Vertrouwen in de liefde

Hoe kan je blijven vertrouwen in de liefde als ze op zich laat wachten? »

  • 00:00 Inleiding over het hoofdstuk
  • 00:50 Enquête
  • 01:00 Vertrouwen in de liefde
  • 02:40 Mag ik in gesprek blijven met iemand waarbij ik niet denk dat ik verliefd ben of kan worden, maar waarbij ik het sociale contact heel erg fijn vind.
  • 04:37 Er wordt zo vaak gevraagd of ik wel serieus op zoek ben naar de liefde, maar hoe kan ik ervoor zorgen dat de ander vertrouwen heeft in mijn intenties?
  • 06:36 Hoe zet ik mij over mijn swipe-appetie heen?
  • 08:58 Resultaten van de enquête
  • 10:01 Na een jaar lang een relatie ben ik sinds anderhalf jaar single. Ik heb al een aantal dates gehad, maar ik val regelmatig voor de emotioneel onbereikbare man. Die vind ik uitdagend en spannend, al merk snel dat ik dan last krijg van verlatingsangst als hij niet of nauwelijks reageert. Heb jij tips voor mijn zoektocht?
  • 11:56 Maar hoe weet ik nou zeker dat ik de liefde ga vinden?
  • 14:06 Belangrijk om te onthouden
De video beoordelen

Inleiding over het hoofdstuk

Wil jij de liefde vinden op Lexa?

Dan is het belangrijk dat jij d'r het vertrouwen in hebt dat dat wel gaat gebeuren. En dat betekent ook dat je d'r tijd aan moet geven en niet teveel moet overhaasten. En dat is een kunst, en een kunst die vaak genoeg op de proef wordt gesteld, juist omdat het, zoals we al eerder hebben besproken zo´n ontzettend intens en intensief… ja, proces is.

Van je continu maar weer kwetsbaar opstellen, je openstellen, al je emoties die zichzelf gaan blijven afwisselen.

Maar heb er vertrouwen in en probeer bij jezelf die rust te blijven vinden.

Vertrouwen in de liefde

De survey voor dit gedeelte is : "Ik heb er vertrouwen in, dat ik de liefde leer kennen via Lexa als ik maar geduldig ben."

En dat klinkt zoveel makkelijker gezegd dan gedaan, namelijk geduldig zijn en vertrouwen hebben, want je wordt in relatief korte periode best wel wat geconfronteerd met teleurstellingen en afwijzing, net zo goed als dat je vervolgens denkt, hey, ik heb iemand met wie het ontzettend leuk is, met wie het klikt, en om wat voor reden dan ook houdt het daarbij op.

In het echte leven, in het fysieke leven, komen we ook niet te pas en te onpas mensen tegen, met wie we een leven lang samen kunnen zijn, met wie we een relatie lang gelukkig kunnen zijn. En in het fysieke leven verwachten we dat ook niet. En op de één of andere manier verwachten we dat wel in het online daten.

Nou, hoe harder je op zoek bent naar de liefde, hoe lastiger het zal worden. Des te groter de teleurstellingen, of zelfs een gevoel van persoonlijk falen.

En het is zo ontzettend belangrijk om te onthouden dat er ook mensen op Lexa, een heleboel mensen beschikbaar zijn voor de liefde, maar dat we helemaal niet met elk willekeurig persoon samen willen zijn.

En daarom is juist de kans heel groot dat je eerst een heleboel mensen tegen zal komen, waarbij het op één of andere manier niet lukt, of misloopt, of niet klikt, voordat je degene tegenkomt waar je wel verliefd op wordt.

En hoe weet je nou of d'r oprechte interesse is? En mag je d'r op vertrouwen dat de andere juiste intenties heeft. Nou, Ben stelde daar een vraag bij, en dat vind ik wel een hele mooie en ook belangrijke vraag.

Mag ik in gesprek blijven met iemand waarbij ik niet denk dat ik verliefd ben of kan worden, maar waarbij ik het sociale contact heel erg fijn vind.

Nou, wat mij sowieso opviel, is dat je hebt bij Lexa de mogelijkheid om in te stellen waar je naar op zoek bent. Je kan aangeven dat je het niet weet, dat je op zoek bent naar een vaste partner, maar ook naar nieuwe mensen ontmoeten.

En zolang beide intenties op dezelfde lijn zitten, zo dus zolang je beide uitspreekt, hey, we hebben het heel erg leuk in het contact maar we hebben voor de rest geen romantische interesses in elkaar, dan denk ik dat dat een heel mooi beginpunt is voor een prettig sociaal contact of zelfs een vriendschap.

Zolang je maar heel duidelijk bent dan in je intenties, zolang je maar duidelijk bent in wat jij van de ander verwacht, en dat je de ander daarin niet misleidt, en dat je daarin ook keuzes kan maken, dat als de ander wel verliefd wordt op jou en je, voor jou gevoel gaat dat echt niet gebeuren, je kan het ook de kans geven, dat je dan ook zegt van, oké, dan moeten we het contact gewoon stoppen en begrenzen, want anders wordt het op een zeker moment worden er mensen gekwetst.

Dus duidelijke communicatie.

En geef zelf aan als jij voelt, hey, dit is wat ik wil, maar niet verder, en als jij twijfelt aan wat de ander wil, vraag het dan, al alleen al om je eigen onzekerheid te verminderen.

En bovendien kan je van alles leren uit, dan wel opmaken, uit de reactie van de ander.

Dus zie dat ook als een leerproces.

Er wordt zo vaak gevraagd of ik wel serieus op zoek ben naar de liefde, maar hoe kan ik ervoor zorgen dat de ander vertrouwen heeft in mijn intenties?

Nou, vertrouwen gaat over kleine gedragingen, dingen die je doet in het belang van de ander, oprechte interesse die je toont, zonder dat jij zelf daar belang bij hebt of direct er iets voor terugkrijgt.

Daarbij is commitment, dus consequent aandacht geven, consequent laten zien, hey, ik ben d'r en ik ben beschikbaar, en oprecht zijn belangrijk. Je kan een compliment geven, aangeven dat de ander mag praten over kwetsbare dingen, en interesse tonen.Maar vooral wees consequent in de hoeveelheid aandacht die je geeft. En daarin is dat niet binnen een paar dagen ineens anders, als de ander oprecht twijfelt aan of jij wel serieus bent en jou daarin niet vertrouwt, kan je überhaupt beginnen met de vraag : "Waarom vertrouw je dat dan niet?" Want ligt dat aan iets wat jij doet of is dat misschien gebaseerd op eerdere ervaringen?

Nou, als het iets is wat jij doet, wat jij uitstraalt, dan kan je daar natuurlijk heel concreet iets mee doen.

Als het is omdat anderen op, op, nou ja, op eerdere momenten misschien andere intenties hebben gehad, of minder serieus waren, wel dan zal daar waarschijnlijk wat langer de tijd over heen gaan, voordat iemand jou daar in echt gelooft en vertrouwt. En dat is heel vervelend want dan is er dus iemand anders geweest, die eigenlijk daar in een stukje kapot heeft gemaakt, of in ieder geval het lastiger heeft gemaakt voor jou.

Maar, als je oprecht geïnteresseerd bent, dan zal je daar het geduld voor moeten hebben, en uiteindelijk, hopelijk, is dat het dan ook waard.

Hoe zet ik mij over mijn swipe-appetie heen?

Hoe zet ik mij over mijn swipe-appetie heen?

Die vond ik heel mooi. "Na honderd profielen zonder succes ben ik er klaar mee. Wilde ik het na een paar weken later weer nogmaals proberen."

Daarin zou ik in ieder geval willen zeggen, bekijk die honderd profielen nog eens goed, en kijk waar je echt oprecht interesse in hebt, want maak bewuster de keuze welk profiel je liket. En als je honderd profielen liket of daar op reageert met het idee, nou ja, hopelijk komt er wel iemand, ja, dan kan ik me voorstellen dat jouw berichten naar hun toe ook niet zo aandachtig zijn geweest. Of dat daar ook profielen bij zijn geweest, waarvan als je er langer naar kijkt of langer de profielen leest, dat je misschien toch wat minder oprecht bent.

Dus zorg er in ieder geval voor dat je niet zomaar naar honderd profielen berichten stuurt, of ze liket, maar dat dat gewoon bij de profielen is waar je echt oprecht interesse in hebt.

En soms is er ook gewoon meer voor nodig dan één like of één bericht. Ik heb toevallig, een goede vriendin van mij, die heeft vorig jaar haar liefde op Lexa gevonden, wonen nu samen, hebben samen een kinderwens, en dat is een onwijs mooi verhaal, maar hij heeft negen keer haar pagina moeten liken. Hij heeft drie berichten moeten sturen, voor dat zij hem überhaupt een keer opmerkte. En het was dat hij aanhield omdat zijn interesse echt oprecht was, dat zij uiteindelijk dus in de gelegenheid is geweest om het te zien. Simpelweg omdat zij werd overladen door heel veel berichten, en daardoor ook een beetje, nou ja, een beetje laconiek werd, en een beetje makkelijk door de berichten heen ging, in plaats van d'r oprecht naar te kijken.

Dus daarin helpen we elkaar ook allemaal, hoe oprechter we met z´n allen worden, hoe fijner het eigenlijk ook wordt, en hoe meer kans er is op oprecht contact, op antwoorden van berichten, dan wanneer we een beetje, nou ja, te onbewust omgaan met, nou ja, met de profielen en met het versturen van berichten naar elkaar.

Inmiddels hebben we ook de survey terug. "Ik heb er het vertrouwen in dat ik de liefde leer kennen via Lexa, als ik maar geduldig ben." Tachtig procent zegt : "Nee." en twintig procent zegt : "Ja." Nou, dat is natuurlijk best wel een, nou ja, een uitslag waar ik een beetje van schrik want je moet er wel het vertrouwen in hebben, want anders vind je de liefde ook niet.Want dat, als je het vertrouwen d'r niet in hebt, dan ben je dus bij voorbaat al sceptisch over wie je gaat tegenkomen, over de kansen op de liefde. En dan rem je jezelf wel heel erg en ontneem je dus ook jezelf de mogelijkheid, om de liefde te vinden en anticipeer je eigenlijk al onbewust, continu, opdat iemand toch niet degene is, dat iemand toch niet een geschikte partner is.

We hebben nog twee vragen.

Na een jaar lang een relatie ben ik sinds anderhalf jaar single. Ik heb al een aantal dates gehad, maar ik val regelmatig voor de emotioneel onbereikbare man. Die vind ik uitdagend en spannend, al merk snel dat ik dan last krijg van verlatingsangst als hij niet of nauwelijks reageert. Heb jij tips voor mijn zoektocht?

Thema´s als verlatingsangst en vallen op emotioneel onbereikbare mannen of onbeschikbare mannen, ja dat is helaas een combinatie die heel veel samengaat, zeker ook omdat juist emotioneel onbereikbare of onbeschikbare mannen die verlatingsangst triggeren.

Want op het moment dat jij contact hebt gemaakt met iemand, en d'r is bij jou, is er al wat gaan spelen, is er al die interesse, en de ander die reageert daar in het begin eventjes op maar daarna niet meer of maar in beperkte mate, ja dan heb jij al het verlangen om je te gaan binden aan de ander, want je bent, je hebt dan al de angst dat je verlaten zal worden, dat de ander jou niet zal zien.

En dat spel kan spannend zijn, maar over het algemeen loopt dat ook gewoon vaak niet goed af.

En ik zou je daar in willen aanraden om zeker in een periode van online daten, om te gaan voor mannen die jou aandacht geven, die de commitment tonen, die interesse tonen. En op het moment dat iemand dat niet doet, dat jij jezelf mag beschermen en mag afhaken, en dat jij echt het niet beantwoorden van berichten of het nauwelijks onderhouden van contact echt als een rode vlag mag zien en af mag haken.

Want jij verdient het om gewoon iemand te treffen die jou de aandacht kan geven die jij verdient en dat is iemand die emotioneel gezien gewoon beschikbaar is voor jou.

Maar hoe weet ik nou zeker dat ik de liefde ga vinden?

Ja, en daar heb je geen zekerheid op, hé. D'r zijn geen garanties in het vinden van de liefde. Het is geen logische beredenering of een optelsom van. En dit geldt zowel voor het offline daten als het online daten.

Maar omdat je met online daten er zoveel meer mee bezig bent dan wanneer je niet online date, word je gewoon zoveel vaker geconfronteerd met het stukje, het zoeken naar de liefde, en ook het ontbreken daarvan. En het is wel belangrijk om erop te blijven vertrouwen en daarbij hoort ook dat je kan verdragen dat je niet alles weet, niet weet wanneer de liefde komt, in welke vorm die komt. En, anders zou je namelijk heel de situatie, als je, als je, als je dat niet kan, dan ben je dus van tevoren al jezelf aan het afremmen, dan ben je jezelf al aan het terughouden, dan ben je jezelf al aan het afsluiten.

Dus verdraag dat je niet weet in welke vorm de liefde komt of wanneer die komt, maar stel je d'r voor open wanneer die komt, en bescherm je daarmee dus ook dat je niet voortdurend in die zoektocht zit.

Als je voortdurend in die zoektocht zit, dan komen er gewoon heel veel momenten, waar op je teleurgesteld bent, waar op je je eenzaam voelt, waarin je je afgewezen voelt. Dus je moet open blijven staan voor het idee dat jij ook de liefde kan vinden. En als je bij voorbaat al de ander wantrouwt, geef je de ander nauwelijks de ruimte om te groeien in het vertrouwen, in de liefde. En als je er niet op vertrouwt dat je de liefde zal vinden, zal je het jezelf ook niet echt gunnen om oprecht iemand een kans te geven.

Belangrijk om te onthouden

Heb geduld en vertrouwen in de liefde.

Hoe harder je naar de liefde op zoek bent, hoe meer het zal voelen als een teleurstelling wanneer je deze nog niet vindt.

En we willen niet met elk willekeurig beschikbaar persoon samenzijn.

Dit vind je misschien ook leuk
Ruim 5.5 miljoen berichten worden elke
maand gestuurd op Lexa*****
Gratis inschrijven
X
Jouw video's Annuleren De video's bekijken