Kan je beter worden in (online) daten?

»

  • 00:00 Kan je beter worden in (online) daten?
  • 01:52 Stel realistische doelen voor je date
  • 03:21 Op date gaan
  • 06:07 Te veel bewustzijn van jezelf dat verhoogt het ongemak met jezelf.
  • 07:04 Liefde je echt zal vinden
  • 08:35 Belangrijk om te onthouden
De video beoordelen

Kan je beter worden in (online) daten?

Om meer zelfvertrouwen te krijgen in het daten, is het eigenlijk heel goed om de ideeën die wij in het eerste gedeelte hebben besproken hier ook op toe te passen. Dus ga na, wat zijn dingen die je leuk vindt in het daten om te doen? Wat zijn de positieve ervaringen die je hebt gehad? Ook hierbij geldt namelijk dat we heel erg geneigd zijn om te kijken naar de negatieve ervaringen, naar de ongemakkelijke momenten.

Waar we onszelf heel erg in de weg zitten is het stukje, wat zijn jouw verwachtingen van dates.
Heb jij de verwachting dat een date gelijk ontzettend leuk moet zijn?
Dat de klik enorm goed moet voelen, dat het soepel moet gaan, dat jij op je best moet zijn?
Of mag een date ook wel eens een beetje ongemakkelijk zijn?
Mag je af en toe even stil zijn op een date?
Mag je af en toe even, nou ja, twijfelen over wat het is wat je samen moet doen?
Mag een date gewoon oké zijn, in plaats van gelijk geweldig?
Als jij realistische doelen zet met betrekking tot je date, als je realistische verwachtingen stelt voor jouw date, dan zal je zien dat het heel vaak gewoon hartstikke mee valt.

Stel realistische doelen voor je date

Ontmoetingen met andere mensen kunnen heel erg leuk zijn, ook al zijn die mensen niet gelijk de mensen met wie je een leven lang oud gaat worden. Dus als jouw verwachting is van een date 'hé, ik zou het gewoon ontzettend fijn vinden als we gewoon een leuk gesprek hebben, als we gewoon af en toe even kunnen lachen, als we kunnen ontspannen.'
Als ik het idee heb na afloop, 'oh, dat was, ja, dat was best gezellig.'
Als dat jouw verwachtingen zijn, zullen ze veel minder snel tegenvallen dan wanneer je denkt 'nou dit moet echt geweldig zijn.
Ik moet me fysiek direct aangetrokken voelen tot de ander.
De ander moet mijn humor helemaal begrijpen. Er mogen geen stiltes vallen.'
Dat zijn onrealistische verwachtingen, onrealistische doelen als het ware.
En als je het dan hebt over 'hoe kan jij je zelfvertrouwen vergroten?'
Door die onrealistische verwachtingen ben je jezelf eigenlijk continu in een positie aan het neerzetten waarin je niet anders kan dan falen.
En daarmee dat negatieve zelfbeeld bevestigen, 'zie je wel, ik ben niet leuk genoeg' zie je wel, het gaat me toch niet lukken'.
Zeker als je dan zo'n laag zelfbeeld hebt of een negatief zelfbeeld hebt, ga je die weer op jezelf betrekken in plaats van op het hele idee dat 'op date gaan' onwijs spannend kan zijn.

Op date gaan

Op date gaan', als we het hebben over stress dan is 'op date gaan' enorm stressvol.
Heel veel mensen ervaren daar spanning bij en dat is ook hartstikke logisch, want je gaat een nieuw iemand ontmoeten.
Dus je wilt daar ook de beste versie van jezelf zijn.
Alleen het lastige is dat met de verwachtingen die we daaraan koppelen, we het onszelf onmogelijk maken om die beste versie van onszelf te zijn.
Want, hoe hoger die verwachtingen, hoe meer druk daarop ligt, hoe meer stress we ervaren. Hoe meer dat ten koste gaat van onze micro-expressies.
Want de mogelijkheid om rustig te blijven als je iemand tegenkomt met wie het echt klikt, met wie jij echt samen kan zijn, met wie je echt die liefde kan vinden, dan weten we dat dat gebeurt op basis van micro-expressies die je bij elkaar waarneemt.
En die je dus waarneemt bij de ander, waar je op kan reageren en waardoor het voelt, 'hé, jij begrijpt mij.' 'Hé, jij ziet mij.' Vervolgens gaan hartslagen gelijk lopen, fysiologische reacties gaan gelijk lopen. Dat zijn allemaal onbewuste processen.
Onbewuste processen die kunnen plaatsvinden op het moment dat wij gewoon zoveel mogelijk ontspannen zijn als wij op date gaan.
Maar als we ons helemaal gek maken, we leggen ontzettend veel druk op die date, of, we hebben er eigenlijk helemaal geen vertrouwen meer in, want dan ben je ook niet optimistisch, dan ga je ook niet als je lekkere comfortabele, ontspannen zelf op date, dan neem je eigenlijk de mogelijkeid weg om al die hele mooie natuurlijke processen tot z'n recht te kunnen laten komen.
Dus ga jij op date, ga dan na, wanneer ben jij echt helemaal jezelf.
Maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk en zo comfortabel mogelijk op een date, zodat je jezelf de kans kan geven om echt oprecht te voelen hoe je je nou voelt bij iemand.
Om echt oprecht te kijken, 'hé, hoe reageer ik op de ander, maar ook, hoe reageert de ander op mij?'
En als we daar met de moed in onze schoenen op een date gaan, als we er geen vertrouwen meer in hebben, of er ligt juist heel veel druk op, heel veel onrust, heel veel, nou ja, verwachtingen.
dan lopen we misschien wel de liefde van ons leven mis.

Te veel bewustzijn van jezelf dat verhoogt het ongemak met jezelf.

Te veel bewustzijn van jezelf dat verhoogt het ongemak met jezelf.
Door je bewust te zijn van jezelf worden die fysiologische reacties verhoogd en dit gaat ten koste van die kleine micro-expressies.
En micro-expressies zijn hele kleine uitdrukkingen die er in je gezicht gebeuren, zoals kleine lachjes, kleine oogcontacten, knipperen, bewegingen die er in je gezicht gebeuren.
Wat we vaak proberen in een date is juist, het tegenovergestelde van micro-expressies, want we proberen de ander de hele tijd aan te kijken.
We proberen de hele tijd te lachen, terwijl dat helemaal geen natuurlijke micro-expressies zijn.
Dus ontspan, haal adem, doe iets dat je oprecht leuk vindt, waarbij jij tot je recht komt en dan zal je zien dat het allemaal een stuk rustiger voelt en prettiger is.

Liefde je echt zal vinden

Ik hoorde laatst en dat vind ik eigenlijk wel een hele mooie van iemand die al een hele tijd single is, dat zij eigenlijk helemaal niet op zoek is naar de liefde, want zij gelooft erin, zij heeft volste vertrouwen daarin, dat de liefde wel komt. Want zij is het waard.
En toen ik dat hoorde, toen dacht ik, 'ja, dit gun ik iedereen'.
Natuurlijk mag je openstaan voor liefde, want ik denk dat dat heel erg belangrijk is, maar er is zo een groot verschil tussen, voortdurend aan het zoeken zijn en daarin ook continu teleurgesteld raken, of geloven dat jij het waard bent om liefde te vinden.
En er dus het volste vertrouwen in te hebben dat die liefde jou echt wel gaat vinden.

Belangrijk om te onthouden

Dan gaan we nu naar de keynotes van dit laatste stuk.
Leg de lat niet te hoog voor de eerste date : zowel jij als je date zijn waarschijnlijk niet op jullie best door de spanning en doordat je elkaar niet kent.
Maak het jezelf en de ander dus niet te moeilijk.
Online communicatie haalt vaak remmingen weg waardoor je je vrijer voelt om dingen te vragen en te vertellen. Maak hier gebruik van!
Bedenk na elke date wat jij prettig en leuk vond en waar je de plank volledig mis sloeg of waar jij je ongemakkelijk voelde.
Leer hiervan voor de volgende keer en zie het niet als kritiek op jezelf, maar als positieve feedback om te groeien en te investeren in jouw eigen date-vaardigheden.

Dit vind je misschien ook leuk
Ruim 5.5 miljoen berichten worden elke
maand gestuurd op Lexa*****
Gratis inschrijven
X
Jouw video's Annuleren De video's bekijken