do’s & don’ts met online daten

Belangrijke do’s en dont’s om het online daten leuker te maken. »

 • 00:00 Inleiding over het hoofdstuk
 • 00:46 Enquête
 • 01:14 Stel je mail en meldingen goed in
 • 02:05 Word niet boos als iemand niet op je berichten reageert
 • 02:52 Haak in je openingsbericht aan op iets wat je in het profiel hebt gelezen
 • 04:42 Gebruik je eigen naam
 • 04:50 laat zien dat je het serieus meent
 • 05:05 "Hoe kan ik nou beter overkomen in tekstvorm als ik dyslexie heb en Nederlands niet mijn eerste taal is. Praten is echter geen enkel probleem, daarom haken veel vrouw af of swipen naar links."
 • 07:29 Fotos
 • 09:29 Resultaten van de enquête
 • 10:23 Bescherm jezelf
 • 10:41 De beleefdheidsvoorkeur er met een reden is
 • 11:34 Expliciet toestemming
 • 13:36 Belangrijk om te onthouden
De video beoordelen

Inleiding over het hoofdstuk

Het derde gedeelte. Ik wil heel graag een aantal do's en don'ts met jullie doornemen over het online daten. En dit zijn allemaal dingen die ik zelf heb ervaren in de afgelopen weken en ik kan me voorstellen dat er meer mensen zijn die deze ervaringen hebben. Als je nou denkt : hè, dat gaat helemaal niet over mij en ik heb hier helemaal niets mee te maken, dan kan ik me voorstellen dat het toch goed is om te horen, want we zijn ons niet altijd even bewust van wat we doen en wat we uitstralen.

Nou, de eer… de survey-vraag eerst voor dit gedeelte : ik weet feilloos aan te voelen hoe ik me het beste op kan stellen, wat ik moet vragen en hoe ik een gesprek gaande kan houden. Dus : ik weet feilloos aan te voelen hoe ik me het beste op kan stellen, wat ik moet vragen en hoe ik een gesprek gaande kan houden.

Stel je mail en meldingen goed in

Dan hebben we een aantal 'do's' en 'don'ts'. Een aantal hebben we ook al benoemd, maar ik denk dat het goed is om ze nog een keertje te herhalen. Om te voorkomen dat je wat overweldigd wordt door de Lexa-meldingen en dat je dus 24 uur per dag bezig bent met jouw zoektocht naar de liefde, stel je mail en meldingen goed in. Houd altijd in gedachten : in de offline wereld verwacht je niet dat iedereen een romantische interesse in je heeft en precies datzelfde geldt voor online dating.

Ook al zijn een heleboel mensen beschikbaar en op zoek naar liefde, niet iedereen is geïnteresseerd in jou, net zo goed als dat jij niet geïnteresseerd bent in iedereen die jij tegenkomt.

Word niet boos als iemand niet op je berichten reageert

Word niet boos als iemand niet op je berichten reageert ook al is het vervelend en ik kan me voorstellen dat je op een reactie wacht, je weet niet waarom een ander niet reageert. Dus houd de eer daarin aan jezelf en word niet boos want als er iets is wat onaantrekkelijk is dan is het wel dat mensen daarom boos worden. Bovendien lijkt het zo te zijn dat er heel veel vrouwen zijn die heel veel berichten ontvangen en daardoor gewoon ook een beetje overweldigd raken, door de bomen het bos niet meer zien of niet alle berichten nauwkeurig kunnen lezen, of nou ja, eigenlijk ook een beetje de tijd niet hebben om overal op te reageren. Dus word niet boos.

Haak in je openingsbericht aan op iets wat je in het profiel hebt gelezen

Lees het profiel, en het is toch een hele belangrijke en ik ga wel expliciet benoemen, maar lees het profiel van degenen die je een bericht gaat sturen en bekijk niet alleen de foto's. Haak vervolgens in je openingsbericht aan op iets wat je in het profiel hebt gelezen, want daarmee laat je in ieder geval zien dat je even de tijd hebt genomen om er over na te denken, dat je even de tijd hebt genomen om iemands profiel te lezen. Ik heb in de afgelopen weken, heb ik een tal van berichten gekregen van mannen die mij uit vroegen op date, die het wel zouden zien zitten met mij, die alleen maar zeiden : "Hallo" of "Goh, wat zie je er leuk uit", terwijl als ze mijn profiel hadden gelezen, dan hadden ze bovenin zien staan, dat ik de relatiecoach van Lexa ben en dat ik helaas niet op zoek ben naar de liefde.

Waar ik vervolgens wel heel erg blij van werd, was van de berichten die afkomstig waren van mensen die inderdaad iets benoemde over mijn rol bij Lexa, of die inhoudelijk vragen stelden. En excuses voor degenen van wie ik ze niet allemaal heb kunnen beantwoorden. Dat was niks persoonlijks, maar daar was gewoon een kwestie van tijd dat ik het niet van iedereen persoonlijk kon beantwoorden, en een deel van de vragen we ook hier nu vanavond beantwoorden.

Maar op het moment dat zij mij een bericht stuurde dat en, en waaruit bleek dat ze in ieder geval mijn profiel hadden gelezen, toen dacht ik : hey, maar dit is fijn, want dit is iemand die in ieder geval oprecht is, die hier bewust de tijd voor neemt, en dat zijn in mijn beleving en ik weet van een boel andere vrouwen ook, een heleboel pluspunten. Dus lees iemands profiel voor dat je een berichtje stuurt.

Gebruik je eigen naam

Gebruik je eigen naam als profiel en niet een verzonnen naam of zelfs een creatie.

laat zien dat je het serieus meent

Besteed aandacht aan de profielen die je berichtjes stuurt en laat zien dat je het serieus meent en ga niet zomaar naar 100 profielen berichtjes sturen met het idee : ik zie wel wie er reageert.

"Hoe kan ik nou beter overkomen in tekstvorm als ik dyslexie heb en Nederlands niet mijn eerste taal is. Praten is echter geen enkel probleem, daarom haken veel vrouw af of swipen naar links."

En als ik dit lees dan vind ik dat eigenlijk heel verdrietig, want ik zou bij iedereen zeggen : let op je spelling, let op je taalgebruik zeker in die eerste vorm van… van… van contact. want slechte spelling, slechte zinsopbouw is gewoon één van de voornaamste reden waarom vrouwen afhaken en dat is heel vervelend. En ik zeg ik deze even 'vrouwen', omdat het gaat over over Ivan, maar andersom kan het net zo goed zijn, dat… dat spelling en taal gewoon een hele belangrijke reden is waarop mensen afhaken, terwijl het heel vaak niks zegt over de persoon en als jij dyslexie hebt of Nederlands is niet jouw eerste taal waarvan ik vermoed dat er heel veel mensen zijn waarbij dat zo is dan mag je jezelf ook de ruimte gunnen om dat aan te geven en dat dat misschien ook de reden is waarom je misschien wat onhandig overkomt in je geschreven taal maar dat je in je gesproken taal in gesprekken, daar geen enkel probleem mee ervaart. Misschien kan je daarmee ook meer gebruik gaan maken van de functie binnen de app van Lexa om het gesprek met iemand aan te gaan. Daarmee gun je jezelf gewoon ruimte om je van je beste kant te laten zien in plaats van dat mensen je alleen maar beoordelen op je taalgebruik, want taalgebruik is heel erg belangrijk en ik zou namelijk ook het volgende zeggen : gebruik volzinnen, hoofdletters, komma's, punten. Maar ik begrijp dat de situaties zijn, omstandigheden zijn waarin dat lastig is. Probeer dan bijvoorbeeld gebruik te maken van een programma met autocorrectie en leg daarbij dan uit hoe de situatie is en vervolgens heb je hopelijk al een gespreksonderwerp gecreëerd, heb je hopelijk al een opening of een eerste indruk achtergelaten op basis waarvan de ander je wel beter wil leren kennen.

Fotos

Wat betreft foto's, zorg dat je meer foto's hebt staan vanuit verschillende perspectieven, dus : staand, zittend, in actie. Geen selfies. Het is ongelooflijk hoe veel selfies er staan als profielfoto's, terwijl selfies heel lastig zijn om te nemen, om goed te nemen en daar goed op uit te zien. Dus als je een selfie wil nemen, pak dan de zelfontspanner op de telefoon, d'r zit eigenlijk, op elke telefoon zit wel een functie van een zelfontspanner. Moet je even opzoeken, kijken hoe dat werkt, maar dan kan je hem gewoon even neerzetten. Of vraag iemand om een foto van je te maken, vraag ook of iemand wil kijken naar jou foto's, maar, en dat is niks persoonlijks, want er zijn heel veel mensen waarbij selfies geen goed idee is. Een selfie als profielfoto is vaak niet de meest, ja de meest, gunstige keuze die je kan maken.

Probeer geen foto's te doen maar teveel afleiding is van andere dingen en niet enkel een groepsfoto want een groepsfoto kan hartstikke leuk en interessant zijn om beetje een indruk te geven van hoe jij sociaal gezien bent, maar als er alleen een groepsfoto staat, dan weet niemand wie jij bent en dat lijkt me een beetje onhandig. Foto's met ontblote lijven hoeft ook niet. Filters hoeven ook echt niet, want nogmaals, het gaat erom dat jij bent wie je bent, En voor de mannen een hele specifieke : geen foto's waarop je een vis hebt gevangen, want interesses in hobby's kunnen op een later moment nog gedeeld worden en over het algemeen zijn de vrouwen niet zo heel erg geïnteresseerd in het feit dat je een vis heb gevangen, dus dan kan je beter een andere foto ophangen of plaatsen, want het zou zo zonde zijn als ze daarop afhaken.

Ondertussen hebben we ook de antwoorden van de survey en die was : ik weet feilloos aan te voelen hoe ik me het beste op kan stellen, wat ik moet vragen, en hoe ik een gesprek gaande kan houden. Daarvan zegt 60% "ja", dat weten ze en 40 procent zegt "nee". Nou ik denk dat dit helemaal niet een heel gek antwoord is, want er zijn gewoon een heleboel mensen die… nou, die vinden, online daten vinden ze eigenlijk best wel, best wel prima te doen, vinden ze leuk, kunnen ze zelfs nog wel van genieten op zijn tijd, terwijl d'r ook gewoon een hele groep mensen is, die het heel lastig vindt om online te daten en ik denk dat dat ook volledig terecht. Het is wel een vaardigheid die je kan leren, waar je beter in kan worden, maar het mag absoluut iets zijn wat je lastig kan vinden.

Bescherm jezelf

Zoals net al eventjes benoemd : bescherm jezelf in het delen van persoonlijke informatie. Je mag jezelf absoluut kwetsbaar opstellen, maar zorg ervoor dat het dus geen 'oversharing' wordt, dus dat er niet teveel gedeeld wordt, waardoor het grensoverschrijdend wordt of waardoor je jezelf gewoon wel in een hele kwetsbare situatie neerzet.

De beleefdheidsvoorkeur er met een reden is

Als je ziet dat bij iemand de leeftijdsvoorkeur sterk afwijkt van jouw eigen leeftijd en je neemt toch contact met iemand op, benoem dan in ieder geval even dat je hebt gezien dat de leeftijdsvoorkeur afwijkend is, maar begrijp ook dat de beleefdheidsvoorkeur er met een reden is, dus ook hier geldt dat op het moment dat er dan geen reactie komt, probeer niet boos te worden of jezelf afgewezen te worden, want als jij als man van 48 je vervolgens afgewezen voelt door, door een vrouw van zevenentwintig, die heeft aangegeven een leeftijdsvoorkeur tot 35 te hebben, ja dan zijn er wel heel veel momenten waarop jij je afgewezen kan voelen en niet altijd terecht.

Expliciet toestemming

Er worden best wel wat seksueel getinte berichten gestuurd of zelfs verzoeken gedaan, zowel door mannen als vrouwen en ik denk dat het heel belangrijk is dat dit alleen gedaan wordt op het moment dat er expliciet toestemming is gegeven om dit te doen, dat je beide aangeeft dat het iets is wat je wilt doen en waar je voor moet waken is dat je als het ware de seksuele interesse van de ander in jou overschat. Dus terwijl de ander nog aan het flirten is of oprecht geïnteresseerd is in je, dat jij dat dan ziet als, nou ja, als seksuele interesse en als toestemming om seksueel getinte berichtjes te zoeken, te sturen dus doe het alleen als er expliciet toestemming is gegeven en hou er rekening mee dat je dus die seksuele interesse van de ander niet overschat, want het is heel belangrijk sowieso op alle niveaus dat iedereen op Lexa zich gewoon veilig voelt en niet hoeft te anticiperen op dergelijke opmerkingen of verzoeken. En voel je ook niet beledigt als iemand twijfelt aan jou echtheid of oprechtheid, want helaas zijn er mensen die wat minder oprecht zijn en voel je daardoor dus ook niet aangevallen, maar zie het als een kans om te laten zien dat jij echt bent. Maak gebruik van… van de app, ga het gesprek aan en zorg ervoor dat je gewoon de ander laat zien : hey, ik ben echt in plaats van boos te worden en dus vervolgens het contact maar te verbreken want het kan zomaar zijn dat de ander een ervaring heeft gehad waardoor ze dit gevoel hebben en dan ben jij dus degene die, die vervelende ervaring weer een beetje ontkracht, ontkrachten, omdat er gewoon heel veel mensen zijn die wel die oprechte intenties hebben.

Belangrijk om te onthouden

Dan gaan we nu naar de keywords van dit gedeelte.

Voor heel veel mensen voelt online daten als iets waar ze niet altijd helemaal vaardig in zijn en dat is oké. Laat het je niet belemmeren, maar probeer juist om ervan te leren er comfortabeler mee te zijn.

Denk na over wat jij prettig zou vinden om te ontvangen in het contact met anderen en stel je op zo'n zelfde manier op in het contact met anderen.

Wil je serieus de liefde vinden, doe er dan moeite voor en doe het met bewuste aandacht.

Dan gaan we nu naar het vierde gedeelte.

Dit vind je misschien ook leuk
Ruim 5.5 miljoen berichten worden elke
maand gestuurd op Lexa*****
Gratis inschrijven
X
Jouw video's Annuleren De video's bekijken