Bijeenkomsten Lexa / Home / Lexa en Ik / Psycho: onze imperfecties ontleed door een expert
share on facebook

Psycho: onze imperfecties ontleed door een expert

Getty Images

De Nederlanders en hun imperfecties.. Jeetjemineetje. Zoals de nieuwe campagne van Lexa ons laat zien, zijn wij af en toe trots over onze zogenaamde imperfecties, terwijl deze trekjes ons toch echt juist maken wie we zijn. Toch kunnen zogenaamde imperfectie iemand nog wel eens onzeker maken.. Wij besloten het onderwerp samen met psycholoog Camille Rochet een onder de loep te nemen. Dankzij haar uitleg weten we een ding zeker: deze onzekerheid is hartstikke onterecht. Love your imperfections! 

« Wees niet onzeker over je imperfecties: zij maken je aantrekkelijk! »

 

Camille, vrouwen zijn erg hard voor zichzelf op het gebied van imperfecties. Hoe zou je dit kunnen verklaren? 

Vrouwen hebben het idee dat zij moeten voldoen aan alle ‘perfecte’ criteria die zijn opgelegd door de samenleving – op zowel fysiek en intellectueel als op sociaal en familiair gebied. Deze uitdaging vraagt te veel van je, ik zou zelfs kunnen zeggen dat het op voorhand al een verloren strijd is.. Waarom? Omdat geen enkele vrouw perfect is. Iedere vrouw heeft zo haar zwakheden. Gelukkig maar, anders zou er helemaal geen plaats meer zijn voor de man in onze samenleving. Toch is het twijfelen over imperfecties nog steeds een patroon dat in onze samenleving aanwezig is. Het is erg lastig voor een vrouw om haar imperfecties te accepteren en te erkennen dat zij nou eenmaal geen superwoman kan zijn. Vandaar dat zij zo streng voor zichzelf zijn.

Waarom camoufleren de Nederlanders hun imperfecties als het gaat om dating? 

De term ‘imperfectie’ heeft een negatieve lading, terwijl het toch zeker positief kan zijn. Natuurlijk voelt men zich aangetrokken tot eigenschappen die passen in het perfecte plaatje. De ander zoekt in ons onbewust naar kwaliteiten waar hij of zij zelf niet over beschikt. Het is het kleine verschil dat ons uniek maakt in de ogen van een ander. Echter, als jij denkt dat bepaalde gebreken deze eigenschappen overschaduwen, zul je proberen om deze trekjes te verbergen voor de ander. Uitkomen voor deze zogenaamde ‘imperfecties’ is erg moelijk, omdat jij je van je meest kwetsbare kant moet laten zien en het kost tijd om het hiervoor benodigde vertrouwen tussen jullie te laten groeien.

In hoeverre spelen imperfecties een rol op de eerste date? 

Tijdens een eerste date speelt fysieke aantrekkingskracht een erg belangrijke rol. Wij vallen voor iemand door zijn of haar charme. De zekere charme die iemand uitstraalt komt deels voort uit lichamelijke imperfecties. Het gevaar is echter dat jij een bepaald beeld van een persoon voorafgaand aan jullie date hebt geidealiseerd. Zo kan het zijn dat hij of zij niet aan dat zogenaamde plaatje voldoet en jij de charme van zijn of haar imperfecties niet meer ziet. Het is daarom belangrijk dat jij gauw dit plaatje vergeet en zo blanco mogelijk de date ingaat! 

Waarom zijn onze imperfecties juist iets waar we trots op moeten zijn? 

Wat wij als een imperfectie zien kan voor de ander juist waardevol zijn. Het is geruststellend en bevredigend dat wij met onze imperfecties misschien wel iets kunnen toevoegen aan de ander. Als ik uitkom voor mijn imperfecties, leer ik mijn ware ‘ik’ veel beter kennen. Zo weet je ook beter waar jij een ander kan geven. Andersom is dit evengoed het geval. Jij zoekt ook eigenschappen in een ander waar jij iets van kan leren en jou compleet maken. Iedereen heeft imperfecties, maar dat is nou net iemands kracht. Dus wees niet onzeker over je imperfecties: zij maken je juist aantrekkelijk! 

Waarom worden sociale netwerken gezien als een ‘spiegel van perfectie’?

Sociale netwerken accentueren het sociale leven van een persoon. Men kiest er zelf voor welke foto’s zij openbaar maken. Dit is natuurlijk vaak ‘de perfecte foto’ (goed bestudeerde foto’s, filters, bepaalde hoeken waar sterke eigenschappen naar voren komen..). Op onze sociale netwerken laten wij de perfecte versie van onszelf zien, omdat het ons zelfvertrouwen geeft. Dat, en alle erkenning in de vorm van likes en positieve reacties. De druk van sociale netwerken kan ons soms onzeker maken. Gelukkig heerst er sinds kort een nieuwe trend: een kijkje ‘achter de schermen’. Men wil eerlijk zijn over de foto’s die zij posten op sociale netwerken. Geen filters, geen make-up, geen bewerkingen, gewoon iemands echte zelf. Mét imperfecties. Een trend waar ik volledig achter sta! 


Waar wacht je nog op? Register

Zij vonden een partner op Lexa.nl

Jouw mooiste verhaal

Vonden jullie elkaar ook op Lexa.nl? Stuur ons jullie succesverhaal (mét foto). Alleen je voornaam, leeftijd, beroep en woonplaats komen op de site.

Deel jouw verhaal

Ontdek de Lexa Events
Ontdek de Lexa Events
Events

Stem!

Flirten met een collega: ja of nee?

Lexa Events

Laat cookies toe om toegang te krijgen tot de inhoud.
© Up To Date - Lexa

Sluiten X

x Door verder te gaan met surfen, accepteer je het gebruik van cookies om bezoekersstatistieken te meten en om jou diensten en promoties aan te bieden die zijn afgestemd op jouw interessegebieden, en om content van sociale platforms in te schakelen inclusief het delen van buttons en uploaden van content. Meer info