Bijeenkomsten Lexa / Home / Love your Imperfections / Imperfectie #2: Ik hou te veel van slapen
share on facebook

Imperfectie #2: Ik hou te veel van slapen

Getty Images

Ik loop de trap op en voel de kracht van boven aan mij trekken. Mijn mondhoekjes krullen langzaam omhoog en mijn hart begint iets sneller te kloppen. Voetje voor voetje kom ik dichter bij het moment waar ik elke dag zo naar uit kijk. Schone lakens, een warme deken en kussens om bij weg te dromen. Ik ga liggen en beetje bij beetje zakt de wereld om mij heen weg. Acht uur later schrik ik wakker van mijn wekker. Ik lig er toch pas 10 minuten in? Ik wil er nog niet uit.. Ik snooze nog even.

You snooze, you lose

De snooze-knop blijkt (helaas) niet goed te zijn voor ons slaapritme. Elke ochtend stelt deze goede vriend me dus klaarblijkelijk teleur. Ik word gewekt en na 9 minuten ervaar ik dit moment nog een keer. ‘Soms’ overkomt mij dit zelfs een derde keer. Helpen deze extra minuten slaap of is het slechts een dagelijks vertoon van uitstel van executie? De wekker gaat af, en het snoozen begint. Het lichaam begint dus weer opnieuw aan de slaapcyclus. In plaats van dat het lichaam zich klaar maakt voor de dag, trek ik mijzelf weer terug in de nacht. Het gevolg hiervan is dat je bij de tweede wekronde eigenlijk nog vermoeider wakker wordt. Is te veel slapen een van mijn imperfecties

Slapend slank

Een van de grote voordelen van slaap is dat je er blijkbaar slank van kunt worden. Genoeg slaap zorgt ervoor dat de stofwisseling namelijk sneller gaat werken. Ook zorgt genoeg slaap voor meer energie en dus meer motivatie om te gaan bewegen. Slaapgebrek leidt tot honger en zorgt er dus voor dat je meer gaat eten. Ik zou graag willen geloven dat alleen slapen genoeg is om een paar extra kilootjes te verliezen, maar helaas is dit niet het geval. Een boterham met pindakaas vind ik namelijk een zeer goede motivatie om de snooze-knop één keer minder in te drukken, maar als ik dit kan compenseren met een extra uurtje slaap? Dan zeg ik daar natuurlijk geen ‘nee’ tegen.

De Powernap

Tegenwoordig is het dus helemaal verantwoord om overdag te slapen. Heb je ’s nachts niet genoeg uren gemaakt? Slaap dan gewoon overdag! ‘De powernap‘. Hang er een hippe naam aan en ik teken ervoor. Deze verkorte siësta kan je lichaam en geest een flinke oppepper geven. Zelfs een dutje van 5 minuten kan soms al genoeg zijn. Er wordt zelfs aangeraden om het dagelijks te doen! Als ik dit dagelijks zou doen, zou ik er toch voor kiezen om er 20 minuten van te maken. Wat zijn 5 minuten als 20 ook een optie is? Nog meer power, nog meer nappen. Slaapgebrek zorgt er ook voor dat je prikkelbaar, ongeduldig en een tikkeltje chagrijnig kunt worden. Geen wonder dat ik altijd zo gezellig ben!


Waar wacht je nog op? Register

Zij vonden een partner op Lexa.nl

Jouw mooiste verhaal

Vonden jullie elkaar ook op Lexa.nl? Stuur ons jullie succesverhaal (mét foto). Alleen je voornaam, leeftijd, beroep en woonplaats komen op de site.

Deel jouw verhaal

Ontdek de Lexa Events
Ontdek de Lexa Events
Events

Stem!

Flirten met een collega: ja of nee?

Lexa Events

Laat cookies toe om toegang te krijgen tot de inhoud.
© Up To Date - Lexa

Sluiten X

x Door verder te gaan met surfen, accepteer je het gebruik van cookies om bezoekersstatistieken te meten en om jou diensten en promoties aan te bieden die zijn afgestemd op jouw interessegebieden, en om content van sociale platforms in te schakelen inclusief het delen van buttons en uploaden van content. Meer info