Samenwonen4 minuten

Latten oftewel samen zijn, maar apart wonen.

Latten oftewel samen zijn, maar apart wonen.

Stelletjes die niet samenwonen
Voor de meeste koppels is samenwonen een schepje bovenop hun al bestaande liefde. Het willen delen van een huis, kosten, spullen en alles wat bij samenleven hoort, wordt gezien als de eerste stap voor hopelijk een heel leven samen. Toch zijn er ook setjes die er bewust voor kiezen die stap niet te nemen. Een voorzorgsmaatregel om routine een stapje voor te zijn.. Hoe zit dat precies?

Houd routine buiten de deur en de liefde in leven
Alleen de lusten, niet de lasten. Echt tijd voor elkaar nemen tijdens het eten, romantische dates en momenten, tripjes, naar elkaar uitkijken en verlangen, feestjes en avondjes met vrienden. Alsof je eeuwig aan het daten bent en voor altijd vast houdt aan die happy beginfase. Er zijn steeds meer koppels die niet meer volgens de traditionele stappen willen leven. Niet om zich af te keren tegen het systeem of om origineel te zijn, maar om routine buiten de deur te houden.
Dat monster dat veel relaties onder druk zet, of zelfs om zeep helpt, ligt vaak onvermijdelijk op de loer. Dagelijkse beslommeringen zijn er nou eenmaal in elk huishouden; rekeningen, vuilnis, boodschappen, wie kookt er vandaag..  Allemaal kleine dingen die op slinkse wijze de passie weg kunnen nemen. Om ervoor te zorgen dat deze dingen de relatie niet kunnen slopen, blijven de ‘latters’ op zichzelf wonen. Zelfs getrouwde mensen kunnen ervoor kiezen om niet samen te gaan wonen en hiermee te zorgen voor langer liefdesgeluk.
Voor mensen die meer traditioneel denken en vinden dat je samen ‘hoort’ te wonen, is dit een schokkend besluit. Maar blijkbaar maakt het de iets vrijere denkers wel gelukkig. Anderzijds zit er ook een ondertoon in; een ondertoon van een voortdurend verlangen naar vrijheid en onafhankelijkheid. Iets wat ook wel vertaald kan worden als een lichte vorm van bindingsangst..

CD van mij, CD van jou
Die continue zoektocht naar vrijheid is een duidelijk trekje van de huidige, moderne samenleving. Vrouwen werken meer en zijn vaker totaal onafhankelijk. De behoefte om dat ook te blijven, werkt ook door als er een relatie ontstaat. Iets wat totaal geen probleem hoeft te zijn en zelfs een heel aantrekkelijke optie is voor mannen die op zoek zijn naar vrijheid en vrouwen die verlangen naar onafhankelijkheid. Zo kan ieder zijn eigen dagelijkse leven leiden zonder rekening te hoeven houden met de ander. Het mysterieuze en spannende blijft, terwijl de routine verdwijnt – of beter nog – niet verschijnt!  
Als je elkaar weer ziet na een dag, paar dagen of langer, dan blijf je uitkijken naar de volgende keer en het vlammetje blijft aangewakkerd. Soms zien deze wederhelftjes op afstand elkaar maar een dag of een nacht. Elke keer afscheid nemen betekent continu uitkijken naar de volgende keer dat ze elkaar weer zien!

Bindingsangst
Om nu te stellen dat samenwonen kan worden samengevat in alleen maar alledaagse sleur, problemen en routine is te kort door de bocht. Het delen van alles, dus pijn, verdriet, lastige situaties en stress, hoort erbij, maar net zo goed het delen van mooie momenten, lachen, ontspannen knuffelen en grappige dagelijkse dingen. De moeilijke of minder leuke dingen delen helpt juist om de band te versterken en liefde te behouden en te verdiepen. Een diepere dimensie dan bij het samenwonen, zal je door apart te blijven wonen niet snel krijgen.
Kiezen voor een ‘probleemloos bestaan’ in een relatie waarin je beide je eigen stulp houdt, is ergens ook een manier van vluchten. Je wilt alleen de lusten. Iets wat op zich goed klinkt, maar wat ook een beetje insinueert dat je de echte dingen van het leven niet wilt zien en je kop daarvoor in het zand steekt.
Al lijkt het op het eerste gezicht een magische formule, er kan ook een onzekerheid achter schuil gaan. Een manier om jezelf te beschermen tegen liefdesverdriet en pijn. Iemand op afstand houden voordat hij of zij je pijn kan doen. Als je jezelf altijd zult blijven beschermen, zal je de leuke kanten en blije momenten van het samenwonen nooit meemaken. Iets wat je juist misschien wel hét ultieme geluk kan brengen. En jezelf willen beschermen tegen pijn die nog helemaal niet bestaat, is jezelf dat mogelijke geluk ontnemen.. En dat kun je in dit geval misschien beter niet laten schieten!

Ruim 5.5 miljoen berichten worden elke
maand gestuurd op Lexa*****
Gratis inschrijven