals ik net al aangaf, heel veel mensen denken dat ze heel erg goed communiceren. Maar het is niet voor niets dat communicatie, miscommunicatie, verschillende vormen van communicatie, eigenlijk de grootste veroorzaker zijn van relatiebreuken of in ieder geval flinke conflicten binnen relaties. Dus hoe zonde is het dat er iets is wat eigenlijk zo simpel is als communicatie, dat we daar onvoelde in investeren om die relatiebreuken en problemen binnen de relatie te voorkomen?
En als je dan vraagt wat is nou communicatie, want het is ook heel makkelijk om te zeggen van ja, communicatie is heel erg belangrijk.
Communicatie is eigenlijk alles.
Het begint met je foto
Alles waarmee jij een boodschap wil overbrengen naar de ander. En kijk je naar je online datingprofiel op Lexa dan begint het al bij de foto's en de tekst die je erop zet.
Wat voor boodschap wil je daarmee zenden? Wat communiceer je daar? Wil jij met je foto's laten zien dat jij heel erg sociaal bent, wil je laten zien dat je een open persoon bent, wil je laten zien dat jij iemand bent die van sporten houdt of die graag reist?
Je kiest foto's omdat je er iets mee wilt uitzenden.
Dat is al communicatie.
De woorden die je gebruikt in je tekst
De woorden die je gebruikt in je tekst, de hoeveelheid woorden die je gebruikt, dat is allemaal al communicate.
Het gaat over elke zucht, elke stilte, alles wat er wordt gezegd, maar ook alles wat er niet wordt gezegd. Elk woord, elk punt, elke comma, elk uitroepteken, de emoticons die er gebruikt worden. Als jij namelijk terugdenkt aan, dat mag binnen het online daten zijn, maar het kan bijvoorbeeld ook zijn dat jij een appje hebt gekregen van iemand en dat je denkt : ""Hè, maar hoezo, wat bedoel je hiermee?""
Of : ""Hè, maar dit is toch helemaal niet zo ingewikkeld?""
Of dat je denkt : ""Jeetje je hoeft niet zo boos te doen?""
In slechts een paar woorden kan een heleboel communicatie zitten.
Het gaat om de intonatie, om de vorm, het aantal woorden dat je gebruikt.
Heel veel mensen zijn zich hier helemaal niet bewust van. Die sturen gewoon een berichtje en 'that's it'.
Terwijl juist nadenken over 'hoe kan het bij de ander overkomen', zorgt ervoor dat er een hele boel mistanden worden voorkomen.
Inhoudsniveau en betrekkingsniveau.
Je hebt binnen communicatie, inhoudsniveau en betrekkingsniveau.
Inhoudsniveau dat gaat over : ""Wat wordt er gezegd, wat is de boodschap die ik over breng?""
Betrekkingsniveau zegt wat over de relatie.
Op het moment dat jij tegen je baas praat, dan praat jij op een andere manier dan op het moment dat jij tegen je kind praat.
Als jij tegen je moeder praat, zal jij op een andere manier praten dan tegen een vriendin. Dus in gesprekken die er worden gevoerd, heb je zowel de 'inhoud', dus wat wordt er daadwerkelijk gezegd? Als het 'betrekkingsniveau', wat zegt het over onze relatie?
'Verbale' en 'non-verbale' communicatie
Vervolgens heb je ook nog eens 'verbale' en 'non-verbale' communicatie.
Nou is natuurlijk non-verbale communicatie in het online daten wat lastig. Maar zeker op het moment dat je elkaar gaat treffen is die non-verbale communicatie verantwoordelijk voor het grootste gedeelte van de communicatie.
En dat maakt eigenlijk ook een bijzonder groot verschil tussen online en offline communicatie, in online communicatie, dus als je met elkaar aan het chatten bent, dan is die verbale communicatie zo verschrikkelijk belangrijk. Die woorden die je gebruikt, de zinnen hoe je praat of hoe je schrijft eigenlijk, terwijl in het offline contact die non-verbale communicatie zoveel belangrijker is. Als jij zegt dat jij iemand harstikke leuk vindt, maar jij bent continue met je telefoon bezig, je bent continue aan het wegdraaien of je hebt een hele stoïcijnse uitstraling waar geen sprankje blijheid uitkomt, dan wordt het heel lastig voor de ander om te voelen, om te zien, dat je het daadwerkelijk heel erg naar je zin hebt.
Sarcasme en humor zijn daarbij ook wel even belangrijk om aan te stippen.
Zeker als je iemand anders nog niet zo goed kent kun je flink de mist in gaan hiermee.
Jij kan vanuit jouw perspectief wel denken : Hé, maar dit is harstikke leuk en dit is hartstikke gezellig. Terwijl hoe de ander het ontvangt, kan het veel lastiger zijn als diegene niet weet dat jij sarcastisch bent.
Dat die niet weet dat jij een grapje maakt.
De basis elementen van communicatie
De basis elementen van communicatie, dat gaat over het doen van aannames of eigenlijk het laten van aannames en verwachtingen. We doen heel veel aannames en dat is ook heel makkelijk op het moment dat je de ander heel goed kent. Maar veel vaker, zéker als je aan het daten bent, weet je helemaal niet wat de ander bedoelt. Weet je helemaal niet wat de ander wil zeggen.
Dus, doe geen aannames, vraag het na. Hetzelfde geldt voor verwachtingen. We mogen verwachtingen hebben in het leven we mogen verwachtingen hebben van mensen. Maar die verwachtingen moet je wel baseren op de relatie die er al is. Op de ervaringen die er al zijn geweest. Dus ken je de ander nog niet, dan kan je eigenlijk geen verwachtingen van de ander hebben. Tenzij je ze heel expliciet hebt uitgesproken.
De 'LSD' van communicatie.
Wat daar eigenlijk heel mooi bij past, is wat wij noemen de 'LSD' van communicatie.
Luisteren. Goed luisteren naar wat de ander zegt en geen aannames doen, geen dingen invullen.
Samenvatten. Dus als je iets hoort dubbelcheck het eventjes, is dit wat ik wil zeggen. En doorvragen. Dus op het moment dat jij iets nog niet zo goed begrijpt, stel nog meer vragen.
Jezelf openstellen
Maar als het klikt dan hoef je toch niet zo hard je best te doen met de communicatie, dan gaat het toch gewoon?
Ik begrijp heel goed dat Leonie dit zegt of vraagt, maar dat is wel echt oprecht een hele grote misvatting. De reden waarom het vaak zo goed klikt tussen mensen is omdat er goede communicatie is.
En eigenlijk is het net als met 'ware liefde is gemakkelijk'.Ware liefde is helemaal niet gemakkelijk. Vaak kom je er pas achter dat het ware liefde is op het moment dat, je in heel veel lastige situaties bent geweest, maar hebt gemerkt dat je er met zijn tweeën heel goed uit kan komen.
Als je een klik met iemand hebt, dan betekent dat vaak dat je vanaf het begin af aan op communicatieniveau heel goed met elkaar communiceert. Dat moet je vervolgens weten door te zetten.
Als je dan bijvoorbeeld in gesprek met iemand merkt dat er stiltes vallen, wat betekenen die stiltes dan? Nou eigenlijk niet zoveel.
Kan ook best zijn dat de ander gewoon aan het nadenken is over een antwoord.
Misschien gewoon even geen antwoord heeft of even niets te zeggen heeft. En wat we vaak doen is die.
Ojee, dit is ongemakkelijk, de ander weet niet meer wat die moet zeggen uit verveling, de ander vindt mij niet leuk, de ander vindt mij niet interessant genoeg.
Dat hoeft helemaal niet zo te zijn, er mogen stiltes zijn. Sterker nog als je langer met elkaar samen bent, zit er juist heel veel schoonheid in 'samen stil kunnen zijn'. In dat er stilte mag zijn zonder dat het ongemakkelijk voelt.
Alleen in zo'n beginfase vinden we dat ineens heel ongemakkelijk, omdat we het idee hebben dat we continu alle stilte moeten opvullen.
Dat hoeft helemaal niet zo te zijn, je mag stiltes laten vallen.
En daarbij heb je ook nog eens dat, we hebben allemaal verschillende soorten gesprekspartners, we zijn allemaal verschillende soorten gesprekspartners en je kan niet afdwingen dat jij met iedereen een goede gesprekspartner bent. Dat gaat heel erg op een onbewust niveau. Waarbij je in gesprek gaat met iemand en op een of andere magische manier lijkt het alsof je heel erg gaat levelen met elkaar. Je krijgt ineens dezelfde intonatie. Dezelfde soort zinsopbouw. Dezelfde woorden ga je gebruiken.
Synchronisatie van het ritme. Dat zijn allemaal onbewuste dingen die samen gaan lopen en waardoor het voelt alsof het een heel goed gesprek is.
Dit kan je dus niet forceren en dat is heel vervelend, maar zal je er dus ook achterkomen dat jij niet met iedereen even goeie gesprekken kan voeren.
Wat wel kan helpen binnen het voeren van een goed gesprek, is dat je in ieder geval geïnteresseerd bent in de ander, nieuwsgierig bent naar de ander.
Probeer daar een balans in te zoeken, van ruimte innemen, zelf, door dingen bijvoorbeeld over jezelf te vertellen en de ander ruimte geven.
Minder is in de communicatie zeker niet meer. Voor een aantal dingen gaat dat op, 'less is more', maar zeker niet met communicatie.
Gooi er maar een hele overdosis communicatie in, stel maar vragen, vraag maar om verduidelijking. Je kan beter teveel communiceren dan te weinig.
Om dan nog eventjes kort iets te zeggen over een groot verschil over offline communiceren en online communiceren, ik gaf het net al eventjes aan dat we in het offline communiceren, communiceren met veel meer dan alleen onze woorden. We gebruiken onze stem, onze gezichtsuitdrukkingen, ons lichaam. Terwijl we met onlinecommunicatie toch eigenlijk altijd wel vooral op onze woorden moeten rekenen. Er zijn gewoon heel veel mensen die daar helemaal niet zo goed in zijn. Die niet zo'n brede woordenschat hebben. Die bijvoorbeeld dyslexie hebben. Waarbij Nederlands niet de moedertaal is. En dat mag en dat is ok, alleen geef dat wel eventjes aan bij degene met wie jij communiceert. Probeer dan in ieder geval in de eerste berichten je best te doen om zo goed als mogelijk te communiceren, want slechte zinsopbouw, slecht woordgebruik en slechte spelling is een van de meest gekozen redenen waarom mensen afhaken. Hoe zonde zou het zijn dat, omdat jij bijvoorbeeld dyslexie hebt, omdat jij niet vloeiend Nederlands praat., omdat jij het gewoon lastig vindt om in geschreven taal jezelf te profileren, hoe zonde zou het dan zijn dat iemand afhaakt op basis daarvan. Omdat ze inderdaad denken : Jeetje, deze persoon neemt niet eens even de tijd om zorgvuldig met aandacht een bericht te sturen. Dus investeer even in die eerste communictie. Doe daar extra je best voor.
Geef daarin aan waarom jij het lastig vindt om in geschreven taal te communiceren.
Vervolgens kan je dan overgaan op een manier van communicatie die jij wel prettig vindt.
Belangrijk om te onthouden
Dan gaan we nu naar de 'keynotes' van dit gedeelte.
Doe geen aannames, zéker niet als je de ander niet kent.
Stiltes horen erbij, leer ze te omarmen in plaats van er ongemakkelijk van te worden.
Wees nieuwsgierig naar de ander, maar zorg ervoor dat je de ander niet ondervraagd. Zorg voor die goeie balans.